KeződoldalÉrdekességekKutatások szerint a háziállattal élő gyermekek sokkal egészségesebbek társaiknál

Kutatások szerint a háziállattal élő gyermekek sokkal egészségesebbek társaiknál

-

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a gyerekeknek tiszta, már-már steril környezetben kell élniük ahhoz, hogy egészségesek legyenek. Viszont mindenki nagy meglepetésére ez nem igaz. Számos tanulmány alátámasztotta, hogy az otthon lévő baktériumok javítják és serkentik a gyerek egészségét, immunitását. Kutatók szerint a háziállat tartás az egyik legjobb módszer, hogy a gyermekek életébe bevezessék a mikroorganizmusokat. Mai cikkünkben erről fogunk bővebben beszélni.

1, A háziállatok erősítik a gyermekek immunitását

Számos tényező befolyásolja immunrendszert például 20 perces nevetés fokozhatja a gyermekek immunitását, ám a háziállatok is pozitív hatást gyakorolhatnak rá. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint még a rövid ideig tartó találkozók is képesek javítani az immunitást. A kutyák természetből származó mikrobákat adnak át a kicsiknek, melyek erősítik az egészséget.

2, Csökkentik az allergia és az asztma kialakulásának kockázatát

A legtöbb ember abban a hitben van, hogy a háziállatok elkerülése csökkenti az allergia kialakulásának kockázatát. Viszont ez pont, hogy nem igaz. Kiderült, hogy kevesebb eséllyel alakul ki allergiás reakció azoknál a gyerekeknél, akik életük első éveit háziállattal együtt élik le.

A tanulmány azt is alátámasztotta, hogy a falun, farmon felnőtt gyerekek esetében kevesebb az allergiás megbetegedés és az asztma kialakulás aránya. Viszont nemcsak a kutyák, hanem a macskák is képesek csökkenteni a fent említett illetve a légzőszervi betegségek kialakulását.

3, A háziállatokkal rendelkezők jobb fizikai állóképességnek örvendenek

A kedvtelésből tartott állatok, főleg a kutya, számos lehetőséget biztosít a testmozgásra. Függetlenül attól, hogy sétálnak vagy játszanak a kutyákkal, a velük való mozgás kiváló módja annak, hogy sokat szórakozzanak és egészségesek maradjanak. Egy tanulmány keretein belül 2000 embert vizsgáltak meg, akik rendszeresen sétáltak kutyáikkal és kiderült, hogy állóképességük sokkal jobb, mint azoké, akiknek nincs háziállata.

Szóval, ha azt akarod, hogy a gyermeked edzettebb, egészségesebb, fittebb legyen, akkor a legtökéletesebb megoldás egy háziállat.

4, Csökkentik a stresszt

Bizony a társadalom legfiatalabb tagjai is átélhetik a stressz kellemetlenségeit. Viszont ők még nem tudják olyan szinten kezelni, mint a felnőttek. A megfelelő megoldás a háziállat tartás, ugyanis egy tanulmány szerint az állatok képesek csökkenteni a kortizol (stresszhormon) szintjét. Pontosan ebből kifolyólag használják gyakran a háziállatokat terápiás célzattal.

5, A háziállatok javítják az autista gyermekek szociális készségeit

Sokkal nehezebb azoknak a gyerekeknek a társadalmi helyzete, akiknél ASD-t (Autizmus spektrum betegséget) diagnosztizáltak. A háziállatokkal viszont ezek a gyerekek biztonságban érzik magukat. Tanulmányok alapján többet nevetnek és beszélnek társaikkal, ha háziállatok is jelen vannak. A kutatás során tengerimalacokat használtak, viszont több állattal is indítottak terápiás programot a beteg gyerkőcök számára.

Te mit gondolsz arról, hogy a gyerekek mellett háziállatok vannak? Gondolod, hogy segíthetnek nekik az egészségük fenntartásában?

Ezt is olvasd el