Ha nem figyelünk oda, újabb Facebookos csalásnak lehetünk áldozatai

Mint azt már sokan tudjátok, évről évre nő a bűncselekmények száma a világhálón. Ezért gondolom senkit sem lep meg, hogy Facebookon is megjelentek a csalók, hiszen több milliárd aktív felhasználóval rendelkezik.

Viszont a minap figyelmeztetett a rendőrség, hogy nagyon vigyázzunk mert újabb támadás érheti fiókunkat. A gazemberek, vissza akarnak élni személyes adatainkkal és erre egy különleges módszert találtak ki.

A csalók egy emailt küldenek, amit úgy próbáltak beállítani, mintha a Facebook küldte volna. Az üzenetben lévő linkre kattintva egy olyan oldalon találhatjuk magunkat, ahol meg kell adni a Facebook felhasználónevünket és a hozzá tartozó jelszavunkat, természetesen mindezt a biztonság érdekében.

A különös levélről kép is készült, ami így néz ki:

Abban a pillanatban, ahogy beírjuk ezeket az adatokat, a szélhámosok már nyeregben is vannak.

Bár elsőre nagyon furcsának tűnhet az üzenet, mert annak ellenére, hogy a közösségi oldal alap színeiben pompázik, a megjelenése mégis valahogy szokatlan, mert még ilyet sosem láttunk az oldal felületén.

Fontos hozzátenni, hogy a Facebook eddig sem küldött és ezután sem fog ilyen és ehhez hasonló üzeneteket küldeni senkinek! Sőt, sosem kéri, hogy erősítsd meg a jelszavad. Sajnos, nagyon sokan bedőltek, és be fognak dőlni ennek a trükknek, ha csak nem teszünk ellene valamit!

Mi is lesz ennek a következménye?

Abban az esetben, ha nem voltunk elég körültekintőek, akkor a csalók tizennyolc pluszos tartalmakat oszthatnak meg a hírfolyamodon és ez még csak a kisebb baj.

Az már nagyobb gondot fog okozni, ha családunknak és barátainknak olyan üzeneteket fognak küldeni a nevünkben, ami vírusos linket foglal magába, vagy banki tranzakcióval kapcsolatos segítségkérést tartalmaz. A csalók céljától valamint kreativitásától függ, hogy milyen súlyosak lesznek a következmények.

Annak érdekében, hogy elkerüljük az ezzel járó problémákat, próbáljuk ezt minél több emberhez eljuttatni.

Add Comment