KeződoldalÉrdekességekEgy olasz lánynak szőr nő a szájában. Az orvostudomány értetlenül áll a...

Egy olasz lánynak szőr nő a szájában. Az orvostudomány értetlenül áll a jelenség előtt

-

Az orvosok szerint nincs egyértelmű magyarázat erre a felfedezésre.

Több mint egy évtizede már, de olyan ritka eset történt, ami azóta is elgondolkodtatja a szakértőket. Egy 19 éves olasz nő / lány kétségbeesetten kereste fel az orvosait, hogy rendkívül furcsa rendellenességet tapasztalt a testén. Először 2009-ben kért segítséget. Az első fogai mögötti ínyből folyamatosan nőttek a szempillaszerű szőrszálak.

Az orvosok először policisztás ovárium szindrómát diagnosztizáltak nála. Ez a nemi hormon egyensúlyhiányából adódik és okozhat túlzott szőrnövekedést. A kezelése mondhatni egyszerű. Fogamzásgátló tablettákat kapott a hormonszintjének szabályozására, valamint egy szájsebészeti beavatkozáson is átesett, az “ínyszőrzet” eltávolítására.

Kezdetben úgy tűnt, hogy a dolog bevált. Éveken keresztül nem nőtt vissza a szőr a szájában, egészen 2015-ig. Akkor visszatért a rendellenesség sőt, az állára és a nyakára is átterjedt.

Kiderült, hogy az akkor 25 éves nő abbahagyta a fogamzásgátló tabletták szedését. Az orvosok nem tudtak mit tenni. Azt javasolták, hogy folytassa tovább a “kezelést”. Felírták a hormonszintjének kiegyenlítésére szolgáló gyógyszert és újabb műtéten esett át. Kérték, hogy egy év múlva jöjjön vissza kontrollvizsgálatra. Mire letelt az egy év, a szőrzet ugyanúgy vissza nőtt.

Mivel ez egy kivételesen ritka állapot, az orvosok úgy döntöttek, hogy kihasználják az esetét és szövetmintát vesznek az ínyéből. A szőrzetet növesztő ínyszövet szokatlanul vastag volt.

Míg embriók vagyunk a szájban lévő nyálkahártya szövete szorosan kapcsolódik azokhoz a szövetekhez, melyek a bőrünket alkotják. Ez megmagyarázhatja, miért aktiválódtak ezek a szőrsejtek a nő szájában. Vélhetőleg valamiféle születéskori anomáliáról van szó.

A faggyúmirigyek olyan mirigyek, melyek olajos anyagot választani ki a szőrtüszők közelében lévő bőrön. Ez teljesen normális, csak nem a szájban.

Egyértelmű magyarázat azóta sincs a jelenségre. Az orvosi szakirodalom történetében csupán 5 hasonló eset van és mind az 1960-as évekig nyúlnak vissza. Minden korábbi eset férfiaknál történt.

Mivel a “betegség” nem gyógyítható, a nőnek fel kell készülnie arra, hogy szőrös szájjal fog megöregedni.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezt is olvasd el