KeződoldalÉrdekességekÍme néhány érdekes tény, amit neked is tudnod kell a csapvízről

Íme néhány érdekes tény, amit neked is tudnod kell a csapvízről

-

A víz szerves része az életben maradásunknak. Evés nélkül még csak-csak kibírjuk néhány napig, de a szervezet vízhiánya súlyos kiszáradáshoz is vezethet. Ezért is olyan fontos, hogy mindennap a megfelelő mennyiségű vízhez juttassuk szervezetünket.

Az ivóvíz emberi fogyasztásra alkalmas víz, aminek meg kell felelnie az ivóvíz szabványok előírásainak. Ha az ivóvíz ásványi anyag tartalma meghaladja az ötszáz mg/l-t, akkor már ásványvíznek minősül, vagyis palackozható és értékesíthető. Hagyományos módon az ivóvíz artézi kútból, természetes forrásból, tavakból és tengerből nyerhető. Magyarországon viszont, a talajvíz jelentős biológiai és vegyi szennyezettsége miatt már évtizedek óta alkalmatlan az ivásra.

Földünk ivóvízkészletét a víz szennyezettsége, pocsékolása és a népességrobbanás folyamatosan csökkenti. Bolygónk bizonyos részein a vízhiány hatalmas problémákat okoz. 2006-ban a globális vízfogyasztás körülbelül nyolcvan százalékát a mezőgazdaság használta fel. Egyes becslések szerint 2025-re az emberiség hatvanhat százalékának már nem lesz elegendő ivóvize.

Bolygónk édesvízkészletének kétharmada fagyott állapotú víz, egyharmada a felszín alatt és a levegőben van. 2007-ben a legnagyobb vízkészletek Grönlandon, Alaszkában és Kanadában voltak megtalálhatóak.

Hazánkban a közfogyasztású ivóvizek az Országos Közegészségügyi Intézet, valamint a helyi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ellenőrzése alatt áll.

“Felső határértékek Magyarországon:

Arzén 10 μg/l
KOl (mg/l) 3,5
Klorid (mg/l) 100
Vas (μg/l) 200
Mangán (μg/l) 50
Nitrát (mg/l) 50
Nitrit (mg/l) 0,1
Ammónium (mg/l) 0,2
Összes keménység (CaO mg/l) 50-350
Vezetőképesség (μS/cm) 2500
Nátrium (mg/l) 200
Szulfát (mg/l) 250
pH 6,5-8,5″ (forrás: Wikipédia)

Posztunkban izgalmas tényeket tudhatsz meg az ivóvízről, ami nélkül életünk lehetetlenné válna.

Jelenleg világszerte egy milliárd ember nem jut biztonságos ivóvízhez. A fejlődő országokban sok lány azért nem jár iskolába, mert a házi víz összegyűjtéséért felelősek. Évente pedig, körülbelül huszonöt millió ember veszti életét a szennyezett víz miatt.

A fejlődő országokban éppen a szennyezett víz okozza a járványokat.

A csapvízben lévő szennyező anyagok, mint például az ólom, növelhetik a tanulási rendellenességek kockázatát.

Az amerikaiak évente mintegy negyven trillió liter vizet vesznek a talajból, a felhasználási arány pedig, évtizedenként huszonöt százalékkal növekszik.

Legalább negyvenegy millió amerikai csapvízéből az derült ki, hogy gyógyszerek széles skáláját tartalmazza, beleértve a roham elleni és nemi hormonokat tartalmazó gyógyszereket is.

Az EPA által készített tanulmány rámutatott, hogy a palackozott vizet gyártó vállalatok alkalmazottait nem vizsgálják, így megfázással, lázzal, nyitott vágásokkal dolgoznak, ami elkerülhetetlenül fertőzéseket okoz.

“A víz az élet, a tiszta víz pedig, az egészség.” (Audrey Hepburn)

Az amerikaiak óránként 2,5 millió műanyag vizes palackot ürítenek ki, ezek mindegyikének pedig, ötszáz évre van szüksége a lebomláshoz.

2.38333e+007

Egy átlagos vízmolekula kilenc napot tölt a légkörben, két hétig van folyóban, tíz évig egy nagy tóban, 3000 és 5000 évig egy óceánban, 10 000–100 000 vagy még több évig a felszín alatt, illetve 10 000–1000 000 évig az antarktiszi jégben.

A palackozott víz 1100-2000-szer annyi energiát igényel, mint a csapvíz.

A csapvízben lévő méreganyagok az évek során felhalmozódnak az emberi testben, ezzel pedig növelik a rák és egyéb betegségek kialakulásának kockázatát.

A műanyag vizes palackokban mérgező vegyi anyagok találhatók, amik bizonyos idő elteltével a vízbe szivárog. Ennek annál nagyobb a kockázata, minél gyakrabban hasznosítják újra a palackot.

Egy átlagos amerikai évente 58 liter vizet iszik meg. Naponta pedig, egész Amerikában több, mint egy milliárd pohár csapvizet isznak meg.

Egy fél literes vizes palack 1740 alkalommal történő újratöltése ugyanannyi költséggel jár, mint egy háromszáz forintos vizes palack.

A szennyvízben és a csapvízben lévő vegyi anyagoknak gyakran sem illata, sem íze nincs, így a veszélyes anyagokat észrevétlenül fogyasztjuk el a vízzel együtt.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...