KeződoldalÉrdekességekTucat lányok az interneten. Miért kell minden nőnek egyformának lennie?

Tucat lányok az interneten. Miért kell minden nőnek egyformának lennie?

-

A közösségi médiát elárasztották a modellek. Instagram modell, Facebook modell stb. Nehéz nem észre venni a rengeteg, gyönyörű nőt. Van egy dolog, ami hamar szembeötlik. Szép, szép, de mind egyforma. A többezres követőtáborral rendelkező bloggerek, mintha nővérek lennének. Egy idő után aztán meglátjuk ugyanazt a sminket vagy ruhát egy szomszédunkon, vagy osztálytársunkon is.

Nézzük meg, hogy a modern szépségek miért tűnnek egyformának számunkra. Mihez vezethet mindez, és vajon jól van ez így?!

Hogy néz ki ma egy “modern szépség”?!
Hogy megértsük, hogy mit jelent ma a szépség szó, csak el kell kezdenünk görgetni az instagramot, vagy felütni egy magazint. Egyből feltűnnek a telt ajkak, széles, kihúzott szemöldökök és a macskás tekintetek. A haj rendszerint hosszú, legalább vállig ér. Ritkán van kontyba kötve. Az arckifejezések, testtartások pedig minden esetben egyformák. A pózok őszinték és dinamikusak. A divatblogok fotói pedig olyanok, mintha mozgás közben készültek volna. A tekintetek azt tükrözik, mintha valahol félúton lenne az illető az unalom és a mélázás között. Mi az oka ennek az egyhangúságnak? Mit jelent az “instagram-arc”?

Sikeres vagy!
Mindenki szeretne sikeres lenni. Ez egy alapvető emberi vágy. Régebben nem csak látszatból próbáltak sikeresek lenni az emberek, persze akkor is ki kellett hangsúlyozni bizonyos dolgokat. A jó gének, jó egészség volt akkoriban a vonzó. Ezt megfigyelhetjük a korábbi évek divatjában is. Fontos volt a csípő kiemelése, hogy ezzel hangsúlyozzák a nő termékenységét.

A szépségre mindig is egy eszközként tekintettek az emberek. A nagy szemek, ajkak és a szép orr kombinációja nagyon jellemző a fiatalokra. Felnőttként már ritkán kapja meg azt a bókot egy nő, hogy “őzike szeme van”. Már pedig a férfiak ezt nagyon szeretik, ezért muszáj ezt kihangsúlyozni. Ez nem csak a párválasztás tekintetében fontos. Kell a jó megjelenés a munkáltató előtt, a barátok előtt és még számtalan helyen. A szépséget úgy értékelik, mint egy utat a sikerhez.

Egyes tudósok a mai napig próbálják megtalálni a kapcsolatot a látszat, az egészség és a siker között. Kortársaink provokatív pózokat vesznek fel a fotókon, vagy sztereotip sminket kennek magukra és akarva-akaratlanul lemásolnak egy neten látott mintát. Természetesen manapság nem mindenkinek az a célja, hogy egy csomó gyermeket szüljön, de sokan arra törekednek, hogy ennek a látszata meglegyen.

A képek sokoldalúsága
Ez az instagram megjelenés mindenkinek megfelel. Elkészítése meglehetősen egyszerű. Egy kisebb sminkkollekció kell legyen otthon. Egy kis alapozó, púder. Az őzike szemekhez egy szemceruza kell, a telt ajkakhoz pedig egy jó rúzs. Mivel a világ fiataljai között egyre népszerűbb ugyanaz a téma, ezért egyre nehezebb meghatározni az etnikai hovatartozást az arc alapján. Ez a sok egyforma tekintet és póz, elmossa a nemzetiségek közötti határokat. Egy ázsiai nő is megnövelheti a szemhéját úgy, hogy teljesen európainak tűnjön.

Bizonyos szemszögből nézve hasonlóak ugye?!

Sokaknak könnyebb kipróbálni egy bevált sminket, amely biztosan sikeres lesz. Az emberek egyébként is hajlamosak a neofóbiára. Ez egyfajta félelem az új dolgok megtapasztalásától. Mi van akkor, ha nem lesz jó? Mi van akkor, ha nem fog tetszeni senkinek. Nem akar senki megzavarodni csak azért, hogy feltölthessen egy képet a közösségi oldalakra. Na meg persze, ha a helyi csinos lány is ilyen sminkben van, akkor nekünk is ilyen kell.

