KeződoldalEmberekAz emberiség által ismert 12 legritkább és legfurcsább betegség

Az emberiség által ismert 12 legritkább és legfurcsább betegség

-

Képzeld el, hogy lefekszel egy este aludni, és amikor másnap felébredsz, rájössz, hogy teljesen más a beszédhangod vagy a tested szó szerint kővé dermed. Ezek a sci-fi könyvekbe illő furcsaságok nem csak a képzeletünk szüleményei hanem valóban megtörtént esetek.

Összeállítottunk nektek egy listát az emberiség 12 legbizarrabb és legijesztőbb betegségeiből , amelyek előtt az orvostudomány a mai napig értetlenül áll.

  1. Idegen akcentus szindróma

Az idegen akcentus szindróma egy ritka betegség, melynek jellemző tünete, hogy a páciens anyanyelvén, de az eltérőtől szokatlan kiejtéssel kezd el beszélni. Bár pontos okai még mindig tisztázatlanok , az orvosok úgy vélik , hogy valamilyen feji trauma ,  kisebb fej- illetve agyi sérülés állhat a hátterében.

A rendellenesség elsőként 1907-ben került beazonosításra, azóta a világon mindössze néhány tucat ember esetében diagnosztizáltak hivatalosan a szindrómát.

Bár maga a rendellenesség önmagában nem veszélyezteti az emberi egészséget, de az elszenvedői azt állítják, hogy megnehezíti a hétköznapjaikat, hiszen idegennek érzik magukat anyaországukban, és gyakran más emberek sértéseinek és gúnyolódásianak a központjába kerülnek emiatt.

2. Fibrodysplasia ossificans progressiva – Kőember-szindróma

A FOP betegségben szenvedő emberek a saját testük foglyai, a betegség csontszövetet növeszt oda , ahol izomnak , ínaknak vagy egyéb kötőszövetnek kellene lennie. Születésükkör a csecsemők teljesen egészségesnek tűnnek , lábujjaik apró szépséghibája utalhat csak némi problémára. Ezt a ritka genetikai betegséget a csontnövesztő ACVR1-gén túlműködése okozza, amely egyébként mindenkiben jelen van, viszont a csontvázunk tejes kifejlődése után teljesen leáll, de ezekben a ritka esetekben a gén működése nem hagy fel tevékenységével, bármilyen fizikai sérülés következtében újabb és újabb csontszövetet növeszt, mely során végeredményben az egész test elcsontosodik, a betegek pedig szobor szerűen szinte mozdulatlanná dermednek.

Jelenleg még nincs hatékony kezelése a betegségnek, de mivel a tudósoknak már sikerült beazonosítaniuk a hibásan működő gént, amely felelős a fibrodysplasiaért. Elkezdték a betegség kezelésére szolgáló gyógyszer klinikai vizsgálatait, amely állítóleg képes megállítani a csontosodás folyamatát.

3. Ehlers-danlos szindróma

Az Ehler-Danlos szindróma egy bőrre , ízületekre és vér erekre ható rendellenesség , mely során a betegek testében a kollagén és a kollagénnel kapcsolatos fehérjék felépítésben, előállításában és feldolgozásában zavar áll be , ezáltal pedig az izületei ruganyossá, bőrük nyúlóssá és sérülékennyé válik. A betegségre egyelőre nincs gyógymód, különböző terápiás megoldások azonban már léteznek.

4. Encephalitis lethargica – Economo betegség – Álomkor

Egy altípusos agyvelő gyulladás , mely járványszerű terjedést mutatott 1916 és 1927 között. A betegségen átesett személyek egy alvás hasonló katatón állapotba kerültek. Az Ecomo betegség kialakulási mechanizmusa egyelőre ismeretlen, egyesek a felső légúti fertőzésekhez kapcsolják. Sajnos még gyógykezelése sem megoldott, de bizonyos esetekben a szteroidos kezelések jótékonynak bizonyultak.

5. Hideg allergia

A hideg allergia a családkiütés egy speciális formája, egy örökletes vagy szerzett betegség , amelynek jellegzetes tünete , hogy a bőr kiütéssel reagál a hidegre.

Hidegallergia esetén a hideginger hatására a szervezetben hisztamin szabadul fel és ott ahol a hideg érte a bőrfelületét rövid időn belül erősen viszkető hólyagok jelennek meg, mintha a bőr csalánhoz ért volna.

Erre a problémára egyelőre csak tüneti kezelés létezik. Az orvosok azt javasolják a betegeknek , hogy kerüljék a hideget és használjanak antihisztamin-tartalmú készítményeket.

