KeződoldalÉrdekességekÍme a világ 10 legkisebb országa

Íme a világ 10 legkisebb országa

-

A világon több milliárd ember él, akik egytől-egyig tele vannak érdekességekkel és furcsaságokkal. Viszont nemcsak az emberek, hanem az országok is rendelkeznek jó pár lebilincselő érdekességgel, ténnyel, melyekről lehetséges, hogy nem is tudtál. Vannak a világon olyan kis méretű országok, melyek a legnépesebbnek számítanak, de akadnak olyanok is, melyekbe varázslatuk és egyediségük ellenére is kevesen laknak. Ha téged is érdekel mely országok tartoznak a világ legkisebb országai közé akkor tarts velünk, ugyanis ezeket fogjuk bemutatni. A végére tettünk egy bónuszt, mely a világ legnagyobb országát mutatja be. Valószínű mindenki tudja, mely ország ez.

10, Grenada – 344 km²

Grenada a világ tizedik legkisebb országa, melynek területe összesen 344 km² és egy 2017-es felmérés szerint népessége 107.825 fő volt. A szigetet állítólag Kolumbusz Kristóf fedezte fel még 1489-ben, melyet eredetileg karib indiánok birtokoltak. 1762-ben az angolok foglalták el majd 1958-ban és 62-ben két másik gazdája is volt. 1967-ben társult Nagy-Britanniával, de 1974-ben függetlenedtek.

Fő exportterméke a szerecsendió, kakaó, mogyoró, banán, gyümölcs, zöldség, ruha. Az ország legnépszerűbb sportja pedig a krikett.

9, Málta – 316 km²

Annak ellenére, hogy kisebb, mint Grenada mégis többen élnek benne. Egy 2017-es felmérés szerint 465.292 fő lakja, pontosan ezért Európa egyik legnépesebb országa. 3 különálló része van a máltai köztársaságnak: Gozo, Comino és Málta.

Gozo-ban található az úgynevezett “Calypso’s Cave”, ahol egyes legendák szerint hét évig tartotta fogva Kalüpszó Odüsszeuszt.

Főbb exportterméke: olaj, ásványolaj, gépek és mechanikai berendezések, könyvek, gyógyszerek, repülőgép alkatrészek.

8, Maldív-szigetek – 298 km²

A Maldív-szigetek, 1192 szigetből áll, melyből 200 lakott terület és 87 csak és kizárólag turistáknak van fenntartva. A szigetet maga Marco Polo keresztelte el. 2017-es adatok alapján 436.330 fő lakja a szigetet, amitől ő is a népszerű kategóriába tartozik. 1965-ben sikerült ennek a helynek függetlenedni, 1968-ban pedig elnöki köztársaság lett. Az utóbbi néhány évben kezdett el terjedni az emberek körében, így minden évben egyre több turistát látnak vendégül.

Fő exporttermékük a kókuszdió, melyből éves szinten 13-15 ezer tonnát termelnek és exportálnak.

7, Saint Christopher és Nevis Államszövetség – 261 km²

Egy 2017-es felmérés szerint 55.345 fő lakik ezen a szigeten, melyet a 17. században britek foglaltak el. 1983-ban sikerült függetlenedniük, államfőjük még mindig II. Erzsébet de a kormányfő az, aki képviseli magát a királynőt. Ez a hely rendkívül gyönyörű és magával ragadó. A sziget hivatalos nyelve az angol, fő mezőgazdasági kincse pedig a cukornád.

6, Liechtenstein – 160 km²

Liechtenstein egy rendkívül érdekes ország, különlegessége, hogy rendkívül jó az adózási rendszere, így adóparadicsomnak is hívják. 2017-es adatok szerint népessége 37.922 fő. Svájc és Ausztria között helyezkedik el, mely igazán biztonságos, ugyanis a bűncselekmények aránya drasztikusan alacsony. A legutolsó merénylet 1997-ben történt. Ez az ország azon kevesek közé tartozik, akiknek nincs hadserege. 1866-ig ugyan volt, de a porosz-osztrák háború után feloszlatták. Uralkodója 1989 óta II. János Ádám fejedelem, aki februárban töltötte be a 75-öt.

