KeződoldalÉrdekességekIlyenek voltak híres történelmi helyek, mielőtt turistalátványosság lett belőlük

Ilyenek voltak híres történelmi helyek, mielőtt turistalátványosság lett belőlük

-

Számtalan híres és egyben csodálatos történelmi hely van a világon, amit mindannyian szeretnénk személyesen is meglátogatni, ám a lehetőségek olykor korlátozottak. Ezeket több ezer évvel ezelőtt építették, de még napjainkban is aranykorukat élik. Ugyan már nem ragyognak vadonatúj fényükben, de az emberek a 19. és 20. században helyreállították őket és most már turisták ezrei látogatnak el minden évben a különböző országokba, hogy egy életre szóló élményt szerezzenek maguknak.

Mi már csak felújítva láthattuk ezeket a monumentális építményeket, de cikkünkben megmutatjuk őket úgy, ahogy az ember megalkotta. Így festenek napjainkban a legendás történelmi helyek régen és most, amikor a turisták birtokba vették őket. Bár a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent a turisták száma, a látvány azonban ugyanolyan zseniális.

Eiffel-torony – Párizs

Nincs olyan ember a világon, aki ne hallott volna már az Eiffel-toronyról. Az 1889-ben épült torony Gustave Eiffelről kapta a nevét, aki pusztán “300 méteres toronynak” nevezte alkotását. 1925-ben még nyoma sem volt a turistáknak, ugyanis az Eiffel-.tornyot a Citroen autógyár használta reklámtáblaként. 2003-ban ruházták fel több ezer fényes izzóval, napjainkban pedig már a világ egyik legismertebb turistalátványosságaként ismerjük.

Machu Picchu – Peru

A Machu Picchu, vagyis az Öreg csúcs az egykori Inka Birodalom romvárosa a perui Cusco megyében található. Az Andok hegyláncai mögött helyezkedik el. A kis erősített város egy szinte megközelíthetetlen hegynyergen bújik meg. Pacsakutek Jupanki, inka király parancsára építették 1450 körül. A Machu Picchut 1570-ben hagyták el, majd körülbelül négyszáz évig érintetlen volt. 1911-ben egy amerikai felfedező és professzor, Hiram Bingham a levegőből szúrta ki az építményt. Ezt követően meg is kezdődött a Machu Picchu megtisztítása és renoválása.

1983-ban az UNESCO az Emberiség Kulturális és Természeti Örökségévé nyilvánította, 2007-ben pedig bekerült a Világ Új Hét Csodái közé.

Dubai

Az Egyesült Arab Emírségek egyik legnagyobb városa Dubai. Korábban egy szerény kis kikötőváros volt, de az 1966-os év mindent megváltoztatott. Akkor fedezték fel az első olajmezőket, ami aztán a város villámgyors fejlesztéséhez vezetett. Napjainkban pedig már nem lehet ráismerni az egykori városkára, a koszos kis kikötővárosra, hiszen a sivatag közepén egy új világ jött létre.

A Kínai Nagy Fal

A Kínai Nagy Fal állapota folyamatosan romlik. A 20. században a fal egy tíz kilométeres szakasza teljesen megsemmisült. Ennek oka lehetett az elhanyagolás is, de az is valószínűnek tűnik, hogy a helyi lakosok túl gyakran használták az építményt. A fal célja az volt, hogy a földművelő Kínát megvédje az északi nomád törzsek támadásaitól. 1984-ben a fal egy részét újjáépítették, ugyanis ahhoz túl hosszú volt, hogy az egészet renoválják vagy éppen megtartsák jelenlegi állapotát. Napjainkban pedig már köszönő viszonyban sincs egykori önmagával.

Broadway – New York

New York pezsgő életéről mindannyian hallottunk már, ha személyesen nem is tapasztalhattuk meg azt. A város legismertebb és egyben leglátványosabb helye a Broadway, ami eredetileg “a Manhattan-sziget mocsarai és sziklái között lefektetett elválasztó út volt”. Az elnevezés is erről tanúskodik, ugyanis a Broadway széles utat jelent. Napjainkban azonban felhőkarcolók, színházak váltják egymást, az embereket körülvevő luxusról pedig már nem is beszélve. New York ezen része is eszméletlen átalakuláson esett át az évek alatt.