6. Xeroderma

A rendellenességet gyakran vámpír szindrómának vagy holdfény betegségnek is nevezik. Egy ritka ( egy millió emberből mindössze egynél fordul elő) recesszív öröklődésű genetikai betegség, amely a bőr túlérzékenységét jelenti az ultraviola sugárzással szemben. Érdekesség, hogy bár az érintett betegnek kerülniük kell a napfényt , a Holdfénye azonban nem okoz náluk semmilyen problémát, így éjszaka teljesen nyugodtan tartózkodhatnak a szabadban.

A xerodermában szenvedő személynek többféle óvintézkedést is meg meg kell tenniük ha el akarják hagyni a házat nappal. Például a fotón látható fiatal fiúnak, David Middletonnak, egy különleges öltönyt kellett viselnie az iskolába, és minden nap több órát kellett eltöltenie azzal, hogy beborítsák minden bőrfelültét egy speciális védőkrémmel.

7. Hypertrichosis – Vérfarkas szindróma

A Hypertrichosis egy olyan betegség, amely során a betegek testén túlzott mértékű a szőrnevekedés látható akár olyan területeken is , ahol normális esetben nem jellemző az erőteljes szőrösödés.

Nincs egy konkrét séma a betegségben szenvedők esetében . A szőrösödés kiterjedhet akár az egész testre, vagy csak bizonyos területekre korlátozódva . Bizonyos esetékben már születéstől azonnal felismerhetők a betegség jelei, másoknál azonban csak később jelentkeznek.

A veleszületett hipertrichózis nem gyógyíthetó, de szerencsére manapság nagyon sokféle módon lehet megszabadulni a felesleges szőrtől.

Jesús Aceves, a betegségben érintett mexikói színész nem gondolja, hogy a hipertrichózis tragédia lenne és teljes életet él.

8. Argyria – Kék bőr

A betegség legszembe tűnőbb tünete a kék bőr, melyet a szervezetben felhalmozódott ezüst okozza.

A legismertebb ember , aki ebben a betegségben egy Paul Karason nevű amerikai férfi volt, akinek a “Papa Smurf” beceneve volt, mert nagyon hasonlított a rajzfilmfigurához. A bőre azután vált kékre lett, miután egy betegség gyógykezeléseként hosszú ideig kolloid ezüstöt kellett szednie.

9. Robbanó fej szindróma

Ez a betegség az alvászavarok sorolható. Robbanó fej szindrómáról akkor beszélünk amikor érintett jellemzően elalvás után egy robbanáshoz hasonló ijesztő hanghatásra riad fel. A betegek úgy érzékelik , hogy a hanghatás kívülről érkezik. Kiváltó okai ismeretlenek , e mint a legtöbb alvázzavart kialakulását ennek a stresszhez kapcsolják.

10. Trimetilaminuria – Halszag szindróma

Ez a betegség egy különösen ritka öröklődő genetikai betegség, mely egy gén mutációra vezethető vissza. Az FM03 elnevezésű enzim alulműködése miatt a szervezet nem tudja lebontani a képződő trimetilamit és az kiválasztódik a beteg minden testnedvében , így a verejtékében , a vizeletében de még a kilélegzett levegőjében is.

11. Stendhal szindróma

A művészet gyilkos ereje.

“Amikor elhagytam a Szent Kereszt templomát, a szívem nagyon gyorsan kezdett dobogni , úgy éreztem, hogy az élet kiszivárog belőlem, és az ájulástól rettegtem …” – írta le Stendhal francia író az érzéseit miután ellátogatott Firenzébe. Az író egy pszichológiai rendellenességet tapasztalt, amely olyan tünetekkel jár, mint a gyors szívverés, szédülés, ájulás, zavartság és olykor még hallucinációk is, amikor az emberek valami olyasmit tapasztalnak, ami nagy személyes jelentőséggel bír számukra, mint például a művészet, a természet szépsége, az állatok vagy az emberek iránt érzett szeretet.

12. Urbach-Wiethe-kór

Az orvostudomány egyik szenzációjának számított az a névtelen kísérleti alany, akinek egy genetikai rendellenesség következtében elpusztult az agyának mindkét féltekén az úgynevezett amigdala, ami az érzelmi reakciók számunkra is megszokott feldolgozásáért felelős, így tehát a páciens nem érez semmilyen félelmet. A kísérletekből , melyet ezen az alanyon végeztek kiderült, hogy az ebben az állapotban érintett emberek nem félnek a kígyóktól, a mérgező pókoktól, a horrorfilmektől, a fegyveres rablásoktól és más veszélyektől sem.

Az egyetlen érzés , ami riasztja őket, és ami távolról félelemnek nevezhető, az a nagy dózisú szén-dioxid belélegzése, amely minden egészséges embert pánikba ejt.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...