KeződoldalEmberekAz édesapa 304 millió forintos kártérítést követel, mert az egyik tanár engedély...

Az édesapa 304 millió forintos kártérítést követel, mert az egyik tanár engedély nélkül vágta le 7 éves lánya haját

-

A michigani Mount Pleasantben lévő Ganiard Általános Iskola egyik tanára a szülők engedélye nélkül vágta le a 7 éves Jurnee Hoffmeyer haját. Az édesapa pert indított a tanár és segédei ellen és 304 millió forintos kártérítést követel. A per elindításához szükséges papírokat szeptember 14-én nyújtották be a Grand Rapids-i szövetségi bíróságon. Az édesapa azt állítja, hogy az iskola dolgozói megsértették a kétrasszú lánya alkotmányos jogait. Ezen pedig kívül szándékosan okoztak neki érzelmi stresszt.

Jimmy Hoffmeyer elmesélte a világhálón, hogy márciusban lánya, Jurnee úgy érkezett haza a Ganiard általános iskolából, hogy feje egyik oldalán levágták a hajának nagy részét. A kislány azt mondta, hogy egy osztálytársa vágta le ollóval az iskolabuszon. Két nappal az incidens után az édesapa szólt az igazgatónak, aki rábízta az egyik tanárra a kislányt. A pedagógus fogta és levágta hajának másik oldalát is, hogy valamennyire kiegyenlítse az aszimmetriát.

Miután hazament az édesapja teljesen ledöbbent. Azt mondta a kislányának: “Megmondtam, hogy egyetlen gyerek se vághatja le a hajadat.” Jurnee erre azt felelte “De apa, a tanárnő volt.”

A kerület “elmulasztotta megfelelően kiképezni, ellenőrizni, irányítani, fegyelmezni és felügyelni alkalmazottait, és tudta vagy tudnia kellett volna, hogy az alkalmazottak a kifogásolt viselkedést tanúsítják, tekintettel a nem megfelelő képzésre, szokásokra, eljárásokra és irányelvekre, valamint az alkalmazottak fegyelmének hiányára” – áll a perben.

Júliusban a “Mount Pleasant Public Schools Board of Education” közölte, hogy a kis Jurnee haját levágó alkalmazottat megrovásban részesítették. Egy független, harmadik fél által végzett vizsgálat megállapította, hogy a lány haját levágó alkalmazott “jó szándékai” ellenére, a szülők engedélye és a kerületi vezetők tudta nélkül tette ezt, ami sértette az iskolai szabályzatot.

Az is kiderült, hogy két másik alkalmazott is tudott az esetről, de nem jelentették azt. Mindhárom alkalmazott bocsánatot kért, közölte a testület.

Az iskolatanács szerint a független vizsgálat nem talált előítéletre utaló jeleket. A vizsgálat során interjúkat készítettek a kerületi alkalmazottakkal, a diákokkal és a családokkal, valamint átnézték a videókat és a fényképeket, beleértve a közösségi médiában közzétett bejegyzéseket is. A kerületi adminisztrátorok belső felülvizsgálatot is végeztek az incidensről.

Hoffmeyer azonban azt mondta, hogy a kerület soha nem kérdezte ki őt vagy Jurnee-t. A szülők úgy döntöttek, hogy átíratják a kislányt egy másik iskolába.

“Bízunk abban, hogy a tények érvényesülnek, tekintettel arra, hogy kerületünk megfelelő és agresszív választ adott az incidensre, valamint a harmadik fél által lefolytatott vizsgálat megállapításaira.” – mondta Amy Bond a Mount Pleasant Public Schools oktatási tanácsának elnöke.

“Agresszívan fogunk védekezni a bíróságon ezekkel az alaptalan vádakkal szemben, és nem hagyjuk, hogy ez elterelje a figyelmünket küldetésünkről, hogy minden gyermeknek világszínvonalú oktatást biztosítsunk, amely felkészíti őket az egyetemre és a karrierre.” – folytatta.

A kerület Detroittól mintegy 241 kilométerre északnyugatra található. Mount Pleasant 25 000 lakosának mintegy 4 százaléka egy másik rasszba tartozik az amerikai népszámlálás adatai szerint.

Ezt is olvasd el