KeződoldalÉrdekességekFriss felvétel érkezett a Titanicról. Így néz ki napjainkban, 107 évvel a...

Friss felvétel érkezett a Titanicról. Így néz ki napjainkban, 107 évvel a tragédia után.

-

Bizonyára mindenki kívülről-betéve ismeri az RMS Titnaci luxus utasszállító hajó tragikus történetét, mely során rengetegen vesztették életüket, mind nők, mind férfiak, sőt gyermekek is. Vitatott, hogy összesen hány áldozatot követel a baleset, feltehetően 1490 és 1517 közé tehető az elhunytak száma. Az esetet összesen 705-en élték túl.

A Titanic nevű hajó korának legnagyobb és legrobosztusabb utasszállító óceánjárója volt, mely egy jéghegy miatt süllyedt el örökre az Atlanti-óceánban. A tragédia 1912. április 14-én történt, vasárnap 23:40-kor és másnap vagyis hétfőn 02:20-kor tűnt el teljesen a vízben.

Annak ellenére, hogy Frederick Fleet őrszem egyből megkongatta a vészharangot mikor meglátta a jéghegyet, és kiadták a parancsot, hogy kezdjenek el hátramenetben menni, majd teljesen elkormányozni a hajót, nem volt elegendő idejük arra, hogy kikerüljék azt, így sajnos nekimentek és komoly sérüléseket szerzett.

Annak idején a kutatók úgy vélték, hogy a Titanic egyetlen 90 méter hosszúságú lék miatt süllyedt el, ám friss tanulmányok szerint összesen hat kisebb lyuk keletkezett rajta, melyeknek együttes mérete még az 1,2 négyzetmétert sem haladta meg.

A hatalmas hajó mindössze 2 és fél óra alatt süllyedt el. 1985 előtt katonai titokká minősítették az elsüllyedt Titanic pontos helyét az atom-tengeralattjárók megjelenése miatt, mivel a vas és az acél mágneses zavarokat idéz elő. Viszont később eltörölték ezt a “titkot”, mert kiderült, hogy a katonaság már az atom-tengeralattjárók megjelenése előtt is ismerte az elsüllyedt roncs helyét, így fölösleges is lett volna tovább titkolózni. Később maga dr. Robert Ballard jelentette be, hogy az óceánjáró két darabban fekszik 3821 méter mélyen az Atlanti-óceán fenekén, 900 km-re Új-Fundland partjaitól.

Természetesen ezek urán rengeteg kutatócsoport indul meg a roncs irányába, hogy megnézzék milyen állapotban van. Tizenöt éve nem járt senki a közelében, most 107 évvel a tragédia után a kutatók úgy döntöttek megnézik, hogyan is néz ki napjainkban az RMS Titanic. Az Atlanti-óceán alján készült videofelvételeket a BBC közzétette, amit mi elhoztunk nektek.

A hajóról a mikrobák teljesen eltüntették a fém bevonatot, így a kutatók szerint is szép lassan az enyészeté lesz az egész hajó. Egyes ablakok viszont még mindig épek, ám a  kapitányi híd szinte teljesen eltűnt. Még most is borzasztó belegondolni, hogy a fenséges hajó ilyen sorsra jutott és annyi áldozatot követelt a tragédia.

Legjobban a James Cameron által rendezett “Titanic” című film mutatja be, hogy mi is történt azon a szörnyűséges napon! Mindegy hányszor nézi meg az ember, mindig beleborzong a történtekbe.

Ti mit gondoltok mikorra fog teljesen eltűnni a roncs?

Ezt is olvasd el