A tudósok megmagyarázták miért rövidebb a hazaút

Amikor Alan Bean amerikai űrhajós visszatért a Földre, arról számolt be, hogy a visszautazás számára sokkal gyorsabban telt, mint az űrbe utazás. Biztos, hogy te is érezted már magad így mikor nyaralni mentél illetve jöttél haza, vagy mikor csak egy szimpla kirándulásra mentél el és tértél vissza otthonodba. Nos, ez a hatás vagy jelenség nemcsak nálad, hanem mindenkinél kialakul hazaút során, és a tudósok most rájöttek, hogy ez miért is alakul ki. Mai cikkünkben erről fogunk nektek mesélni.

Még ha más utat is választunk, akkor is rövidebbnek tűnik a visszaút

Kezdetben a tudósok úgy gondolták, hogy az úgynevezett “visszaút hatás” annak köszönhető, hogy már ismered az útvonalat. Mivel napi szinten ugyanazon az úton közlekedsz ismertté válik a környezet ezért hazaérve úgy érzed, mintha elszállt volna az idő. Kiderült, hogy nem ez a befolyásoló tényező, ugyanis kutatás során ugyanezt a hatást tapasztalták a légi közlekedés során és más útvonalon is.

Testünk így méri és tapasztalja meg az időt

Voltaképpen nem is az eltelt idő méréséről van szó, hanem a memória alapján meghatározott időről. Az út során nem érzed a különbséget, ám mégis úgy tűnhet, mintha a visszaút rövidebb ideig tartott volna, mint az odaút. Amikor elindulsz otthonról, általában meg van határozva, hogy a célállomásra hány órára akarsz odaérni, vagy mikorra kell odaérni. Ilyenkor akarva-akaratlanul is rápillantasz az órára, mely azt a hatást kelti, hogy az idő nem akar telni.

Túl izgatott vagy az utazás miatt

Amikor elmész valahova, például nyaralni vagy kirándulni, akkor sokkal izgatottabban érzed magad, ami azt a hatást idézi elő, hogy az odafele vezető út mennyire lassan telik. Ám amikor már hazafele mész, nem érzed ugyanazt az izgatottságot, ezért ugyanaz az út nyugodt állapotban gyorsabbnak tűnik. Szóval a várakozás, úti célod elérésének vágya azt váltja ki, hogy lassabban telik az idő, a hazafele vezető útnál pedig gyorsan.

Ugyanez a hatás érezhető egy videó megtekintése közben is

A tudósokat nagyon érdekelte és foglalkoztatta, hogy vajon ugyanez a hatás leérhető-e abban az esetben, ha az illető csak egy videofelvételt néz. Ennek kiderítése érdekében önkénteseket fogadtak, akiknek kettő 7 perces videót kellett megnézniük egy lány biciklivel történő oda és visszaútjáról. A résztvevők arról számoltak be, hogy a visszafele vezető úton érezték, hogy gyorsabban telik az idő, vagyis kialakult a “visszaút hatás”.

Te is mindig gyorsabbnak érzed a hazautat, mint az odautat?

Add Comment