KeződoldalÉrdekességekEzzel kevesen számoltak. 45 fokos hőség várható hamarosan. Íme a részletek.

Ezzel kevesen számoltak. 45 fokos hőség várható hamarosan. Íme a részletek.

-

Sajnálatos módon az emberi beavatkozásoknak köszönhetően lett a júliusi hónap 1,5-3 fokkal melegebb azokon a helyeken, ahol előzőleg vizsgálódtak a World Weather Attribution szakemberei Európa szerte. A kontinentális Nyugat-Európa területein olyan szélsőséges időjárás és hőhullám uralkodott idén júliusban, hogy az elért csúcsértékek a globális felmelegedés nélkül teljesen elképzelhetetlenek lennének. – írja a tanulmány.

A fent említett WWA, néhány tudományos intézettel karöltve több dologra szeretne választ kapni. Például arra, keresik a válaszokat, hogy a globális felmelegedés miatt, milyen illetve mennyi időjárási jelenség fog a jövőben előfordulni. De persze ez csak egy kérdés a sok közül. A másik dolog, ami foglalkoztatja őket, hogy bizonyos jellegű eseményeket és történéseket milyen mértékben vezethetők vissza az emberi beavatkozások által előidézett klímaváltozáshoz.

Németországban, Hollandiában és Belgiumban sajnálatos módon megdőlt a melegrekord. A hőmérő higanyszála a 42,5 Celsius-fokot is lazán elérte. A szakértők szerint ezelőtt ezekben az országokban még soha nem emelkedett a hőmérséklet 40 fok fölé.

Hollandiában illetve Franciaországban a klímaváltozás nélkül olyannyira ritka lenne ez a hőhullám, hogy ezer évente csupán csak egyetlen egyszer fordulna elő. Ám a mostani viszonyok miatt, ez a brutális meleg 50-150 évente is megismétlődhet. – állt a WWA tanulmányában.

Amióta rendszeresen mérik ezeket az értékeket, 2015, valamint 2018 volt eddig a legmelegebb év az egész világon, ám idén újabb rekordok dőltek meg. A tanulmány keretein belül dolgozó tudós, név szerint Robert Vautard azt mondta, hogy az emberiségnek hozzá kell szoknia ezekhez az időjárási viszonyokhoz. Elméletei szerint ezek még gyakrabban és még intenzívebben fognak előfordulni. Állítása szerint, ha mi emberek nem kezdünk sürgősen valamit a globális felmelegedéssel és a levegőterheléssel, akkor 2050-re a 42 fokos hőségtől akár 3 Celsius-fokkal melegebb hőmérsékletet is mérhetünk.

A kutató azt is hozzátette, hogy ennek komoly hatása lesz majd a mezőgazdaságra, a vizekre és a társadalomra is. Rengeteg problémát, feszültséget és aggodalmat fog szülni az emberek körében, ugyanis nem vagyunk arra felkészülve, hogy az ilyen helyzetekkel felvegyük a versenyt.

Ez a hihetetlen és tikkasztó hőség júliusban vonult végig Nyugat-Európán, és most az északi országok felé vette az irányt. Ez pedig komoly jégolvadást indított el az Északi-sarkvidéken és Grönlandon egyaránt. Ez a helyzet, pedig szép lassan egyre súlyosabb és súlyosabb lesz.

Ti mit gondoltok erről? Veszélyben vagyunk?

Ezt is olvasd el