KeződoldalÉrdekességekEgy orvos, aki zseniális kísérlettel mutatta be mennyit számít még mindig a...

Egy orvos, aki zseniális kísérlettel mutatta be mennyit számít még mindig a maszkviselés

-

Most, hogy nagyon sok országban enyhítettek a szabályozásokon és hazánkban sincs már időseknek fenntartott vásárlási idősáv a legtöbben azt hiszik, hogy így nem is kell maszkot viselniük. Pedig még mindig indokolt és ajánlott annak hordása főleg, ha közösségbe megy az ember. Akadnak olyan helyek, hol egyszerűen képtelenség tartani a megadott távot, így fontos lenne ennek a védőfelszerelésnek a használata. Ahogy a kormány egy kicsit lazított, és megengedte a vendéglátó egységeknek, hogy kinyissanak az emberek habozás nélkül ültek be kedvenc helyeikre barátaikkal, családjukkal, párjukkal karöltve. Persze mindezt maszk viselése nélkül.

De, hogy miért is fontos ennek hordása, annak ellenére, hogy jelentősen csökkent a fertőzöttek és az elhunytak száma? Nos, mert a vírus nem tűnt el, és akármikor visszatérhet,ha nem figyelünk oda. Erre hívja fel a figyelmet egy amerikai származású mikrobiológus is, aki képek, tesztek, és hőkamera formájában mutatja be milyen előnyei és hátrányai származnak abból, ha valaki megfeledkezik, vagy magasról tesz annak viselésre.

Rich Davis kísérletében jó néhány Petri-csészét hívott segítségül, amiben légzés során keletkezett mikroszkopikus cseppekkel fertőző baktériumokat, vírusokat mutatott be. Szája elé tartotta a csészéket, és szimplán elkezdett beszélni, s egy-szer kétszer még bele is lehelt a levegőbe. Persze itt nem állt meg, mert nem csak ennyiben merül ki a dolog, hanem nevetésben, tüsszentésben, köhögésben, éneklésben és még sorolhatnánk.

Ezeket mind maszkban és mind maszk nélkül megtette, majd az eredményt publikálta, ahol szabad szemmel is tökéletesen lehetett látni az eredményeket. Szerintetek milyenek lettek az eredmények?

Jól gondolod, drasztikus eltéréseket és különbségeket lehetett felfedezni a csészék között.

Itt látható az eredmény. Nem kell nagy szakértőnek lenni, ahhoz, hogy valaki megértse, mi is látható a képen. Ennyit számít a maszkviselés, ha boltba, rendezvényre, vagy szimplán emberek közé megyünk.

Nem véletlen tépte minden egyes országa a száját, hogy a maszkokat igenis minden alkalommal fel kell venni, ha valaki elhagyja az otthonát, és mindegyiket ki kell dobni a kukába használat után. (Kivéve a mosható maszkokat) Sajnos nem mindenki gondolta komolyan ezt a szabályt, és előszeretettel toppantak be mindenhova maszk nélkül. Sokszor elmondták, hogy senki sem tudhatja mi lappang benne, esetleg megfertőződött-e már a vírussal, hiszen van, akin tünetmentesen végigmegy úgy, hogy semmilyen negatív dolgot nem tapasztal közben. Ennek ellenére, ez nem jelenti azt, hogy nem is tud X embert megfertőzni. Mi emberek úgy vagyunk kódolva, hogy csak azt hisszük el, amit látunk, vagy ténylegesen megtapasztalunk. Ezt kihasználva próbálta a világ tudtára hozni a fent említett orvos, hogy mennyire oda kell erre figyelni.

Annak érdekében, hogy még jobban alátámassza szavait, ugyanezt a módszert különböző távolságokból is megtette:

A kísérlethez meghatározott pontra állt, majd köhögni kezdett. Egy 15 másodpercig tartó köhögés után az eredmények újfent megdöbbentő volt. A képek egyértelműen visszaadják, hogy minél távolabb vannak az emberek egymástól, annál kevesebb eséllyel fertőződnek meg, a maszk ezt csak még tovább fokozza. Vagyis annál is kevesebben fognak megfertőződni.

Ez a teszt tökéletesen alátámasztotta mindazon szakemberek elméletét miszerint a folyamatos maszkviselés valóban megvédheti a szervezetünket a vírusokkal, baktériumokkal szemben. Ám ahhoz, hogy ez működjön MINDENKINEK kellene hordania.

Egy hőkamerás felvételt is megosztott saját Twitter oldalán, ami talán az egyik legmeggyőzőbb minden kísérlete közül:

Te hordod a maszkot, ha elmész otthonról?

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...