KeződoldalEgészség"Az agy nem szereti a zsírt, a dohányt és az alkoholt, viszont...

“Az agy nem szereti a zsírt, a dohányt és az alkoholt, viszont szereti…” – Az idegsebész elárulja, mitől betegszik meg az agyunk

-

Az emberi test, szervezet rendkívül összetett és bonyolult szerkezet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy vigyázzunk rá, amennyire csak tudunk. A szakemberek javasolnak különféle élelmiszereket, amiket jobb elkerülnünk és jó, ha felhagyunk káros szenvedélyeinkkel is, mint az alkohol vagy a cigaretta.

Agyunk bármikor megbetegedhet, különösen mai életvitelünket tekintve. Manapság elszigeteljük magunkat a valóságtól, beletemetkezünk az internet és a közösségi média világába és ébredés után sem végzünk légzőgyakorlatokat.

Bele sem gondolunk, hogy agyunk is szenvedhet. Nehezen viseli a reggeli rohanás, az étkezések elmaradását és rengeteg telefonálást. Folyamatos terhelés alatt van és ezért cserébe nem tápláljuk semmivel – fogalmazott Vlad Ciurea, idegsebész.

“Az agynak szüksége van a friss levegőre, az egészséges táplálékra, ami nem tartalmaz zsírt, viszont egészséges édességet igen, mint például mézet. Az agy szereti a csokoládét, vízre van szüksége, de amit mindennél jobban szeret, az a mosoly” – tette hozzá az orvos, aki több mint ötven éve van a pályán, mint idegsebész.

Alexandru Vlad Ciurea professzor tíz évig igazgatta a Bagdasar-Arseni Sürgősségi Kórházat. Ez idő alatt közel 23.000 agyműtétet végzett el. Tizenhét esztendőt át gyerekeket operált, akik között a legfiatalabb páciens csupán két napos volt.

Az orvos szerint csakis a mi hibánk, hogy az agyunk beteg lesz, ugyanis fogalmunk sincs róla, hogyan óvhatnánk ezt a létfontosságú szervet.

“Ha elzárkózunk a világtól a tablet és a telefon képernyője mögött, az agyunk megbetegszik. Látjátok, hogy közlekednek az emberek az utcán? A Facebookot böngészik. Arra lettünk teremtve, hogy csoportban éljünk, nem pedig elszigetelve” – mondta.

Dr. Ciurea tanácsokat is ad agyunk karbantartását és egészségének megőrzését illetően. Ne aludjunk délig, keljünk korán, nyissunk ablakot és lélegezzünk mélyeket. Ezt követően igyunk meg két pohár szobahőmérsékletű vizet. A tiszta levegő belégzése beindítja agyunk tevékenységeit, az első pohár víz eltávolítja az emésztőrendszerben felgyülemlett salakanyagokat, míg a második pohár bejut a keringési rendszerbe és elindítja a folyamatokat.

Agyunk az éjszaka folyamán sem pihen, hiszen aktívan tartja szervezetünket. Ezen kívül fontos dolgot is végez, hiszen, ha egy megoldandó probléma gyötör minket, akkor reggelre meg lesz a megoldás kulcsa is.

“Másnap reggel megtalálod a megoldást. Az agy összekapcsolta a gondolkodást, az ítélőkészséget, az emlékezetet, és reggel, amikor az elméd nyugodt, ott van előtted a kész válasz. Tehát nem érdemes álmatlanul forgolódnod, és gyötörnöd magad egy problémával.”

Agyunk nem szereti a zsírt, a dohányt és az alkoholt, de ezzel szemben nagyon is szereti az étcsokoládét. A dohányzás nemcsak a szívünkre, hanem az agyunkra is negatív hatással van. Ne hagyjuk ki a reggelit és főleg ne együnk kutyafuttában. Keljünk fel korábban, hogy nyugodtan megreggelizhessünk.

“A reggelit nyugodtan, mindenféle zavaró tényező nélkül kell elfogyasztanunk, nem kapkodva, vagy állva, és cigaretta nélkül. Legyen ez több mint egy pihenés, legyen öröm. Gyümölcslevek fogyasztását is ajánlom, citrusokból, karotinból, amelyek energiát adnak, nyomelemeket tartalmaznak és segítik az agyműködést. Ez nagyon fontos!”

Agyunk nem fogadja el a zsírt, a szalonnát, de az édességet szereti.

“Igen, az agyra nézve ártalmas, ha húst fogyasztunk. De kis mennyiségben a hús az egész szervezet számára hasznos lehet. A legjobb az alacsony kalóriatartalmú hús, például a pulykahús vagy a halak. Az agy nem fogadja el a zsírt. Időnként, ünnepnapokon elfogadható. De egyébként nem vezet semmi jóra” – mondta az idegsebész. “Viszont nagyon szereti a fekete csokoládét, minél sötétebbet, nem cukorsziruposat, minél frissebbet. Na és a kakaó, valamint a méz: az agy ezeket is szereti.”

Ugyanakkor rendkívül fontos a megfelelő hidratálás, de el kell felejtenünk a cukros, színezékekkel és tartósítószerekkel teli üdítőitalokat. Az ebédünk kiegyensúlyozott legyen, ellenkező esetben ugyanis túl sok vérre lesz szükség az emésztéshez.

“Nem jó, ha túl sokat eszünk ebédre, mert a vér a gyomrunkba áramlik, az agyunk vérellátása csökken és elálmosodunk. Ha valaki dolgozni akar, csak nagyon kevés ételt kellene fogyasztania ebédre. Folyadékok szempontjából a szobahőmérsékletű vízre szavazok, nem szénsavas üdítőkre. Az agynak két maximális aktivitási időszaka van: 10.00–12.00 és 16.00–18.00 között. Ha úgy érezzük, elfáradtunk, ihatunk egy kis kávét, minél lassabban. Az agy azt is elvárja, hogy jó édességgel jutalmazzák, de ne cukorral” – fejezte be gondolatait Dr. Alexandru Vlad Ciurea.

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...