KeződoldalEgészségHihetetlen: A világ egyik legritkább betegségében szenved. Ami számodra halálos lenne, őt...

Hihetetlen: A világ egyik legritkább betegségében szenved. Ami számodra halálos lenne, őt az tartja életben

-

A férfi a világ egyik legritkább betegségében szenved. Naponta 20 liter vizet kénytelen meginni, különben kiszárad és meghal.

Marc egy 39 éves építész és idegenvezető. Örökletes diabetes insipidus nevű betegséggel született. Még gyermekkorában vették észre. Furcsa volt édesanyjának, hogy Marc állandóan szomjas és folyamatosan pisil. Ez egy különleges anyagcsere-rendellenesség mely a szervezet vízmegőrző képességét gátolja. Noha a nevében szerepel a diabetes szó, a cukorbetegséghez semmi köze. A kiváltó oka és más. Marc esetében egy hormonprobléma miatt felborult a só- és vízháztartása. Folyamatosan vizelnie kell.

A veséi nem reagálnak az antidiuretikus hormonra (ADH). Ennek lenne az elsődleges feladata a szervezet vízmérlegegyensúlyának fenntartása és a víz megőrzése a szervezetben. Marc esetében gyakorlatilag átfolyik a szervezetén a folyadék.

Egy átlagember napi bevitt folyadékmennyisége másfél-2 liter kéne legyen. Marc esetében napi 20 liter vizet kell meginnia, hogy ne száradjon ki. Legfeljebb két órán keresztül bírja ki folyadék nélkül. Ha ennél tovább húzza ivás nélkül, akkor elkezd kiszáradni a szája, felszökik a láza és kábultnak érzi magát. Később jön még memóriazavar és eszméletvesztés.

Állapota még éjszakára sem enyhül. Fel kell kelnie inni és vizelni. Folyamatosan fáradt és kimerült. Képtelen koncentrálni a munkájára. Egy berlini specialista a gyógyulás, vagy a tünetek enyhítésével kecsegteti, azonban az eljárás még kísérleti stádiumban van.

Az endokrinológusok szerint még nincs gyógymód a betegségre, a kísérleti kezelés azonban enyhülést nyújthatna. A lényege, hogy vizelethajtókat kellett szednie. Mivel így is rengeteget kell wc-re járnia, aggódalmát fejezte ki a módszerrel kapcsolatban, de végül belevágott.

Néhány hétig szedte a gyógyszert és egy minimális javulás észlelhető volt. Valamelyest kontrollálni tudja a betegségét. Ritkábban kell felkelnie éjszaka, hogy kimenjen a mosdóba. Ezáltal javult az életminősége és jobban tud koncentrálni a munkájára is.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezt is olvasd el