KeződoldalEgészségEz történhet veled, ha haraggal fekszel le aludni

Ez történhet veled, ha haraggal fekszel le aludni

-

Rengeteg film és könyv foglalkozik az álmokkal és az alvással. Alvás alatt fokozódik a sejtosztódás és mérséklődik a sejtelhalás. A nyugtató és kielégítő alvás elengedhetetlen egy egészséges bioritmushoz és egy nyugodt, kiegyensúlyozott élethez.

Számtalan tényező van, ami befolyásolhatja az alvásunk minőségét. Ezek egy része a lelki dolgokra vezethető vissza. Ébren képesek vagyunk feldolgozni a velünk történt dolgokat, legyen az pozitív vagy negatív. Elalvás előtt viszont ezek a hatások felerősödhetnek és nyugtalanná válhatunk tőlük. Nincs lehetősége az agyunknak feldolgozni a minket ért ingereket.

A stressztől határozottan éberebbnek érezzük magunkat. Sokkal nehezebben tudunk elaludni és ha sikerül is, akkor gyakran felébredünk majd. Erre szoktuk azt mondani, hogy csak “kattog” az agyunk. Képtelen leszünk kipihenni magunkat, amitől még ingerültebbek leszünk és ebből az ördögi körből nehéz szabadulni.

Az alvás minősége rendkívül erős befolyással bír az egészségünkre. Az alvás megvonásba bele lehet halni. Egy nyugtató alvás felér bármilyen terápiával. Sokkal könnyebben birkózunk meg a ránk váró ingerekre. A negatív érzelmek stresszhormonokat szabadítanak fel a szervezetünkbe. Ez rémálmokat okozhat, de sok esetben akár mentális problémákat is, mint a depresszió.

Nehezebben tudjuk elnyomni a negatív érzéseinket, ha azokkal együtt próbálunk elaludni. Alvás közben az agyunk felerősítheti a belső félelmeinket és eltárolhatja a memóriánkba. Esetenként akár az egész életünkre befolyással lehet. Ilyen esetekben ezek az érzések nyomot hagynak az emlékezetünkben és sokkal nehezebben tudjuk kezelni azokat a jövőben.

Ha napközben összetűzésbe kerültünk a párunkkal, akkor az este a legalkalmasabb időpont egy kis békülő “együttlétre”. Fontos, hogy soha ne feküdjünk le úgy aludni, hogy köztünk van a harag. Ez egy olyan berögződéssé fajulhat a későbbiekben, ami megöli a kapcsolatotokat. Az alvást a haraggal kezdi párosítani az agyunk.

Ugyanez igaz arra az esetre is, ha egy probléma megoldása helyett az alvást választjuk. Ezzel azt mutatjuk a párunknak, hogy képtelenek vagyunk fenntartani egy egészséges kapcsolatot és inkább a menekülést választjuk. Ez rengeteg párkapcsolat “mérge”. Nagyon sok múlik azon, hogy kezelitek a nézeteltéréseket.

Ha a rossz álmok rendszeressé válnak mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert, akivel együtt dolgozhattok a probléma kijavításán. A legfontosabb, hogy sikerüljön feloldani a kiváltó traumát. Ez lehet a munkahelyed, a párkapcsolatod vagy bármi, ami negatív hatással van az életedre. Meg kell tudnod szüntetni a haragot az életedben. Nyilván ez beállítottság kérdése is. Vannak, akik ingerlékenyebbek.

Sok esetben jó a testmozgás. A fizikai aktivitás az egyik legjobb feszültséglevezető. Próbáljunk többet mozogni és ha lehet, akkor rendszeresen.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...