KeződoldalCelebÍgy néztek ki a francia filmek legendás színészei karrierjük elején és évtizedekkel...

Így néztek ki a francia filmek legendás színészei karrierjük elején és évtizedekkel később

-

A francia filmek szerelmesei jól ismerik a klasszikusokat és persze azokat a színészeket is, akik megtestesítették a legendás karaktereket. A francia filmművészet a hosszú évtizedek alatt számtalan filmmel ajándékozta meg a világot, amiket ma is bármikor szívesen ülünk le és nézünk végig.

Természetesen voltak minden elismerést begyűjtő, népszerű filmek, míg mások nem lettek ennyire sikeresek, valamilyen módon mégis emlékezetesek maradtak. Ha máshogy nem is, a bennük játszó színészek miatt biztosan. A legjobb francia színészek karrierje felfelé ívelt, de napjainkra már többségüknek leáldozott a csillaga. Cikkünkben megmutatjuk hogy néztek ki Franciaország tehetséges színészei a debütálásukkor és a karrierjük végén.

Laetitia Casta

A gyönyörű színésznőre talán mindannyian emlékszünk az Asterix és Obelix című filmből, ami első szerepe volt. Napjainkban persze már a legtöbben meg sem ismernénk, de kétségtelen, hogy Laetitia most is káprázatosan fest. Castát egyébként Miss Lumio 93- nak választották, ami egyáltalán nem meglepő. 1998 óta a L’Oréal Paris márka nagykövete. Az Asterix-film óta több produkcióban is szerepet, férjhez ment és gyerekeket szült. 2016. december 9-én kinevezték az UNICEF nagykövete lett és elkötelezte magát a háborús területeken élő 250 millió gyermek megsegítése mellett.

Christian Clavier

Christian Clavier karrierje 1973-ban kezdődött, a színész pedig még napjainkban is aktív. Több filmben is játszott együtt Jean Renóval és Gérard Depardieu-vel. A magyar közönség elsősorban az Asterix-filmekből ismeri őt. 1993-ban Jean Reno mellett főszerepet kapott a Jöttünk, láttunk, visszamennénk (Les Visiteurs) című vígjátékban. Clavier többnyire vígjátékokban játszott, de láthattuk olyan drámai produkciókban is, mint A nyomorultak. 1996-ban saját produkciós irodát alapított, ami a Ouille Production nevet kapta. A színészi tehetségének elismeréseként 2008. május 21-én elnyerte a Francia Köztársaság Becsületrendje lovagi címet.

Brigitte Bardot

Brigitte Bardot, francia színésznő, énekesnő és állatvédő. Egy meglehetősen prűd korszakban ő volt a nagybetűs NŐ, öltözködése pedig irányt mutatott az 1960-as évek divatjának. Merész szerepei miatt leginkább a bűn megtestesítőjeként tartották számon. Brigitte már tizenöt éves korában modellnek állt, 1950-ben pedig már az ELLE magazin címlapján szerepelt. A Le Trou Normand című filmben debütált, mint színésznő. Bardot négyszer ment férjhez, 1959-ben pedig megszületett kisfia, Nicolas. A színésznő most 86 esztendős és együtt él Bernard d’Ormale-lal, akinek 1992-ben fogadott örök hűséget.

Jean-Paul Belmondo

Valószínűleg nincs olyan ember a Földön, aki ne ismerné Jean-Paul Belmondo nevét. A francia színész, producer az 1950-es években kezdte karrierjét, de az igazi hírnévre 1960-ban tett szert, amikor szerepelt Jean-Luc Godard Kifulladásig című produkciójában. Belmondo kaszkadőrök nélkül szeretett dolgozni, még a legveszélyesebb akciójelenetekben is. Az 1980-as években színpadi színészként is hatalmas sikereket ért el.

A színésznek számos nőügye volt, ennek köszönhetően pedig magánélete nem volt botrányoktól mentes. 1953-ban megházasodott, felesége három gyermeket szült neki, de 1965-ben elvált tőle. 2002-ben a színész újra megnősült, egy évvel később pedig kislánya született. Legutoljára 2013-ban A fegyveres banditák című filmben játszott.