5, San Marino – 61,19 km²

San Marino állítások szerint az egyik legrégebbi szuverén állam. Népessége a 2017-es adatok alapján 33.400 fő volt. Ez egy rendkívül kis ország, melybe meglehetősen sokan élnek. San Marinónak meglehetősen furcsa van az Egyesül Államokkal ugyanis 1861-ben levelet írtak Abraham Lincoln elnöknek, melyben megkérdezték tőle, hogy szeretne-e szövetségre lépni velük. Amennyiben kíván élni ezzel, akkor tiszteletbeli san marinoi lakos lesz. Lincoln elfogadta az ajánlatot. Ami a sportot illeti San Marino nem annyira jeleskedik benne, bár két futballcsoportja van az első és másodosztály, ahol összesen 15 csapat van.

4, Tuvalu – 26 km²

Tuvalu a Polinéziához tartozó Ausztrália és Hawaii között helyezkedik el a Csendes-óceánon. A harmadik legkisebb ország a világon, melyet 2017-es adatok alapján 11.192-en lakták. A sziget meglehetősen alacsonyan fekszik, legmagasabb pontja is kb 5 méter. Emiatt nagy az esély rá, hogy évek, évtizedek múltán elnyeli a tenger. Tuvaluban parlamentáris monarchia van, melynek élén II. Erzsébet áll. Mivel egy rendkívül félreeső hely turizmusa gyenge. Egyetlen hotele van, a Vaiaku Lagi Hotel.

3, Nauru – 21 km²

Nauru egy Ausztráliától keletre fekvő sziget, mely összesen 21 km². 2017-ben 13.650 fő lakta ezt a szigetállamot. Annak ellenére, hogy egy lenyűgöző ország, nagy problémát jelent a munkanélküliség. A lakosság mindössze 10%-a van foglalkoztatva. Gazdasága a foszfátexporton alapult, ám az 2007-ben teljesen kimerült. Jelenleg vámolásból próbálják fenntartani a gazdaságot. Az itt élő embereknek nagy problémájuk van az elhízással, ugyanis a férfiak 97%-a míg a nők 93%-a van elhízva. Pontosan emiatt szenved a lakosság 40%-a 2-es típusú cukorbetegségben.

2, Monaco – 1,93 km²

Monaco egy nagyon gazdag ország, ami számos rendezvényének köszönhető, gondolunk itt a “Grand Prixra”. Franciaországgal határos és zászlaja hajaz az indonéz zászlóra. Annyi különbség van a kettő között, hogy Indonéziáé szélesebb. Az AS Monaco FC. stadion az ország lakosságának felét képes befogadni, ugyanis egy 2017-es felmérés szerint teljes lakossága 38.695 fő volt

1, Vatikán – 0,44 km²

A Olaszországban, azon belül is Rómában található, melynek államfője Ferenc pápa. 2017-ben 1000 fő lakta ezt a helyet, de közülük csak 450-en rendelkeznek tényleges állampolgársággal. 1929-ben az olasz kormány elismerte szuverenitását. Ennek következtében a Vatikán saját bélyegzőt készíttetett, saját útlevelet és rendszámtáblát ad ki, saját pénzt verettek, egyedi zászlót csináltattak, sőt még himnuszt is írtak. Ez a világ egyetlen oyan helye, ahol nem kell adót fizetni. A Svájci Gárda tagjai védik a pápát már 1506 óta.

Bónusz:

Íme a világ legnagyobb országa, mely nem más, mint Oroszország.

Területe összesen 17 098 240 km², és lakossága egy 2017-es felmérés szerint 146.804.372 fő. Államfője Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, aki 2012-ben fölényes győzelmet aratva harmadik elnöki ciklusát kezdte meg. Eme ország legtávolabbi pontjai kb. 800-re vannak egymástól, s 11 időzónát fed le. 180-szor nagyobb, mint hazánk területe és a világ kilencedik legnépesebb államaként tartják nyilván. Legfőbb exporttermékei: olajipari termékek, földgáz, vegyszerek, fémek, gabona, nyersolaj, polgári és katonai iparcikkek.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...