KeződoldalÉrdekességekKoronavírus: A dohányosok fertőzőbbek mint a nem dohányzó emberek!

Koronavírus: A dohányosok fertőzőbbek mint a nem dohányzó emberek!

-

A koronavírus kitörése óta a szakemberek hangoztatják, hogy a dohányosok nagyobb veszélyben vannak, hiszen önként károsítják tüdejüket a cigarettával. A vírus pedig éppen ezt a szervünket támadja meg leginkább. Ám most nem erre figyelmeztetik a lakosságot.

Egy hagyományos kilégzés nem jelent akkora veszélyt, mint a cigarettázáskor kifújt füst a közterületen. A füst ugyanis sokkal mélyebbről jön a tüdőből, mint a kifújt szén-dioxid, ez pedig azt jelenti, hogy nagyobb területen is szóródik szét.

Természetesen a szabályok a dohányosokra is vonatkoznak, ám ennek ellenére is sokan veszik vagy húzzák le a maszkot, majd gyújtanak rá egy-egy szál cigarettára. Ezzel kapcsolatban két tüdőgyógyász is beszélt.

“Az utcán dohányzó emberek veszélyeztetik a környezetükben élőket, mivel az általuk kifújt cigarettafüst akár 3-4 méter távolságra elszáll, és ha a dohányzó fertőzött, akkor a vírust is ilyen intenzitással közvetíti” – fogalmazott Dr. Fényes Márta, tüdőgyógyász.

Dr. Várdi Katalin, az InspiroMed légzésközpont főorvosa elmondta, hogy mára az embereknek elegük lett a korlátozásokból, nincs több türelmük, ráadásul a kormány lazít a szabályokon, pedig “most kellene igazán bezárkóznunk”. A doktornő úgy tapasztalta, az oltások megzavarják az embereket, ugyanis “a már beoltottak új keletű magabiztossággal járnak-kelnek a világban, miközben ugyanúgy terjeszthetik a fertőzést”.

Dr. Várdi Katalin arról is beszélt, hogy a dohányosoknak most meg kell változtatniuk a szokásaikat. Bár számukra megszokott, hogy az utcán dohányoznak, erről most le kellene mondaniuk. Ez azért nagyon fontos, mert a hagyományos légzéshez képest a cigarettázáskor kifújt füst és vele együtt a koronavírus is nagy területen, akár három-négy méteren túl is szétszóródik.

Tehát, egy dohányos, aki megfertőződött a koronavírussal, fokozottan fertőzőképes. Ugyanez igaz akkor is, ha az illető nem tudja, hogy megfertőződött a kórral. Vagyis az utcai dohányzással mások életét is veszélyeztethetjük, akár a tudtunkon kívül is.

Így a szakemberek minden dohányost arra kérnek, hogy kerüljék az utcai dohányzást, mert ezzel is életeket menthetnek.

Ezt is olvasd el