Ezt a 10 élelmiszert nem szabadna nyersen fogyasztani.

Ma már egyre népszerűbbek azok az étkezési szokások, ahol az élelmiszereket nyersen fogyasztják el, ez azonban nem minden esetben jó ötlet, mert olyan anyagokat tartalmazhatnak, melyek negatíva hatást gyakorolhatnak a szervezetre és az egészségre nézve. A mai napon úgy döntöttünk, hogy összeszedjük azt a 10 élelmiszert, amit nem célszerű nyers állapotában fogyasztani, ha nem akartok olyan kellemetlen mellékhatásokat tapasztalni, mint a hányinger, hányás, hasmenés vagy hasi görcs.

1, Tej.

Sokan úgy gondolják, hogy a frissen lefejt tej a legjobb test számára, de ez nem így van.  A nyers vagy a nem pasztőrözött tej káros és egyéb baktériumokat tartalmazhat, amelyek súlyos fertőzést idézhetnek elő, például szalmonellát.

2, Kelkáposzta.

Köztudott, hogy a kelkáposzta a világ egyik legegészségesebb étele. Azonban a nagy mennyiségű nyers kelkáposzta elfogyasztása hormonális ingadozáshoz vezethet, ami negatívan befolyásolja a vércukrot, a súlyt és anyagcserét is.

3, Tojás.

Nagyon sok testépítő indítja a napot a nyers tojás elfogyasztásával, ám butaság azt hinni, hogy ez egészségesebb, mint főtt változata. Egy tanulmány keretein belül kimutatták, hogy a főtt tojás fehérje felszívódása 90%-os, míg a nyersé csak 50. Ezen kívül több probléma is volt már a nyers tojás körül, ugyanis a tojáshéjon szalmonella baktériumok telepedhetnek meg, amik a legóvatosabb feltörés esetén is hozzáérhetnek a tojáshoz.

4, Mandula.

A mandula egy nagyon tápláló snack, amely gazdag fehérje és rost forrás. Azonban ezek a magok tartalmazhatnak a természetben is előforduló cianidot, melyek negatív hatással lehetnek a szervezetre. Egy esettanulmány szerint mindössze 4-5 mandulaszem elfogyasztása szédülést, émelygést és hasi görcsöket okozhat. A nyers mandulák Amerikában illegálisak, néhány országban pedig még mindig törvényesen lehet fogyasztani.

5, Bodza.

A bodza olyan antioxidánsokat tartalmaz, melyről sokan azt gondolják, hogy enyhíti a megfázást és az influenza szerű tüneteket, valamint erősíti az immunrendszert. Ám a nyers bodza elfogyasztása hányingert, hányást, szédülést és kábaságot okozhat, legalábbis egy tanulmány szerint. Szerencsére a bogyókban található mérgező anyagok biztonságosan eltávolíthatók forralással.

6, Kelbimbó.

A kelbimbót nem eheti meg se főzve, se nyersen az, akinek pajzsmirigy-alulműködése van, ugyanis az pajzsmirigy-diszfunkcióhoz vezethet. Így az ilyen betegségben szenvedőknek célszerű eme zöldséget nagy ívből elkerülni.

7, Paradicsom.

Igaz a paradicsomot lehet nyersen fogyasztani, ám a Cornell Egyetem kutatói tanulmánya szerint a főtt paradicsomban lévő antioxidánsok aktivitása sokkal magasabb, mint a nyers paradicsomban. Ez arra enged következtetni, hogy elfogyasztás előtt meg kell főzni, ha hasznosítani akarjuk a benne lévő antioxidánsokat. A paradicsom azon zöldségek közé tartozik, amit mindenképpen meg kell mosni, mert a felületén növényvédőszerek maradékai lehetnek, melyek negatívan hatnak a szervezetre.

8, Burgonya.

Nyilván nem esszük meg nyers formájában a burgonyát, ám a gyerek beleharaphatnak, pont úgy, mint az almába. A burgonya antinutrienseket tartalmaz, amelyek negatív hatást gyakorolhatnak az emésztésre és a tápanyagok felszívódására. A burgonya megfőzése 50 -60% -kal csökkentheti a lektint, mely az egyik fő antinutriens. A burgonyában lévő glikalkaloidok álmosságot, viszketést, fokozott érzékenységet és emésztési problémákat okozhatnak.

9, Csirke.

A marhahústól eltérően a nyers csirke súlyos betegségeket idézhet elő, például szalmonellát amely hasmenéssel, lázzal és hasi görcsökkel járhat. Egy tanulmányból kiderült, hogy a baromfi 1998-ban a járványok leggyakoribb kirobbantó étele volt. A CDC azt állítja, hogy a csirkét 74 fokon kell főzni, hogy eltűnjenek a bacik.

10, Méz.

A nyers méz clostridium botulinum baktérium spórákat tartalmazhatnak, amelyek károsak lehetnek a csecsemőkre, az egy évesnél fiatalabb gyermekekre és a terhes nőkre nézve. Olyan mellékhatásokat eredményezhet, mint a hányinger, hányás és hasmenés, sőt életveszélyes bénulást is okozhat.

Te tudtál ezekről?

Add Comment