KeződoldalÉrdekességekÍme a szinkronúszás 11 titka, amit csak és kizárólag a sportolók ismernek

Íme a szinkronúszás 11 titka, amit csak és kizárólag a sportolók ismernek

-

A szinkronúszás az egyik leglátványosabb sportok egyike. Katherine Whitney Curtis volt ennek a sportnak az anyja, aki 1934-ben vízbalettet mutatott be a nagyközönségnek. Az olimpián először 1948-ban mutatták be a szinkronúszást, de akkoriban még nem illeték helyezéssel ezt a sportot. Sok évvel később sikerült kivívni, hogy igenis teljes értékű sportnak tekintsék a szinkronúszást. A mai cikkünkben érdekes tényeket hoztunk el erről a sportról, amit csak és kizárólag ezek a sportolók ismerhetnek.

1, Tüdejük különbözik az egyszerű emberek tüdejétől

A szinkronúszók egyik legfontosabb képessége, hogy vissza tudják tartani a lélegzetüket. Ennek megtanulásához létezik egy speciális gyakorlat: szinkronúszónak egy jó mély levegőt kell vennie és 50 métert kell vele úsznia. Ezután 10-15 percre rendes ütemben vehet levegőt, majd 7-szer meg kell ismételnie a ciklust. Ennek az edzésnek hála nő a tüdő térfogata, ami egy átlagos nő esetében 2 liter, sportoló esetén pedig 6 liter.

2, A hajformázáshoz zselatint használnak

A szinkronúszók frizurájának is tökéletesnek kell lenni, ehhez pedig zselatint használnak. Az étkezési zselatint vízzel keverik ki, majd felviszik a szépen összefogott hajra. Ahhoz, hogy a zselatint el tudják távolítani a hajukból egy-két órán keresztül forró vízben kell feküdniük.

3, A sminkkövetelmények megváltoztak az évek során

Régen a lányoknak feltűnő sminket kellett viselniük a versenyek során, hogy az emberek lássák az érzelmeiket. Ez a tendencia viszont megváltozott, ugyanis míg élőben jól nézett ki, addig a TV-ben borzalmasan. Ennek eredményeként visszafogott sminkek készítésére ösztönözték a lányokat. Natalia Ishchenko orosz szinkronúszó azt mondta, hogy egyszer pont a show előtt kellett lemosniuk a sminkjüket, mert egyesek számára túl agresszívnek tűnt.

4, Az fürdőruhának szigorúan meg kell felelnie a követelményeknek

Ha azt gondoltad, hogy mindegy miben úsznak és trükköznek a szinkronúszók, akkor tévedsz. A versenyruhának a nemzetközi szabályok szerint kell kinéznie. Például a nyakkivágás nem lehet hosszabb, mint 11,5 centiméter és a combjuknál lévő rész sem lehet 10 centinél jobban felvágva. Ahhoz, hogy ne sértsék meg ezt a szabályozást, speciális test színű anyagokkal bővítik ki a fürdőruhát, mely beleolvad a versenyző bőrébe.

5, Az orrcsipeszek külön kerülnek kiválasztásra

Az orrcsipeszt a szinkronúszó egyénileg választja ki, fiziológiai tulajdonságoktól függően. Annak ellenére, hogy a fürdőruhákon nincs rejtett zseb a versenyző tart egy tartalék orrcsipeszt a ruhája alatt, ha esetleg elveszítené a produkció során, azt ami az orrán van.

6, A testen nem lehet tetoválás

A nemzetközi szabályok szerint a lányok testén nem lehet tetoválás, sőt semmilyen ékszer nem lehet rajtuk. Csak és kizárólag a ruhájukban vagy a hajukban lehetnek ékszerek. A produkció megkezdése előtt, minden ékszert le kell venniük, ami akadályozhatja őket.

7, A lábak fontosabbak, mint a derék

A szinkronúszó lányok, már 5-6 éves korukban nekiállnak ennek a sportnak. Az edzők már a kezdeti szakaszban felmérik a fizikai képességüket. Nemcsak a súlyukra, hanem a magasságukra illetve a lábuk hosszára és a bokák vastagságára is nagy hangsúlyt fektetnek. Az edzők szerint a lábaknak vékonynak és kecsesnek kell lenniük és ez sokkal-sokkal fontosabb, mint a derék kerülete. Az edzők nemcsak a gyermekeket figyelik, hanem a szülőket is, hogy tudják növendékük hogyan fog kinézni a jövőben.

8, Víz alatt minden hallható

Ahhoz, hogy mindent halljanak a víz alatt, speciális hangszórókat telepítenek a medence oldalaiba, így ugyanazt fogják a víz alatt hallani, amit más a felszínen. Ezenkívül a versenyre való felkészülés során az összes mozgást automatizálják, ezért a lányok abban az esetben is folytatják a showt, ha valamiért megszakad a zene.

9, Gyakran szenvednek el sérülést

A szinkronúszás nem egy veszélytelen sport, ugyanis a lányok igen nagy százalékban vannak kitéve agyrázkódásnak. Általában ez azért történik, mert csapattársukkal összeütköznek a víz alatt, vagy ugrás során.

9, A koreográfia kidolgozása nemcsak vízben történik

A szinkronúszók edzése elég sokoldalú és nem csak a vízben történik. A lányok részt vesznek erőnléti edzésen, nyújtó gyakorlatokon, sőt balett és modern táncórákat is kell venniük. Az egyik legfontosabb gyakorlat a fejenállás, hogy képesek legyenek hosszú ideig fejjel lefelé, kinyújtott lábbal a vízben maradni.

A 2012-es olimpia előtt elvégeztek egy tanulmányt, melyből kiderült, hogy a szinkronúszók aerob testmozgása megegyezik a hosszú távú futókéval.

10, A medencevíz hőmérséklete nagyon fontos

Mivel a szinkronúszók, akár 8 órán át is bent lehetnek a medencébe ezért fontos, hogy a víz hőmérséklete megfelelő legyen. A regisztrált és a nemzetközi szabályok kimondják, hogy a víznek 26-28 ° C között kell lennie. A túl meleg víz negatívan befolyásolja a szívműködést és bonyolítja a lélegzet visszatartását.

11, A férfiak is lehetnek szinkronúszók

2015 óta egyre több szinkronpár jelent meg a vízi sportok világbajnokságán, viszont az olimpiára még nem engedték be a férfi szinkronúszókat. Tokióban is még csak a lányok vehetnek részt ebben a számban.

Te szoktál nézni szinkronúszást a TV-ben?

Ezt is olvasd el