KeződoldalÉrdekességekA Vatikán 10 titka, amiről sajnos nagyon kevesen tudnak

A Vatikán 10 titka, amiről sajnos nagyon kevesen tudnak

-

A legtöbb ember számár a Vatikán csupán egy hétköznapi, kicsi ország. Kevesebb, mint 1000 polgárral. Mások szerint pedig egy titkokkal övezett, rejtélyes hely. Történelme hihetetlenül összetett. Költségvetése is meglehetősen érdekes. Sokunkat érdekel, hogy mi folyhat a színfalak mögött. Mitől ilyen különleges a Vatikán. Mutatunk nektek pár dolgot ezzel kapcsolatban.

Bűn és bűnbánat

Vannak bűnök, melyek túl nagyok ahhoz, hogy egy helyi pap megbocsáthassa. Egy pap még a gyilkosság alól is feloldozhat. De vannak olyan bűnök melyek feloldásához az apostoli büntetés-végrehajtó intézet szükséges. Ez a titkos bíróság már több, mint 830 éves. A titkos gyülekezet számára kritikus bűnök a következők.
Ha egy pap megszegi a vallási esküt.
Ha egy pap szexuális szolgáltatást kínál.
Ha egy pap abortuszban vett részt.
Ezekről be kell számolnia az illetőnek a bíróság előtt és csak ezután kaphat abszolútumot.

Bűncselekmények száma

A népesség kis száma miatt a Vatikánban a legmagasabb a bűnözési ráta. Polgáronként 1,5 bűncselekménnyel lehet számolni. Na persze ez nem azt jelenti, hogy egy pap fogja és ellopja az autónkat. Turisták milliói zarándokolnak ide és így rengetegen közülük zsebtolvajok áldozatává válnak. Ez a hely ugyanis a zsebesek paradicsoma. Ráadásul a Vatikánban nincs börtön és csak egy bírója van. A bűnözőket Olaszországba viszik és ott ítélik el őket. A Vatikán annyit büntet, hogy korlátozza ezen emberek bejutását, mozgását a városba.

Ördögűzések

Charles Baudelaire egyszer azt mondta, hogy “az ördög legnagyobb trükkje az volt, hogy elhitette az emberekkel, hogy nem létezik….”. Ma a Vatikánban teljesen meg vannak győződve róla, hogy létezik és ténykedik. Próbálja a rossz oldalra húzni az embereket. Az ördögűzés egy megszokott szeánsz manapság. Még II. János Pál pápának is volt benne része. Uralkodása alatt 3 ördögűzést vezényelt le. Gabriele Amorth az Egyházmegye hivatalos ördögűzője évente több mint 300 ördögűzést hajtott végre.

A pápa levelei

A Vatikán titkos levéltára annyira nem is titkos. XIII. Leó pápa 1881-ben hozzáférhetővé tette a hallgatók számára. Ezek ma is elérhetőek. Az emberek láthatják a pápák levelezéseit. Csupán egy apróságra kell figyelni. A látogatóknak tudniuk kell, hogy mit keresnek. Jelenleg a könyvtár 75 000 kéziratot, 1,1 millió nyomtatott könyvet, ebből 8 500 ősnyomtatvány. A Vatikáni Titkos Levéltár a XVII. század elején választódott le, 150 000 darabja van. Eltart egy darabig végigolvasni mindent.

SMS a pápától

Hivatali ideje alatt XVI Benediktus pápa barátságos sms-eket küldött a mobil előfizetők számára szeret a világon. 2009-ben a Vatikán hivatalos Youtube csatornát nyitott meg különféle szertartások bemutatására. Van egy iPhone alkalmazásuk is, melyben a napi ima többnyelvű változata olvasható. A Vatikán lelkesedése a modern technológiák irányába nem korlátozódik a mobiltelefonokra és az internetre. Az éghajlatváltozás ellen is harcolnak. VI. Pál napelemeket szerelt a tetőkre.

Maffiakapcsolatok

A Keresztapa című film harmadik részében egy sötét megállapodás született a maffia és a Vatikán között, amely végül a pápa halálához vezet. Igaz történet tán? Vannak elméletek, melyek szerint igen. 1978. szeptember 29-én reggel, mindössze 33 napos hivatali idő után I. János Pál pápát holtan találták az ágyában. Állítólag szívrohamban hunyt el, de sosem végeztek rajta boncolást. Akkoriban ismert tény volt, hogy a Vatikánnak volt kapcsolata bűnszervezetekkel. 1982-ben Paul Marcinkus atya lemondott posztjáról, ugyanis rengeteg kapcsolatot véltek felfedezni a bank és a maffia között. A pap igénybe vette diplomáciai mentelmi jogát és az Egyesült Államokba ment. 16 éves nyugdíjba vonulása után 1990-ben halt meg Arizónában.

A pápa védelme

Ezt a feladatot több mint 500 éve a Svájci Gárda látta el. Ma a gárda száz tagja látható a Vatikánban, de ezek inkább csak díszlet gyanánt. Reneszánsz jelmezekbe vannak öltöztetve és kezükben a hírhedt lándzsájukkal, melyekkel különféle mozdulatokat demonstrálnak. A pápa védelmét manapság polgári ruhában öltöztetett hivatásos, profi testőrök látják el.

Nincs helyettes

Ha egy bíboros pappá válik, akkor ő lesz haláláig a katolikus egyház vezetője és Isten földi képviselője. Manapság folyamatosan fejlődik az orvostudomány, de vannak betegségek, melyeket képtelenség teljes mértékben gyógyítani. Még ha a pápa súlyosan megbetegedik, akkor sincs ki helyettesítse őt. Ez volt a helyzet II. János Pállal is, aki betegsége ellenére is folyamatosan aktív volt. Áldást és misét csak ő tarthat. Nincs helyettes.

A latin jelenléte

A Vatikán az egyetlen olyan bank a világon, amely lehetővé teszik a bankjegykiadó automaták használói számára, hogy latin nyelvet válasszák. Ez csupán egy példa arra, hogy a Szentszék hogyan próbálja életben tartani a nyelvet. A Vatikáni Latin Alapítvány mai napig próbálja megőrizni a nyelvet. Mindezt úgy, hogy 2003-ban kiadtak egy frissített szótárt, melyben ma használatos szavak vannak latinra fordítva. Ilyen például a “csúcsforgalom” – tempus maximae frequencyiae, vagy a “mosogatógép” – WC escariorum szavak.

A közgazdaságtan a hiten alapszik

A Vatikán megfelelő működésére évente több száz millió dollárra van szükség. Ezek a kötelezettségek magukba foglalják többek között a nemzetközi nagykövetségek működtetését, a pápa világméretű utazásainak finanszírozását, ősi katedrálisok renoválását és az iskolák, templomok és egészségügyi központok támogatását. De honnan van a Vatikánnak erre pénze? Elsősorban adományokból. Könyvek, bélyegek, emléktárgyak eladásából. A múzeumok, kápolnák látogatásához belépőjegyet kell váltani. Ez persze koránt sem elég. Az ország adósságban van.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezt is olvasd el