KeződoldalVilágA világ legpokolibb sivatagjában egy hatalmas tó jelent meg

A világ legpokolibb sivatagjában egy hatalmas tó jelent meg

-

A világ egyik legforróbb és legszárazabb helye a kaliforniai Halál-völgy (Death Valley) területén egy héten át tartó vihar után óriási vízfelület alakult ki.

Amerika legmélyebb helyén, a tengerszint alatt 86 méterrel fekvő Badwater-medencében örökítette meg egy fotós az ideiglenes tavat. Elliot McGucken gondolta, hogy az esőzések miatt rengeteg csapadék gyűlhetett össze a sivatagban, arra azonban ő maga sem számított, hogy egy valóságos tóra fog majd bukkanni.

“Szürreális érzés ennyi vizet látni a világ legszárazabb helyén” – mondta a férfi.

A Halál-völgy Nemzeti Park területén mérték a világ legforróbb léghőmérsékletét, 56,7 Celsius-fokot, amelyet 1913 júliusában rögzítettek. 1972 júliusában pedig a legmelegebb talaj-hőmérsékletet is itt regisztrálták, amely 93,9 Celsius-fok volt. A Föld legforróbb hónapját is a térségben mérték, 2018 júliusában a hőmérők átlagosan 42,3 Celsius-fokot mutattak.

A régióban évente mindössze hat centiméter eső esik, így biztosan ez a világ legszárazabb területe. Nemrégiben azonban rendkívül szokatlanul sok csapadék hullott, amit a kiszáradt talaj képtelen volt magába szívni, így halmozódott fel a víz. Becslések alapján a tó hosszúsága tizenhat kilométer lehet, de pontos adatokat nem lehet tudni.

Ezt is olvasd el