KeződoldalÉrdekességekKisgyerekként autizmusa miatt nem szólalt meg, ma 9 nyelven beszél és dalokat...

Kisgyerekként autizmusa miatt nem szólalt meg, ma 9 nyelven beszél és dalokat is ír – Ismerd meg Rafael történetét

-

A gyermek fejlődésének követése mindig óriási kaland. Bár a dolgok néha bonyolulttá válhatnak az út során, de mindig van megoldás. Cikkünk főszereplőjénél, Rafaelnél elég kicsi korban diagnosztizálták az autizmust. Szülei nagyon aggódtak, de tudták, hogy mindent meg kell tenniük a gyermek érdekében. Sokat kutattak, hogy megismerjék a legjobb módszereket, mellyel könnyebben felnevelhetik őt. Idővel mindenkit meglepett a kisfiú, ugyanis elképesztő agya van. Tanulási képességei hat évesen már briliánsak voltak, mert 9 nyelven beszélt és megtanult zeneszámok segítségével dalokat komponálni.

Rafael édesanyja, Juli Lanser Mayer megosztotta fia történetét az interneten, amit mi elhoztunk nektek.

Váratlan diagnózis

Rafael 2 éves és 8 hónapos korában még mindig nem szólalt meg, ami nem túl gyakori dolog, ami miatt szülei nagyon aggódtak. Barátaik tanácsára ellátogattak egy neuropedikushoz, aki megállapította, hogy Rafael súlyos nonverbális autizmusban szenved. Mivel kezdetben nem akarták elhinni, még három orvossal konzultáltak.

A diagnózis azonban ugyanaz volt. Eleinte nehéz dolguk volt, ugyanis nem tudták pontosan, mi is az autizmus. Féltek attól, hogy nem gyógyítható, ennek ellenére megpróbáltak nyugodtan viselkedni, mert egy dolog járt a fejükben, hogy segítsék és támogassák fiúkat. Nem csak nekik kellett megtanulni ezzel élni, hanem Rafaelnek is meg kellett ismernie önmagát.

A nyelvek iránti rajongás

Rafael terápiákon kezdett részt venni, ám néhány hónap elteltével sem mutatott előrehaladást. Az orvosok azt tanácsolták a szülőknek, hogy engedjék meg a fiúnak, hogy tabletet, telefont használjon, hogy kiderüljön egyáltalán érdekli-e ez a dolog. A szülők persze féltek attól, hogyan fog hatni ez a fiúra, de elfogadták a javaslatot, és Rafael elkezdett megismerkedni a technológiával.

A YouTube böngészése közben német és portugál nyelvű videókat nézett, majd angol zenéket kezdett el hallgatni. “Abban a pillanatban láttam meg, hogy Rafael csillogó szemekkel figyeli és hallgatja azokat a videókat. Akkor már tudtam, hogy valami megváltozott benne.” – mondta az édesanyja. A gyermeket teljesen elbűvölték a világ különböző nyelvei. “A legjobb az, hogy hihetetlen memóriája van, így nagyon gyorsan tudja kódolni a világ nyelveit és hibátlanul ejti ki őket.” – folytatta a büszke anya.

9 nyelvet beszél, és számol.

Rafael több mint 9 nyelven beszél, köztük angolul, spanyolul, japánul, oroszul, franciául és németül, de ezen kívül persze még más nyelvek is megmaradtak a fejében. Elkezdte tanulmányozni őket és miután megtanulta, újba fogott bele. Angol nyelven kommunikál és viccelődik, mert ez a nyelv a kedvence és számára ez a legkönnyebb. Egyébként a család Brazíliában él és portugálul beszélnek.

Rafael nem igazán szereti a német nyelvet, de gyakran hallja, hogy országában úgy beszélnek. Még édesanyja is beszél egy kicsit németül, mert fiatalon tanulta egy kevés ideig. Rafael viszont nem szereti és mérges lesz, ha valaki a jelenlétében használja. Egyszer Juli felfedezte, hogy miközben a szobájában játszott németül beszélt. Megkérdezte tőle, hogy beszéli-e titokban a nyelvet, erre Rafael nem tudta, hogy reagáljon ezért dühösen bezárta az ajtót.

Amikor spanyolul beszél mindig nevet, mert számára ez nagyon vicces nyelv, szórakoztatja a szavak kiejtése. Amikor alaki angolul beszél és hallja, hogy hibázik egyszerűen figyelmen kívül hagyja, kivéve, ha családtag ront, mert akkor kedvesen és illedelmesen segít neki kijavítani a hibát.

A zene és a hangszerek iránti szenvedély

Rafael nemcsak a nyelveket szereti, hanem a hangszereket is. Imád zongorázni, dobolni és xilofonozni. Nemrég kezdett el zeneórákat venni és mindössze 3 óra alatt sikerült egy olyan dalt megtanulnia, amit mások 3-4 évig tanulnak. Most fejébe vette, hogy dalokat fog komponálni és zenélni fog a városi parkokban. Az egyik kedvenc zenésze, Raffa Torres. A fiú mérhetetlen lelkesedése miatt a zenész úgy döntött, hogy találkozik a fiúval, ami nagyon jól sikerült.

Másképp látja a világot

Anyja úgy gondolja, hogy az autizmussal küzdő gyermekeknek meg kell tanulniuk más szemszögből látni a világot. Szerinte nem szabad túl sokat aggódni a jövő miatt, helyette inkább a jelenre kell összpontosítani. Rafaelnek hála szülei sokkal tudatosabbak és erősebbek.

“Bízni kell a gyermekekben, függetlenségükben és helyzetükben. Keményen kell tanulni, hogy támogatni tudjuk őket és, hogy bízhassunk az intuíciókban. Ha a te gyermeked is autizmusban szenved, nem kell tehernek érezned. Ez egy lehetőség a folyamatos és rendszeres tanulásra. Ha boldog, kedves és gondoskodó vagy átadhatod ezeket az érzéseket a gyereknek is. Így sokkal boldogabbak, magabiztosabbak lesznek felnőttként.” – jegyezte meg Juli.

Várakozásokkal teli jövő

Noha Rafael soha nem említette, hogy felnőttként mi is szeretne lenni, de anyja úgy gondolja, hogy tolmács lesz, hogy kihasználhassa kivételes nyelvtudását. Másrészt, a technológia, zene és videojátékok iránti szeretete arra enged következtetni, hogy olyan munkája lesz, ami inkább hobbi. Bármi is legyen szülei mindig mellette állnak, függetlenül attól hová sodorja őt az élet.

Szülei nem akarják, hogy nyomás alatt legyen, egyszerűen csak azt szeretnék, ha boldog lenne. Ott lesznek, hogy segítsék és megvédjék őt, ha kell. Rafael nagyon szerencsésnek mondhatja magát, hogy ilyen családja van. 3 tesója is ugyanúgy ösztönzik őt, mint szülei. Anyja 2020-ban egy könyv kiadását tervezi, ahol fia történetét fogja elmesélni. Rafael eredményeit Instagramon is nyomon lehet követni, ahova a legkülönlegesebb pillanatok kerülnek fel.

Ezt is olvasd el