KeződoldalEmberekEgyre több cég dönt a menstruációs szabadság mellett - Van ahol még...

Egyre több cég dönt a menstruációs szabadság mellett – Van ahol még fizetés is jár érte

-

Sajnálatos módon nemcsak a férfiak nem tudják megérteni a nők menstruációs fájdalmait, hanem azok a nők sem, akikkel az élet kegyesen bánt és alig érzik meg azokat a napokat. A nők 5-10%-ka tapasztal olyan mérhetetlen fájdalmat és rosszullétet a menstruációja alatt, amit legnagyobb ellenségeiknek sem kívánnának. Ezek a rosszullétek sajnos képesek jelentősen befolyásolni a munkájukat. Elég gyakori panasz például a fejfájás, hajfájás, derékfájás, hányinger, levertség, álmosság…stb. Eme feltételek mellett nagyon nehéz odafigyelni azokra a feladatokra, amiket kötelezően el kell végezni.

Viszont egyre több munkáltató kezdi megérteni eme “állapot” nehézségét és súlyosságát. Japánban, Dél-Koreában és Indonéziában is lehetősége van a nőknek menstruációs szabadságra menni. Ezekben az országokban már egyre több cég csatlakozik ehhez a mozgalomhoz, ami nagy mértékben megkönnyíti a nők életét.

Európában még nem annyira elterjedt ez, ám csak idő kérdése, hogy bevezessék. A vállalatok a belső szabályozásnak köszönhetően változtatásokat vezethetnek be. Például a Nike alkalmazottai 2 nap szabadságot kapnak ezen időszak alatt. De mellettük több cég is hajlandó segíteni.

Ezzel szemben Lengyelországban a nőknek szabadságot kell igényelniük, ha úgy érzik nehezebben viselik ezeket a napokat. Eddig csak egy varsói cég döntött a menstruációs szabadság bevezetése mellett, ami nem más mint a PLNY LALA ruházati márka, mely 27 nőt foglalkoztat. A munkavállalók egy nap szabadságot vehetnek ki az időszakhoz kapcsolódó rosszullét miatt.

Legutóbb pedig egy krakkói cég követte Varsó példáját. A krakkói Spa Verdeben csak nők dolgoznak, ezért fontos számukra, hogy azokon a bizonyos napokon ne kelljen szenvedniük. Kezdettől fogva íratlan szabály volt a fürdőben, hogy a menstruáció miatt gyengélkedő nők otthon maradhatnak. Most pedig a vállalat bejelentette a fizetett menstruációs szabadság hivatalos bevezetését a női munkavállalók számára.

A menstruáció egy nagyon bonyolult állapot, ugyanis a kimerültségen keresztül a haragon át mindent lehet tapasztalni. A korábbi években a Verdenél nagyon vigyáztak a hölgyek jólétére, ám most úgy döntöttek megérdemlik a fizetett menstruációs szabadságot. A cég nem kívánja naptárral ellenőrizni a ciklusokat, azt sem kéri, hogy a hölgyek egy héttel előbb bejelentsék a menstruációjuk közeledtét, sőt orvosi igazolást sem kérnek erre az időszakra. – állt Facebook bejegyzésükben.

Az, hogy hazánkban mikor vagy egyáltalán lesz-e ilyen lehetőség az kérdéses. Mivel Lengyelországgal elég jó kapcsolatot ápolunk ezért érdemes lenne rajta elgondolkodnia Magyarországnak.

Ti szeretnétek, ha lenne menstruációs szabadság?

Ezt is olvasd el