Van, amikor nem elég a smink.
Vannak emberek, akik nem tudnak ennek a normának megfelelni csupán sminkeléssel. Egyesek kicsit “rá-Photoshoppolnak” a képre, mások pedig kés alá fekszenek. Manapság a plasztikai sebészet iparága soha nem látott növekedést tapasztalt. 2018-ban háromszor többet költöttek plasztikai műtétekre, mint 2000-ben. Egyre több ember számára elérhető, és egyre többen költik a megspórolt pénzüket ilyen jellegű beavatkozásokra.

Nem csak egy blogger, vagy színész arca miatt keresik fel a sebészeket. Egyesek már úgy akarnak kinézni, mint egy Photoshop-polt kép. Létezik egy úgynevezett “Snapchat-diszforia” kifejezés. Ez azt jelenti, hogy az emberek elégedetlenek a saját kinézetükkel, mert inkább olyanok szeretnének lenni, mint a Snapchat, Facebook filterekkel (szűrőkkel) manipulált retusált képein.

A közösségi média az önértékelés növelésének legfőbb módja.
Néha alábecsüljük a “like-ok” számának erejét. A legtöbb fiatal az önbecsülését szeretné emelni azzal, hogy fotókat tesz közzé az interneten. Ha a vártnál kevesebb lájkot kapnak, akkor azt bizony súlyos csapásként élik meg. Sokak számára egy olyan sminkes fotó közzététele, mint amilyet Kylie Jenner vagy Kim Kardashian tesz közzé egy terápiához hasonló dologgá válik.

Nem akarnak pontosan olyanok lenni, mint a sztárok. A lényeg, hogy elnyerjék a barátok, ismerősök és még az idegenek elismerését is. Ez sokkal könnyebb a jól bevált módszerekkel (divatos sminkkel és ruhákkal). Ezért is vannak tele a magazinok olyan cikkekkel, melyek tanácsokat adnak a tökéletes fotóhoz, amivel a legtöbb lájkot nyerhetik.

A celebek utánzása.
A nők, korosztálytól függetlenül gyönyörűek szeretnének lenni. Ez erősíti az önbizalmukat. A szépség mércéje / módja az évek során változott, de a nők fejvesztve követték. Gondoljunk csak a rettentő kényelmetlen fűzőkre, melyet még a férfiak is hordtak. Fehérítették az arcukat, begöndörítették a hajukat, hogy megfeleljenek annak a képnek, amit az aktuális csillagok megfestettek a köztudatnak.

Korábban még eltérő divatok uralkodtak a nagyvárosokban. Gondoljunk csak a párizsi, londoni vagy tokiói divatra.

A szépség szabványosítás a 20. században, az 50-es években kezdődött. Akkor kezdték el a hírességek fotóit belenyomni az újságokba. Gyakorlatilag megszülettek az akkori “influenszerek”. A címlapon ott virított a kedvenc színészünk egy szép kabátban, kalapban, szoknyában. Naná, hogy mindenkinek olyan kellett.

Az internet, a közösségi hálózatok és az online kereskedelem fejlődése csak elősegített ezt. Már nem kell megvárni a magazin legújabb számának megjelenését. Elég csak felkeresnünk az adott híresség instagram oldalát, és máris van elképzelésünk az aktuális trendekről. Továbbá bármikor rendelhetünk a tengerentúlról egy speciális kozmetikai készítményt vagy kiegészítőt.

A divatipar látóköre bővül. El tudtunk volna képzelni 30 évvel ezelőtt olyan modellt, amelynek tetoválások borítják a testét? Olyat, akinek egyenetlen fogai vannak, szeplős vagy teltebb? Most már magabiztos versenytársai a klasszikus 90-60-90-es testalkatú lányoknak.

Ez abból a szempontból nézve is jó, hogy egyre kevesebb lánynak van komplexusa a normák állítólagos “be nem tartása” miatt. A szépség fogalma a különböző országokban még mindig eltérő egy picit. Az ázsiaiak szeretik a sápadt bőrszínt, Dél-Amerikában pedig különösen kedvelik az arany árnyalatait a bőrön és a ruhákon is.

Nagy divatja van az “instagram-arc”-nak, de ennek a trendnek is korlátozott az élettartama. Biztosan eljön valami más és a helyébe lép majd. Ne felejtsük el azt se, hogy létezik egy offline tér is, és ez gyakran különbözik a virutálistól.

Mit gondolsz? Tényleg hasonlítanak egymásra ezek a modellek?

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...