KeződoldalÉrdekességekKutatások szerint a kutyák képesek egyből kiszagolni a megbízhatatlan embereket - Íme...

Kutatások szerint a kutyák képesek egyből kiszagolni a megbízhatatlan embereket – Íme a részletek

-

Minket embereket két csoportra lehet osztani, vannak akik a kutyákat kedvelik jobban és vannak, akik pedig a macskákat. Nem lehet egyértelműen eldönteni melyik a jobb és melyik a rosszabb, mert ahogy a szépség, úgy ez is szubjektív. Akadnak, akik azért tartanak macskát, mert nem kell levinni sétálni nap, mint nap, elvégzi a dolgát a tálcájában és kész. Mások viszont azért választanak kutyát, hogy folyamatosan sportoljanak, mozogjanak és karban tartsák magukat. Mi speciel kutyások vagyunk, mindig is azok voltunk ezért is érdekel bennünket jobban, hogy milyen tanulmányok készültek ezekről az állatokról. Most is egy nagyon érdekes hoztunk el nektek, amiben a kutyák bizalmát tesztelték.

A legtöbb ember tökéletesen megbízik házi kedvencében, ami szuper, ám az a legnagyobb kérdés, hogy ez visszafele is működik-e?!

Egy japán származású tudós, név szerint Akiko Takaoka csapatával együtt egy nagyon érdekes kísérletet végzett, ami által meg szerették volna tudni azt, hogy a kutyák azután is bíznak-e az emberben, ha rájönnek, hogy hazudott nekik. Ennek eléréséhez, három csoportot hoztak létre. A kísérlet során arra is meg akarták találni a választ, hogy egy illetőt megbízhatónak ítélnek-e meg vagy sem.

Kezdetben a kutyáknak saját gazdáik mutattak meg egy olyan dobozt, amit telis-tele volt finom falatokkal. Néhány percre rá egy ugyanolyan külsejű dobozt mutattak nekik, ám abban semmi sem volt. Ez volt maga a becsapás.

A tudósok tisztában voltak vele, hogy a kutyák akkor mutatnak nagyobb hajlandóságot bizonyos dolgokra, ha arra saját gazdáik kérik őket. Így kétségtelen volt, hogy egyből ugrani fognak, ha gazdáik mutatják meg nekik a dobozokat. Ebből arra következtettek, hogy a kutyák értik az emberek gesztusait, ám ha azok nem logikusak akkor a négylábúak frusztráltak lesznek.

Amikor a gazdik harmadik alkalommal próbálták őket odahívni a dobozokhoz, már egyik sem modult meg. A kísérletben részt vevő 34 kutya mindegyike ugyanúgy reagált vagyis a helyükön maradtak, annak ellenére, hogy gazdái hívták őket. A leghűségesebb állatok képesek voltak felhasználni emlékeiket, így rájöttek, hogy abban az illetőben egyszerűen nem lehet megbízni.

Most, hogy megkapták az eredményeket, Takaoka egy magasabb szintre akarja emelni ezt. Azt tervezi, hogy farkasokon is ki fogja próbálni ezt, hisz köztudott, hogy a kutyák legközelebbi rokonai közé ők tartoznak.

A kísérletből egyébként az is kiderült, hogy a kutyákban elég nagy kíváncsiság rejlik, ezért sokkal nyitottabbak az új, ismeretlen dolgok iránt.

Egy másik kutatásból viszont azt vizsgálták, hogy az ebek miként reagálnak azon személyekre, akik tulajdon gazdijukkal rosszul bántak, például kiabáltak velük, megütötték őket… és a többi. Miután megtörténtek ezek a tevékenységek, az illetők étellel kínálták a kutyákat, akik egyáltalán nem csaptak le a kínálkozó lehetőségre. Akik barátságosan, aranyosan és kedvesen bántak gazdájukkal azoktól elvették az ételt és elégedett pofival majszolták el a finom falatokat.

Ez arra enged következtetni, hogy a négylábú barátaink tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy ki gonosz és ki jó. Akiken megérzik a gonoszságot, azt semmiféleképpen nem engedik a bizalmukba, bármivel is próbálja őket lekenyerezni.

Most már semmi kétség afelől, hogy a kutyák rendkívül értelmes és intelligens állatok, akik könnyedén tudnak olvasni a mimikákból, gesztusokból és testtartásokból. Amikor megtörténik ezek elemzése képesek eldönteni, hogy szeretnének-e az adott személlyel barátságot kötni avagy sem. Annak ellenére, hogy néha napján emlékeiket veszik elő, hogy bizonyos dolgokat megfejtsenek, java részt a jelenben élnek és egyáltalán nem törődnek sem a múlttal, sem a jövővel.

Ez a tanulmány szolgáljon mindenkinek példaként. Ez azt jelenti, hogyha egyszer rászeded a kutyádat, akkor nem biztos, hogy feltétel nélkül meg fog bízni benned. Ha észreveszed, hogy az egyik barátodra, esetleg párodra, vagy valamelyik családtagodra fúj, akkor komolyan el kell gondolkodnod azon Te megbízhatsz-e bennük. Hidd el, a kutyák “szimata” sosem csal.

Na mit szóltok?

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...