KeződoldalÉrdekességekIvád, Magyarország egyik legérdekesebb települése

Ivád, Magyarország egyik legérdekesebb települése

-

Ivád egy apró település Heves megyében. Mindössze 400-an laknak itt. Amilyen apró, olyan érdekes a története is. A falu a világon egyedülálló, ugyanis degeneráció és fogyatékosságok nélkül házasodtak a falubeliek, gyakran egy családfáról. A ’70-es években Nemeskéri János antropológus professzor vizsgálta ezt a furcsaságot. A XVI. generációra visszamenőleg hadakra kell bontani a családfákat, hogy azonosítani lehessen a tagjait, ugyanis a legtöbb vezetéknév Ivády és sok esetben ugyanaz a keresztnév is a rokonságon belül. Érdekes módon nem találtak génkárosodásra utaló jeleket.

Gondoljunk csak bele, hogy milyen nehéz dolga lehet egy postásnak ebben a faluban. Pontosan ismernie kell mindenkit, ha meg akarja különböztetni a teljesen megegyező nevű embereket.

A története meglehetősen izgalmas. Elvileg egy királyi postakocsi, amely aranyat szállított “eltűnt” és valahogy az Ivády család birtokába került. Az aranynak hála grófi címet kaphatott a család. A gróf szeretett a jobbágyai között ténykedni és szerette a parasztlányokat is, ezáltal sok leszármazottra tett szert. Hamar elszaporodtak a gróf sarjai, melyek büszkén viselték az Ivády nevet.

Magyarországon először itt vizsgálták a belházasodás mértékét. A XVIII. századig Ivádpuszta néven említik a birtokösszeírásokban. A nemes Ivády család 1734-ben visszaköltözött a faluba, de ekkor még ritkább volt az Ivády családnév. A 19. század idején már a lakosság aránya 3:1-hez volt. Mára 8x annyi Ivády él a faluban, mint azok, akiknek más vezetéknevük van.

1746-ban hat ágra szakadt az Ivády nemzetség. Volt Gergely, János, László, Dávid, Ignác és István. 1820-ig huszonegy vonalra, azaz hadra szakadtak szét. Így a rokonházasság szinte elkerülhetetlen volt. Tíz nemzedéken át a közeli rokonházasságok aránya közel 5 százalék volt. A távoli rokonoké 40%.

A belházasságok nagy része leányágon kapcsolódott össze. Túrricse település hasonló helyzetben volt. Ott a Gárda család belházasodási szokásai miatt még ennél nagyobb arány jött ki.

Az ivádi iskolában a legtöbb gyereknek ugyanaz a vezetékneve. Az ex-polgármester is Ivády volt. Van Ivády Sándor utca és van Ivádiak ünnepe is.

Az Ivádiak Találkozóján több ezer Ivádi jelenik meg. Néha még külföldről is hazajönnek, hogy tiszteletüket tegyék.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...