Nagy szfinx – Gíza

A gízai Nagy szfinx Földünk egyik legnagyobb és legrégebbi szobra, ami egy oroszlántestű és emberfejű lényt ábrázol. Körülbelül időszámításunk előtt a 26. században készült, egy időben az egyiptomi Óbirodalom IV. dinasztiájának gízai piramisaival. A szobor jelképesen a piramisokat őrzi, immáron 4500 éve. A történelem során több alkalommal is eltemette a sivatagi homok. Az Újbirodalom korában és a szaiszi időszakban is kiásták már, Napóleon egyiptomi hadjárata idején pedig, csak a szfinx feje látszott ki a homokból.

A híres egyiptomi emlékmű mintegy 150 évvel ezelőtt el volt temetve homokkal, méghozzá majdnem teljesen. A régészeknek teljesen csak 1925-ben sikerült feltárni. Napjainkban teljes méretében látható, ugyanis egészen a sziklaágyig megtisztították, de ennek hatalmas hátránya, hogy a sivatagi szél rendkívül erősen koptatja a műemléket. Ennek következtében pedig, ma már a veszélyeztetett emlékművek közé tartozik.

Stonehenge – Anglia

A Stonehenge egy őskori emlékmű, amely az angliai Wiltshire-ben található, Amesbury-től három kilométerre, nyugatra. Az építmény négy méter magas, hét méter széles kövekből áll, súlyuk pedig körülbelül 25 tonna. A Stonehenge ma már brit kulturális ikonnak tekinthető. Az ókori emlékmű 1882 óta védett, az UNESCO világörökségei közé tartozik. Stonehenge valószínűleg már a kezdetektől temetkezési hely lehetett. A régészek emberi csontokat találtak, amik időszámításunk előtt 3000-ből származtak.

Egészen a 20. század elejéig Földünk legrégebbi kőszerkezete teljesen másképp festett, mint napjainkban. Elemei ugyanis összedőltek és a földön hevertek. Brit kutatók végezték a helyreállítási munkálatokat 1901 és 1965 között. A közel hatvan év alatt az ősi köveket el is torzították.

Chichén Itzá – Mexikó

Chichén Itzá egy maja-tolték romváros, amely Közép-Amerikában, a Yucatán-félsziget északi részén, Mexikóban. A maja város egyesek szerint ötszáz körül épülhetett, amit a a 10. században a toltékok elfoglaltak. Ők honosították meg a Kukulkán, a tollas kígyóisten tiszteletét, a harci szokásokat, illetve az emberáldozat rítusát. A Chitchén Itzá tulajdonképpen a két nép kultúrájának és művészetének találkozási pontja.

Az építményt a 19. század végén még gazdag növényzet borította, csak a 20. század 30-as éveiben fedezték fel és tisztították meg teljesen. 1988 óta az UNESCO kulturális világörökségének része, 2007 júliusától pedig szerepel a világ hét új csodájának listáján is.

Parthenón – Athén

A Parthenón Athéna Parthenosz, vagyis a szűz Pallasz Athéné temploma az athéni Akropoliszon található. A Parthenónt valójában nem templomnak, hanem fogadalmi ajándéknak tekintették. Iktinosz és Kallikratész tervei alapján készült egy korábbi templom helyére. A munkálatokat maga Pheidiasz felügyelte. Az építkezést időszámításunk előtt 448-ban kezdték meg és időszámításunk előtt 438-ban fejezték be.

Az építmény 1209-től keresztény templom lett, de a 15. században mecsetté alakították át. Ezt követően lőporraktárként használták, de 1687-ben a velenceiek gránátja felrobbantotta. Ennek következtében az oszlopok jelentős része ledőlt, a homlokfal viszont, jó állapotban maradt. A 19. század elején a megmaradt szobrok nagy részét Lord Elgin megvásárolta, majd a British Múzeumnak adta el, ahol napjainkban is megtekinthetők. 1987 óta a Parthenón az Akropolisz más épületeivel együtt a Világörökség részét képezi.

Colosseum – Róma

A Colosseum Róma egyik leghíresebb ősi épülete, amely 2000 év után is még mindig áll. Fénykorában ez a hatalmas amfiteátrum 80.000 embert tudott befogadni, akik gladiátor csatákat, kivégzéseket és színdarabokat néztek. Annak ellenére, hogy a Colosseum egy része megrongálódott az évek során, még mindig az egyik leglátogatottabb turisztikai látványosság Olaszországban.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...