KeződoldalÉrdekességekEláruljuk hányféleképpen érhet véget a koronavírus-járvány

Eláruljuk hányféleképpen érhet véget a koronavírus-járvány

-

Egyelőre sajnos nem tudhatjuk, mikor és hogyan ér véget a koronavírus-járvány. A szakemberek szerint négyféle forgatókönyv jöhet szóba, ezek közül pedig a legvalószínűbb nem a legrosszabb lehetőség.

A világ egyáltalán nem volt felkészülve egy világjárványra, így jelenleg fogalmunk sincs arról, hogy mi jöhet még. William Haseltine, az ACCESS nevű nemzetközi egészségügyi szervezet elnöke szerint a járványnak négyféleképpen lehet vége.

“Négyféle koronavírust ismerünk, melyek a megfázáshoz hasonló, felső légúti betegségeket okoznak, és ezek mind szezonálisak” – mondta Arnold Monto, a University of Michigan epidemiológia és világ-egészségügy professzora, az egészségügy világszervezet (WHO), illetve az amerikai védelmi minisztérium tanácsadója.

A korábbi járványügyi tapasztalatok szerint előfordulhat, hogy a melegebb és nedvesebb időben a járvány csillapodni kezd, erre azonban, semmilyen garancia sincs, mivel még rengeteg a számunkra ismeretlen tényező.

Az első verzió szerint a tavaszi felmelegedésnek köszönhetően a koronavírus lelassul, majd lecseng.

Abban azonban, nem lehetünk biztosak, hogy a koronavírus-járvány nem képes nyáron terjedni és, ha ez bekövetkezik, ez jelenti majd a négy közül a legrosszabb forgatókönyvet.

Lehet, hogy a koronavírus terjedése csak akkor fejeződik be, ha már nem lesz kit megfertőzni. Ez azt jelenti, hogy bolygónk lakosságának 40-70 százaléka kapná el a betegséget, illetve, hogy körülbelül két százalék veszítené életét a járvány miatt, vagyis 64-112 millió ember halna bele a fertőzésbe. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor az ipari termelés, a gazdaság, a mezőgazdaság, az oktatás, a kultúra, valamint az emberek mentális állapota is gyógyíthatatlan sérüléseket szerezne.

A harmadik forgatókönyv szerint a járvány a vakcina kifejlesztéséig terjedhet. Erre azonban, legalább egy évet még biztosan várnunk kellene. Hónapokon belül viszont, forgalomba kerülhetnek a koronavírus elleni terápiás készítmények. Ezekkel pedig el is érkezünk a negyedik és a ezzel együtt a legvalószínűbb forgatókönyvhöz.

A koronavírus elleni küzdelemben jelen esetben két szer is ígéretesnek tűnik. Az egyik a remdesivir, ami az eddigi legjobb szer a laboreredmények alapján. A másik pedig egy actemra nevű, szintetikus antitest, amit jelenleg Kínában is használnak a fertőzöttek kezelésére. Védettséget ugyan nem adnak a fertőzés ellen, a koronavírussal megfertőződött betegeket viszont, jó eredményekkel kezelik velük.

Monto véleménye szerint egy ötödik forgatókönyv sem zárható ki teljesen. Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a vírus továbbra is terjedni fog, újabb és újabb gócpontokat képez, két hónap múlva pedig teljesen eltűnik. Azt azonban, soha nem fogjuk megtudni, hogy miért történik majd így.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...