KeződoldalÉrdekességekElpusztult a világ legmagányosabb fája. Nem fogod elhinni, hogy mitől!

Elpusztult a világ legmagányosabb fája. Nem fogod elhinni, hogy mitől!

-

Tenere fája egy magányos akácia volt a nigeri Tenere sivatagban. Ezt tartották a Föld legmagányosabb fájának, ugyanis 400 kilométeres körzeten belül nem élt egyetlen másik fa sem a környéken.

Egy időszakban a Szahara éghajlata lényegesen nedvesebb volt. Ez az időszak 7500 évvel ezelőtt kezdődött és 3500 évvel ezelőtt ért véget. Ezen időszak alatt alakult ki egy facsoport, melynek utolsó maradványa volt Tenere fája.

A pontos korát senki nem tudta meghatározni. Kutatások szerint ezek a fák akár 600 évig is élhetnek, de egyes egyiptomi nomád közösségek szerint létezhetnek ennél idősebb példányok is.

A legenda szerint a fát egy iszlám szent ember sírján ültették és ha valaki megzavarta a fát, vagy letörte egy ágát, akkor az az illető hamarosan megbetegedett és meghalt. Vélhetőleg a mítosz miatt a fa több évtizeden keresztül állt egymagában az óriási homokapály közepén.

Ha növények nem is, de emberek gyakran jártak erre, ugyanis a fa egy sót szállító karavánút mellett volt. Az erre közlekedő sofőrok számára fontos tájékozódási pontként szolgált. Olyan volt, mint egy útjelző-tábla a Bilma és Agadez városok között. Még az állattenyésztők is szentnek tartották. Soha nem használták a fa ágait tüzelőnek és a tevéknek sem engedték, hogy megegyék a leveleit.

1938 környékén a francia katonaság egy kutat ásott a közelében. Kiderült, hogy a víztartó réteg 33 mélyen kezdődött és a fa gyökerei még ennél is mélyebbre nyúltak. Ennek köszönhetően volt képes túlélni ezt a száraz, forró környezetet.

1934-ben már betegeskedett a növény. A levelei inkább sárgásak voltak és a törzse is elkorcsosult. A 60-as évek elejére már letörtek az ágai is.

Az elmúlás végzett volna vele? Nem! Egy ottani tudós szerint egy Bilmába tartó teherautó nekiütközött. Egy francia történész szerint pedig egy katonai teherautó tolatott neki, amitől annyira megsérült, hogy ki kellett vágni. 1973-ban pusztult el teljesen a növény. Maradványait a Nigeri Nemzeti Múzeumba szállították és kiállították. A fa helyén egy fémből készült emlékmű áll.

Szinte elképzelni sem lehet, hogy miként tolathat neki egy teherautó egy olyan fának, aminek a 400 kilométeres körzetében nincs párja.

Ez az “emlékmű” jelzi a fa helyét.

Sajnos így ért véget ennek a legendás növénynek az élete.

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...