KeződoldalÉrdekességekEz az 5 dolog történik a testeddel, ha abbahagyod a tej fogyasztását

Ez az 5 dolog történik a testeddel, ha abbahagyod a tej fogyasztását

-

Azzal mindenki tisztában van, hogy a tejfogyasztás előnyei közé tartozik a csontok és a fogak fejlődése, erősödése…stb. Viszont ez sokkal fontosabb a gyerekek és a fejlődésben lévő serdülők számára, mint a felnőtteknek. A felnőtté vált embereknek voltaképpen nincs szükségük tejtermékek fogyasztására ahhoz, hogy fenntartsák az egészséges állapotot, mivel a tápanyagokat teljesen más élelmiszerekkel pótolják. A mai cikkünk során összegyűjtöttük azokat a problémákat, melyeket a tejfogyasztás idéz elő. Ha neked is vannak ilyen jellegű panaszaid ideje elgondolkodni azon miért is lehet.

1, Elmúlik a fejfájás

Sokan nem is gondolnák, hogy a tejtermékek a migrén kiváltó tényezői is lehetnek. Amennyiben nem mész át stresszes időszakon, jól alszol éjszaka, csökkentetted a kávéfogyasztást és még mindig fejfájást tapasztalsz, annak nagy valószínűséggel a tej lehet az oka. Próbáld meg egy időre abbahagyni annak ivását és figyeld meg elmúlik-e a migréned. Amennyiben igen, akkor tudod, hogy nem kell több tejet innod.

2, Stabilabb leszel érzelmileg

A tejben illetve a tejtermékekben olyan hormonok találhatók, melyek megzavarhatják a saját hormonjaidat. Mikor ezek a hormonok találkoznak, keverednek egymással, akkor hangulatváltozás alakulhat ki. Ez mind neked, mind a körülötted élők számára nehéz lehet, ám lehet tenni ellene. Egy ideig ne fogyassz tejet és nézd meg, milyen érzelmi változáson mész át. Ha azon kapod magad, hogy a tej fogyasztás alatt hullámokban változott a hangulatod, de annak felhagyásával stabilnak érzed magad, akkor az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a tej okozta a problémát.

3, Elmúlik a puffadás

Tanulmányok támasztották alá, hogy a felnőtt emberek 65%-a nem képes normálisan megemészteni a tejet és a laktózban gazdag tejtermékeket. Ez azt jelenti, hogy fogyasztásuk után puffadás, gázképződés és hasmenés is kialakulhat. Amennyiben ezeket a problémákat minden fogyasztás után tapasztalod, akkor nagy valószínűséggel laktózérzékeny vagy. Ebben az esetben keresd fel háziorvosod, aki elküld egy tesztre, hogy megbizonyosodjon arról valóban ez a baj. Ha igen, akkor egy speciális étrendet kell betartanod, amiben nincsenek olyan összetevők, élelmiszerek, melyek laktózt tartalmaznak. A módosított étrenddel sokkal jobban fogod magad érezni mind testileg, mind érzelmileg.

4, Kitisztul a bőröd

Mivel a tejtermékek különböző hormonokat tartalmaznak, ezért azok serkentik a pattanások kialakulását. Ha ezen felül te még érzékeny is vagy a laktózra, de ennek ellenére fogyasztasz ilyen terméket, akkor még több probléma alakulhat ki a bőrödön. A probléma rendszeres észlelésénél érdemes elgondolkodni az étrendváltáson és a tejmentes étkezésen. Hidd el pár hét tej nélkül és az arcod sokkal tisztább lesz, mint azelőtt volt.

5, Megemelkedik a tápanyaghiány

Annak ellenére, hogy van több hátránya, bizony számos előnnyel is rendelkezik. A tejtermékek gazdag kalcium, fehérje, D és B12 vitaminforrás, melyre a gyerekeknek és a fejlődésben lévő szervezetnek nagy szüksége van. Ezek biztosítják a megfelelő tápanyagot a szervezet számára. Ennek hiányában könnyebben megbetegedhet a gyerek, ezért ha tejmentesen étkezik, érdemes odafigyelni a tápanyag pótlásra. Érdemes olyan élelmiszereket, ételeket fogyasztani, mint szardínia, lazac, növényi tej.

Ti rendszeresen isztok tejet?

Ezt is olvasd el