Íme három módszer, amivel elkerülheted a stressz miatti hízást.

A harag és a düh nemcsak abból áll, hogy az emberek kiabálnak, mikor rossz hangulatuk van, ugyanis ennek három típusa van. Mindegyik haragnak saját egyedi tünete van, amik több dolgot foglalnak magukba, például az önhibákat, kockázatvállalási magatartást… stb. Ezért a dühöt nem lehet olyan egyszerűen behatárolni, mint gondoljuk. Hatásai sokkal súlyosabbak lehetnek, mint egy rossz nap az irodában. Az egyik mellékhatása a súlygyarapodás lehet.

Időnként mind dühösek vagyunk valami miatt, de ha folyamatosan mérgesnek érzed magad az nem jelent jót, ugyanis, mint említettük negatív hatással lehet a súlyodra. Mai cikkünkben eláruljuk, miért kell odafigyelni magadra, mikor dühös vagy.

Minden az adrenalinnal kezdődik.

A harag nemcsak az érzelmi állapotunkban, hanem testünk kémiai folyamataiban is megnyilvánul. Amikor dühösek vagyunk, adrenalin szabadul fel. Ezt az érzést többnyire akkor érezzük, mikor izgulunk, vagy félünk valamitől, például a repüléstől. Eme hormon aktiválja a szervezet azon részét, ami a szorongásért felelős.

Amikor dühösek vagyunk nem érezzük magunkat éhesnek, viszont ez csak rövid ideig tart. 

Az idegeskedés rengeteg energiát emészt fel, és ha csökken az adrenalin, úgy érezzük muszáj pótolnunk az elveszett energiát. Az aggódás miatt is elkezdhetünk enni, vagy olyan dolgok miatt is melyektől rosszul érezzük magunkat. Ennek következtében olyan ételeket eszünk, melyektől boldognak érezzük magunkat, mindegy, hogy az egészséges vagy sem.

Mit tehetsz ellene:

Ne próbáld meg kajálással kezelni a stresszt. Kövess egy előre meghatározott étrendet és állj le, mikor úgy érzed, hogy eleget ettél. Ez a módszer segít, hogy megakadályozd a felesleges súlygyarapodást.

A stressz a szorongás kiváltó oka.

Köztudott, hogy a szorongás növeli a stresszt és emiatt kortizol szabadul fel a szervezetben. Ez káros a szívre és a vérnyomásra is, sőt a súlyunkat is negatívan befolyásolja.

A kortizol nevű hormon a vércukrot zsírsavvá alakítja, mely meggátolja az emésztést. Ennek eredményeképpen elkezdünk hízni és olyan zsírok alakulnak ki, melyek károsak lehetnek egészségünkre.

Mit tehetsz ellene:

Amikor egy nehéz és stresszes napon mész keresztül, célszerű elmenni edzeni vagy sétálni, hogy ezzel is csökkentsd a szorongást. Ezek a tevékenységek lenyugtatják a lelket és segítenek kitisztítani a fejet.

Étkezés fölötti kontroll elvesztése.

A stressz alvási problémákhoz is vezethet, és köztudott ha nem alszunk eleget, akkor nem lesz energiánk. Ezt az energiahiányt többnyire szénhidrát bevitellel próbáljuk pótolni. Ilyenkor nehezünkre esik irányítani magunkat és étkezési szokásainkat, mivel az alváshiány megzavarja az étvágyat szabályozó hormonok működését.

Mit tehetsz ellene:

Keresd meg a legjobb módot, amivel helyreállíthatod a lelki békédet. Például olvass, legyél a barátiddal, keress új hobbit… stb. Ha megtalálod azt a tevékenységet, melyben jól érzed magad nem kell aggódnod a súlygyarapodás miatt.

Te milyen gyakran érzed magad stresszesnek és dühösnek?

Add Comment