KeződoldalÉrdekességekÍme a hosszú élet 6 elve - A japánok ezt is tudják

Íme a hosszú élet 6 elve – A japánok ezt is tudják

-

A japánokról mindannyian tudjuk, hogy technológiai fejlettségben jóval előttünk járnak. De nem ez az egyetlen dolog, amit ez a nép tökélyre fejlesztett. Tanulmányok szerint a japán emberek tovább élnek, mint a világ országainak lakosai. Japánban ugyanis a várható élettartam 86 év. Persze a törpeállam, Monaco lakói még őket is felülmúlják, de a luxusállamban azt hiszem, ez nem is csoda. A kutatás eredményei alapján az amerikai emberek is csak maximum a nyolcvan évet érik el.

A japánok pedig nem is titkolják, mi az, ami meghosszabbítja életüket és ezt most megosztjuk veletek is.

Hagyományos japán étrend – Egészséges és kiegyensúlyozott

A japán emberek nagy hangsúlyt fektetnek a mindennapi étkezésre. Étrendjük gazdag zöldségekben, rizsben és nem esznek vörös húst. Ezek a hentesáruk ugyanis sokkal több koleszterint tartalmaznak, mint a halak és növelik a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Továbbá a japánok csak nagyon ritkán fogyasztanak tejtermékeket, mert azok telített zsírokat tartalmaznak, amik szintén a szívbetegségek, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét növelik. Az étkezések során kisebb adagokat fogyasztanak és kávé helyett általában az antioxidánsokban gazdag zöld teát isznak.

A hagyomány szerint a japán emberek sok időt töltenek családjukkal.

Japánban nagyon fontosnak tartják az idős családtagok gondozását és a ház körüli segítségnyújtást. Ez nemcsak kötelesség, hanem egy hagyomány. Az országban általában több generáció él egy fedél alatt. A családok sok időt töltenek együtt, soha nem hanyagolják egymást.

Az ikigai az oka annak, hogy a japánok minden reggel felkelnek.

Az ikigai tulajdonképpen azt jelenti, hogy amiért élnek. A koncepció lényege, hogy az életüknek legyen célja, értelme. Michiko Kumano egy japán pszichológus, aki az ikigait olyan tevékenységek iránti elkötelezettségnek nevezte, ami örömöt okoz és kiteljesedéshez vezet. Azok az emberek, akik az ikigait gyakorolják kisebb eséllyel kapnak szívrohamot vagy szenvednek egyéb szív-és érrendszeri betegségekben és tovább élnek az átlagnál.

A higiénia fontossága.

Japán nem véletlenül a világ egyik legtisztább országa. Erről a koronavírus-járvány kitörése óta még inkább meggyőződhettünk. Szóval, ahol tisztaság van, ott egészség is. Bizonyos országokban a gyakori kézmosás és a napi zuhanyzás nem feltétlenül kulturális norma. A japán emberek viszont fontosnak tartják a tisztaságot, mivel az segít elkerülni számtalan betegséget, ezzel pedig vigyáznak idősebb embertársaikra és rokonaikra is.

A hara hachi bu módszer követése.

A Hara hachi bu jelentése: “egyél, amíg a gyomrod 8/10-ig meg nem telik”. Ez azt jelenti, hogy soha nem eszik “túl” magukat, mint más népek. Ők pont annyit esznek, ami nem telíti el őket és nem pukkadoznak az étkezések után. Igyekeznek tartani a gyomor nyolcvan százalékos telítettségét, korlátozva ezzel az elfogyasztott kalóriák mennyiségét. A módszer segítségével pedig növelik a várható élettartamot.

A japán emberek imádnak sétálni.

A japán emberek többsége, különös tekintettel az idősekre, nemcsak helyesen étkeznek, hanem szeretnek sétálni, kerékpározni is. Sőt, ahelyett, hogy autóval mennének dolgozni, inkább választják a vonatot és a tömegközlekedés egyéb fajtáit. A vasúti közlekedés egyébként nemcsak gyorsabb, hanem sokkal kényelmesebb is ebben a zsúfolt országban. Ennek köszönhetően az emberek nem idegeskednek azon, hogy elkésnek a munkából vagy nem érnek oda időben a gyerekkel az óvodába, iskolába.

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...