Tisztában vagyunk vele, hogy a történelem során kialakult háborúzások és csatározások mennyi életbe kerültek és hány város pusztult el a föld színéről. Megszámlálhatatlan mennyiségű tragédia sújtotta a világunkat, mert mind a nemzetek között, mind országon belül is rengeteg nézeteltérés volt, amit úgy gondoltak csak fegyveres erőkkel lehet orvosolni. A legtöbb ilyen történetet nagyszüleink és dédszüleink tudnák legjobban elmesélni, hiszen ők pontosan tudják milyen volt egy olyan világban élni, ahol a harcok szinte egymást követték.

Szíriában elég sok csata zajlott az évek alatt ám mégis az aleppói csata az, ami a legjobban befolyásolta a város megjelenését. Aleppó ostroma 2012-2016-ig tartott, amikor is a szír kormány, valamint a lázadók között fegyveres konfliktus alakult ki Szíria fővárosának, Aleppónak a birtoklásáért.

A csatározások során körülbelül 31.000 ember vesztette életét. A két fél viszálykodása és háborúzása miatt komoly károk keletkeztek a főváros egyes lakónegyedeiben, valamint az UNESCO Világörökség részét képező aleppói óvárosban is. Sajnálatos módon az ottani fellegvár súlyosan megrongálódott, és az Omajjád nagymecset minarete is teljesen összeomlott.

A szír hadseregnek 2016-ban sikerült megakadályozni, hogy a lázadók ellenőrizte területekre ne érkezzen utánpótlás, persze ehhez orosz légitámogatásra és a siíta segédcsapatok segítségére volt szükség. A hadsereg ezt követően szépen, fokozatosan elfoglalta a bázikusat. A polgárháború 2016 decemberében ért véget, amikor a lázadók visszavonultak. Így a háborút a kormány nyerte meg.

Elhoztunk pár képet, amik bizonyítják, hogy milyen sors vár azokra a városokra és országokra, ahol évekig tartó csaták folynak.

Valószínű ebbe az épületbe is katonák bújtak meg, hogy megfelelő időben csaphassanak le az ellenségre. Meg is lett az eredménye. Ha ezek a falak mesélni tudnának…

Az utcák, ahol egykor rengeteg ember nyüzsgött és kocsik jártak fel alá, ott lerombolt házak és nagyon sok törmelék kapott helyet.

Ebből a gyönyörű térből sem maradt szinte semmi sem. Konkrétan rá sem lehet ismerni a helyre.

Régi lakónegyed, ahol gyerek zsibongtak, ma már csak összeomlott épületek állnak.

A piac elvesztette egykori varázsát, tipikusan olyan hely lett belőle, amit horrorfilmek forgatására szoktak használni.

Minden épület ablaka ki van törve, és ahogy a képen is látszik megkezdődtek a takarítási folyamatok, hogy visszaállítsák a város régi képét.

Ezt a gyönyörű helyet is sikerült teljesen tönkretenni.

Véget ér valaha a háborúzás?