KeződoldalCelebKi lesz Anglia uralkodója, ha Károly herceg előbb hal meg, mint II....

Ki lesz Anglia uralkodója, ha Károly herceg előbb hal meg, mint II. Erzsébet királynő?

-

II. Erzsébet királynő már 95 esztendős, de fia, Károly herceg is betöltötte már a 72. életévét. Ő fogja követni a trónon a királynőt, ha II. Erzsébet végleg lehunyja szemeit. Ám sokakat foglalkoztat egy fontos kérdés, miszerint mi történik akkor, ha a trónörökös előbb hal meg a királynőnél? II. Erzsébet ragyogó egészségnek örvend, ezért kérdéses Károly herceg életben lesz-e még akkor, amíg a korona újra szabad lesz?

Fülöp herceg, a királynő férje nemrég hunyt el. Halála megrázta a családot és egész Angliát. A herceg elvesztése pedig nagy fordulatot hozott a királyi udvarban. II. Erzsébet azonban nem mutatkozhat egyedül a protokoll által előírt rendezvényeken. A királynő nem akar visszavonulni, ezért a család rangidős tagjai kísérik őt mindenhova.

Az angol királynő 1926-ban látta meg a napvilágot és bár már nincs élete fénykorában, kiválóan ellátja feladatait. II. Erzsébet már bőven túl van a kilencvenedik életévén, ettől függetlenül nem akarja átadni a trónt fiának, Károly hercegnek.

Egyesek szerint a walesi herceg soha nem tapasztalhatja meg, milyen uralkodónak lenni. Sorsát nagybátyjáéhoz, VIII. Edvárdéhoz hasonlítják, aki magánéleti döntései, botrányai miatt nem léphetett a trónra. Ha a jövőben a királynő mégis lemondana az uralkodásról, vajon hány éves lesz akkor Károly? Sőt, sokan már arról tanakodnak, mi lesz, ha a herceg előbb hal meg édesanyjánál?

A királyi szakértők úgy vélik, II. Erzsébetet Károly herceg követi majd a trónon, amennyiben a trónörökös életben lesz még anyja halálának időpontjában. Ha ez nem így lesz, Vilmos, Cambridge hercege lesz a következő a trónörökös, ám, ha ő sem töltheti be az uralkodói tisztet, akkor György herceg, Vilmos elsőszülött gyermeke ül majd Anglia trónjára.

Figyelemmel követve a Palota eseményeit szembetűnő, hogy Károly herceg helyett Vilmos az, aki gyakran megjelenik a hivatalos rendezvényeken. A szakértők szerint ez is sok mindent elárul. Már többször hallani lehetett arról, hogy II. Erzsébet inkább átugrana egy lépcsőfokot és unokájának, Vilmosnak adná a koronát. Konkrétumokkal ugyan még nem szolgált a királyi család, de valószínűsíthető, hogy Károly herceg akkor sem lesz Nagy-Britannia uralkodója, ha II. Erzsébet még előtte meghal.

Ezt is olvasd el