KeződoldalÉrdekességekÍme néhány módszer, amivel könnyedén megszabadíthatod a tested a stressztől

Íme néhány módszer, amivel könnyedén megszabadíthatod a tested a stressztől

-

Tanulmányok szerint a rendszeres és folyamatos stressz valamint szorongás képes akár 50 egészségkárosító hatást előidézni, ami befolyásolja az ember fizikai, mentális állapotát. Mind éreztük már magunkat fáradtnak, kimerültnek, túlérzékenynek és olyannak, hogy majdnem el tudtuk sírna magunkat. Kiderült, hogy ennek az oka nem feltétlenül a kialvatlanság, hanem a stressz. Annak érdekében, hogy képesek legyetek visszafogni ezt, elhoztunk néhány módszert, melyek jelentős mértékben javíthatnak a lelkiállapotodon.

1, Talpmasszázs a hát alsó fájdalma ellen

Reflexológiának hívjuk a lábak és a kezek speciális területeinek, zónáinak stimulálását. A tudósok azonban vitatkoznak ennek hatékonyságán. Persze számos tanulmány azt támasztotta alá, hogy reflexológia segít enyhíteni, csökkenteni a stresszt, sőt bizonyos fájdalmakat is. Kutatások szerint a láb meghatározott pontjainak stimulálása sokkal hatékonyabb, mintegy hátmasszázs, így kevesebb eséllyel alakul ki hátfájás.

Kezdd el úgy a masszázst, hogy egy kis masszázsolajat csepegtetsz a lábadra, majd a hüvelykujjtól kezdve a kisujjig onnan lefele a sarokig, majd vissza hüvelykujjig nyomkodod a talpadat.

2, Arcmasszázs

Az arc stressz hatására elkezd megfeszülni, de okozhatja állkapocs fájdalom, fogcsikorgatás vagy nyaki fájdalom. Néhány masszázstechnika segít megszabadítani az arcod a kellemetlenségektől. Az előző technikához hasonlóan masszázsolajat csepegtetsz az arcodra. Kezd el az ujjaiddal, majd a tenyereddel masszírozni az arcod az álladtól a homlok felé, majd homloktól állad felé. Körkörös mozdulatokkal masszírozd a szemed körüli területet és utána haladj a halántékod irányába. Nyomd össze az orrod és mozgasd rajta az ujjaidat fentről-lefelé. Végezetül masszírozd meg a nyakad úgy, hogy a tenyeredet mozgatod rajta alulról felfelé.

3, Aromaterápia

Az aromaterápia egy olyan jellegű kezelés, mely során természetes aromaanyagokat használnak. Ezek mind a fizikai, mind a mentális állapot helyreállítására tökéletesen alkalmasak. Egy ilyen eljáráshoz több illóolajat és aromaterápiás anyagot is alkalmazhatnak. Legjobb, hogy ezekből több száz darab hever a polcokon, fiókokban. Mindnek megvan a sajátos jellemzője és előnye. Itt a három legjobb választás:

Valerian olaj: pihentető tulajdonságokkal rendelkezik, általában álmatlanság és idegi feszültségek ellen használják.

Bergamottolaj: stresszoldó, szorongásgátló, sőt segít a pattanások elleni küzdelemben.

Majoránna: szintén szorongás és stressz csökkentő hatású, illetve segít enyhíteni a fájdalmakat és a fejfájást.

A választott illóolaj nem befolyásolja a használatának menetét. Például be lehet lélegezni illetve a fenti masszázstechnikákhoz hasonlóan is lehet alkalmazni. Mielőtt használnád az illóolajat, ne felejtsd el elolvasni a palackon található utasításokat. Erre azért van szükség, mert némelyikük súlyosan kiszáríthatja a bőrt. A legjobb megoldás azonban az, ha egy diffúzorba csepegteted és az szétteríti a levegőben az olajat.

4, Rágógumi

Ha hiszed ha nem, de a rágó képes csökkenteni a stresszt, persze csak átmenetileg. A tudósok jó néhány kutatást végeztek az ügyben és az önkénteseket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjainak napi szinten kétszer kellett rágóznia, míg a másik csoportnak egy darab rágót nem volt szabad ennie. Két hét elteltével a rágózó csoport tagjai jelentős különbséget produkáltak, a nem rágózókkal szemben.

5, Kézmasszázs

A kézmasszázs segít oldani a feszültséget a testben. Nem kell mást tenni csak néhány egyszerű lépést, fogást tenni, amitől jobban érzed magad. Nem kell mást tenned, mint kinyitni az öklöd és kinyújtani az ujjaidat. Ekkor érezned kell, hogy feszítenek az izmaid, inaid…stb. Óvatosan csípd össze a bőrt a hüvelyk és a mutatóujjad között, majd apró, kicsi, körkörös mozdulatokkal kezdd el masszírozni.

6, ABC módszer

Az “ABC” technika egy kognitív viselkedésterápia része. A pszichológiai terápia lehetővé teszi, hogy elemezd a döntéseidet és megfigyeld az érzelmi reakcióidat az életében bekövetkezett eseményekre.

Az ABC rövidítése: “A” Event = Esemény; “B” Belief =hit; “C” Consequence = következmény

Hogyan is kell alkalmazni?

Albert Ellis amerikai pszichológus és pszichoterapeuta állt elő ezzel az elmélettel, aki úgy vélte, hogy egy esemény irreális értelmezése negatív színben tünteti fel magát az eseményt, ami nem jó irányba tereli az érzelmeket. Miután megértette, hogyan működik érzelmi reakciója és rájött mit is vált ki pontosan elkezdte irányítani az eseményre adott viselkedési és érzelmi reakcióját.

7, Progresszív izomlazítás

A stressz fizikai hatásaihoz használhatod a Progresszív Izomlazítás nevű technikát. Ez a technika segít megszabadítani a stressz okozta feszültségtől. A zene például segíthet a jobb koncentrációban. A folyamat során nem kell mást tenni, mint mély lélegzete venni, ami erőteljesen megdolgoztatja a mellizmokat. A levegőt célszerű 4-10 másodpercig bent tartani. Ezután fújd ki a levegőt szép fokozatosan, lazítsd el a tested és pihenj 10-20 másodpercig.

8, Légzési technikák

Amikor valakit stressz ér elengedhetetlen a helyes légzés. Ez azért fontos, mert mikor szorongás éri a testet hirtelen ki lehet fulladni. Ahhoz, hogy azonnal megállítsd a stressz tovább terjedését fontos, hogy szabályosan vedd a levegőt. Ennek folyamata a követkőképp zajlik: Az orrodon keresztül végy egy mély levegőt anélkül, hogy rosszul lennél majd lassan fújd ki a szádon. Ha kell számolj el közben 5-ig. Normális ha az első próbálkozásnál nem tudsz elszámolni 5-ig. De ne csüggedj mert sikerülni fog. A gyakorlatot 3-5 percig csináld.

Ezt is olvasd el