Ez a 7 kép bemutatja, hogyan élnek az emberek az Antarktiszon -80 Celsius fokban!

Az Antarktiszt a “Fehér Mars” -nak nevezik. 2005-ben egy francia-olasz kutató állomást építtetett „ Concordia” névvel, ahol kutatásokat végzett az Európai Űrügynökség számára (ESA). Körülbelül 60 ember, él és dolgozik 9-12 hónapos munkavégzési idővel az állomáson, ahol teljes elszigeteltség, rendkívül alacsony hőmérséklet, fény és oxigén hiány van. Az állomás két részre van osztva: az első “csendes”, ott laboratóriumok, lakóegységek és kórházak vannak, a második egység “zajos”, ahol műhelyek, edzőtermek, raktárak, étkező, mozi és pihenőhely található.

Az Antarktisz átlaghőmérséklete -50 fok. Legalacsonyabb -80.

Az Antarktisz még nyáron sem haladja meg a -30 fokot. Még a hétköznapi baktériumok sem élnek meg ezen a vidéken. Ha ki akarsz menni a levegőre több réteg meleg ruhát, különleges cipőt, nagyméretű kesztyűt és szemüveget kell viselned – majdnem olyan, mint  egy űrhajós viselet.

4 hónapig, az emberek sötétben élnek.

Az Antarktiszon nincs nappal és éjszaka, legalábbis hagyományos értelemben: télen a nap nem emelkedik fel a horizont fölé, nyáron pedig nem kerül alá. 4 hónapon át az emberek sötétben élnek. Ez a szervezetet kicsit megviseli, néha nehéz aludni vagy enni. Amikor a nap 4 hónap után először jön fel, mindenki otthagyja a munkát, felmászik a tetőre, hogy megnézhessék.

A legközelebbi szupermarket 4000 km-re van.

A legközelebbi szupermarket 4,000 km-re van a az állomástól, ám a kutatóknak szerencsére nem vízen és kenyéren kell élniük, hanem ugyanúgy fogyasztanak húst, halat, tejtermékeket, friss gyümölcsöket és zöldségeket is.

Télen az állomás teljesen el van vágva a világtól.

Télen lehetetlen kijutni a Concordia-ból: nincs kapcsolat a szárazfölddel, és ha valami váratlan történik, akkor csak magukra támaszkodhatnak az ott élők és dolgozók. Ezért üzemel egy jól felszerelt kórház, és az állomás élelmiszerraktárai fel vannak töltve.

A Concordia-ban tanulmányozzák, hogy milyen kemény körülmények befolyásolják az embereket.

A teljes elszigeteltség érzete stresszhez és különböző pszichológiai nehézségekhez vezet, ám ők is a kutatás részét képezik: a tudósok úgy vélik, hogy ez segít abban, hogy az embereket egy hosszabb űrrepülésre felkészítsék.

Az állomáson nem csak dolgozhatnak, hanem szórakozhatnak is az emberek.

Az állomás munkatársai érdekes szabadidős tevékenységeket töltenek: a kutatók a laboratóriumukba látogatnak és elmondják másoknak mivel foglalkoznak, majd egy külön helyiségbe vonulnak, ahol különféle szabadidős tevékenységeket végezhetnek.

Tilos szappant használni az állomáson.

A Concordian található víz, hóból készült. Annak érdekében, hogy megolvadjon, sok üzemanyagra van szükség, így a mosogatásnál, zuhanyozásnál vizet lehet megtakarítani.  Felhasználás után a vizet újratisztítják, majd később megint felhasználják. Ezért nem használható se szappan, se tusfürdő.

 

Add Comment