Ilyen hatással van a tartós magány az egészségre nézve

Az ember alapjában véve társas lény, de bizony néha egy kis egyedüllét kifejezetten jót tesz. És a hangsúly most a rövid ideig tartó magányon van, a hosszas elszigeteltségnek ugyanis számos negatív hatása van az egészségünkre nézve.
Ezeket a konkrét hatásokat a tudósok már hosszú évek óta tanulmányozzák, aminek eredményeként jó néhányat sikerült is bizonyítaniuk.
Az alábbiakban ezekből sorolunk fel néhányat.

1. Fizikai egészség

Azoknak az embereknek, akik tartós elszigeteltségben élnek, általában sokkal gyengébb az immunrendszerük, magasabb a vérnyomásuk és nagyobb eséllyel alakul ki náluk Alzheimer-kór.

2. Érzelmek instabilitása

Még 2008-ban, Ian Robbins egy nem mindennapi kísérletet végzett: önkénteseket zárt be 48 órára teljesen elkülönítve úgy, hogy még hangot sem hallhattak. Az eredmények nagyon gyorsan jelentkeztek: szorongás, erős hangulatingadozás, illetve hallucinációk is felléptek.

3. Hallucinációk

Az ugyanebben a kísérletben résztvevők esetében a fellépő hallucinációk különfélék voltak. Volt, aki fényes pontokat látott a térben és volt, aki hátizsákos mókusokat menetelni. De nem csak vizuális hallucinációk jelentkeztek. Valaki hangokat hallott, míg mások tapintásokat érzékeltek, sőt volt olyan is, aki azt hitte, hogy meglőtték.
Habár a tudósoknak nincs konkrét bizonyítékuk, amikkel egyértelműen tudnák ezeket  magyarázni, a legvalószínűbb elméletük az, hogy a folyamatos információ-hiányos környezet miatt az idegrendszer ugyanúgy továbbít jeleket az agynak, habár ezek hamisak.

4. Depresszió

A tanulmányok kimutatták, hogy a magányos emberek sokkal kevésbé elégedettek, kisebb az önbecsülésük, ezért hajlamosabbak a pesszimizmusra és a tehetetlenségre. A tartós egyedüllét során pedig drasztikusan csökkenhetnek a szociális készségek is, ezért egyre nehezebbé válik az emberekkel történő kommunikáció.

5. Alkoholizmus

Ez az előző pontból következik, ugyanis az ott felsorolt jellemzők miatt sokan az üveghez nyúlnak. Ez persze hosszabb távon csak ront a helyzeten.

6. Gyengébb immunrendszer

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az egyedül élő embereknek rosszabb az immunrendszere. Habár erre konkrét magyarázatunk nincs, valószínűsítik, hogy a szervezet a másokkal való érintkezés hiányában nem tud “edződni”.

7. Kialvatlanság, fáradékonyság

A magányos emberekre sokszor jellemző, hogy nehezebben alszanak el, illetve nem alszanak mélyen. Ez kialvatlansághoz, fáradékonysághoz vezet, ami kihat a mindennapjaikra.

8. Másokra gyakorolt negatív hatás

Ha egy magányos, depressziós, elégedetlen és rossz kedvű ember társaságba kerül (például munkahely), az kihat mások hangulatára is. Ennek általában kétféle végkimenetele van: vagy kerülni fogják az illetőt, vagy pedig “átragadnak” rájuk is a negatív érzelmek.

9. Önkárosítás

A tartósan magányos emberek – az alkoholizmushoz hasonlóan – számos más önkárosító szokást is kialakítanak, mint amilyen a dohányzás is például. Ezek pedig az évek folyamán drasztikusan növelik a különböző betegséges kialakulásának kockázatát.

Add Comment