Alain Delon

Alain Delon, francia színész, filmrendező és producer az 1950-es években tört be a filmiparba. Ismertté azonban csak a ’60-as években vált, népszerűségét pedig tartósan meg is őrizte. A ’80-as években filmrendezői babérokra tört, amiben szintén sikereket ért el. A cannes-i filmfesztiválon figyeltek fel rá, méghozzá a befolyásos hollywoodi producer, David O. Selznick tehetségkutatója. Delon hétéves hollywoodi szerződésre kapott ajánlatot, de filmrendező barátja lebeszélte annak elfogadásáról, ugyanis azt mondta neki, hogy először hazájában kell karriert csinálnia. Magánélete meglehetősen izgalmasan zajlott, több szempontból is. Számos nőügye mellett testőreinek rejtélyes halála is felbolygatta a nagyközönséget. Szerepe sosem tisztázódott az ügyben, ami egyébként nem ártott karrierjének, népszerűsége nem csökkent.

Catherine Deneuve

Catherine Deneuve színész család sarja, ugyanis édesapja, édesanyja is színész volt, míg nagyapja színházi súgóként kereste kenyerét. Színészi karrierjét 1956-ban kezdte André Hunebelle rendező Les collégiennes című filmjében, akkor még eredeti nevén, Catherine Dorléac-ként. A nagy áttörést a Cherbourgi esernyők című filmmusical hozta meg számára 1964-ben. Egy évvel később hatalmas sikert aratott Roman Polański Iszonyat című filmjével is, majd Luis Buñuel A nap szépe című filmdrámájával. Később hollywoodi produkciókban is szerepet kapott Jack Lemmon és Burt Reynolds oldalán. Karrierje folyamatosan ívelt felfelé és hivatalosan még napjainkban sem köszönt el rajongóitól.

Gérard Depardieu

Gérard Xavier Marcel Depardieu francia színész, filmrendező és producer, aki az egyik legfoglalkoztatottabb színész volt, beleértve az angol nyelvterületet is. Tizenhárom évesen kimaradt az iskolából és a rendőrséggel több alkalommal is meggyűlt a baja. Elmondása szerint egy szociális munkás ajánlotta neki a színjátszást, hogy ezáltal megmentse őt a zülléstől és irányt mutasson életének. Így Jean-Laurent Cochet színitanodájában folytatta az iskolát, ahol jövendőbeli feleségével is megismerkedett. 1971 februárjában kötött házasságot Élisabeth Depardieu színésznővel. A pár húsz évnyi házasság után különköltözött, majd elvált. Ebből a házasságából két gyermeke született, majd ismét megnősült és egy kislánya is született. Egymást követték a szerepek és Depardieu egyre népszerűbb lett, Hollywoodban is. 2005-ben Gérard Depardieu volt a legjobban fizetett színész.

Pierre Richard

Pierre Richard francia színművész, filmrendező forgatókönyvíró 1934-ben született. Tanulmányait a szülővárosában található d’Art dramatique en Centre-ben végezte és több színházban is játszott. 1967-ben kezdte filmes karrierjét, első főszerepét pedig egy évvel később kapta meg Yves Roberttől A boldog Alexandre című vígjátékban. Játszott együtt Gérard Depardieu-vel is a Balfácán, a Balekok és a Négybalkezes című filmekben. A színész napjainkban is aktív és egy húsz hektáros szőlővel is rendelkezik, amelynek terméséből évente nyolcvanezer üveg bort palackoznak. Emellett Párizsban is van egy étterme.

Jean Reno

A francia színész francia, angol, japán, spanyol és olasz nyelven is dolgozik. Olyan híres és nagysikerű filmekben szerepelt, mint a Bíbor folyók, a Godzilla, A Da Vinci-kód, a Mission: Impossible, a Ronin és a Léon vagy A profi. Tanulmányai során a Simon színművészeti tanfolyam hallgatója lett, majd a katonai szolgálat letelte után egy társulatnál kezdte színészi pályafutását. Filmes karrierje játékfilmekben, tévésorozatokban kezdődött, majd Luc Besson felfedezte őt. Ezt követően szerepelt a Metró, A nagy kékség, a Jöttünk, láttunk, visszamennénk vagy éppen A profi című filmben. Reno nemzetközi sikerre tett szert, ugyanis az angol nyelvet is megtanulta. 1995-ben Hollywoodban is befutott a Francia csók című filmmel, Meg Ryannel. A magánéletben a színész háromszor nősült és mindhárom házasságából két-két gyermeke született. Jean Reno rendszeresen ingázik Európa és az Amerikai Egyesült Államok között, ugyanis van lakása Párizsban és Los Angelesben is. Reno nagy rajongója a Forma–1-nek, amiben a Ferrari istállónak szurkol. 2009-ben Jean Reno a világ hetedik legjobban fizetett színésze volt, akkoriban közel 2,09 millió euró bevételre tett szert.

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...