KeződoldalÁllatokAzonos nemű pingvinpár lopott magának utódot

Azonos nemű pingvinpár lopott magának utódot

-

A hollandiai Amersfoort állatkertjében nemrégiben kezdődött a pápaszemes pingvinek költési időszaka. A faj Dél-Afrikában honos, egyedei monogámok. Az utódnevelés időszakára a párok hatalmas kolóniákban gyűlnek és minden ezzel járó munkát meg is osztanak egymással.

Igen ritka, de ugyanakkor nem egyedi eset a pingvineknél, ha azonos nemű pár áll össze. Ebben az esetben viszont a két hím ennél sokkal messzebbre ment. Egy óvatlan pillanatban a pár ellopta egy közeli pár tojását, amelyre azóta is nagy figyelmet fordítanak és gondoznak.

Az állatkert dolgozói folyamatosan nyomon követik, hogy gondozza a két hím a tojást, sajnos azonban könnyen előfordulhat, hogy hatalmas erőfeszítéseik ellenére sem járnak majd sikerrel. Ugyanis azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a tojást megtermékenyítették-e, fejlődik-e benne embrió.

Eddigi megfigyelések alapján 130 fajnál volt megfigyelhető az azonos nemű madarak ezen viselkedése, amely közös fészekrakással is jár.

A pingvinek körében sem egyedi az eset, ugyanis több állatkert is számolt már be hasonló eseményekről, olyan egynemű párokról, akik évekig is együtt vannak, párosodnak és az utódneveléssel is megpróbálkoznak. Egy berlini állatkert két hím királypingvinje például egy kavicsot szemelt ki magának és azon kotlottak ugyanúgy, mintha tojás lenne.

Ezt is olvasd el