KeződoldalÉrdekességekLengyelország: Megjelent a koronavírus Podlasie-változata is

Lengyelország: Megjelent a koronavírus Podlasie-változata is

-

Már több, mint egy éve élünk együtt a koronavírussal, a fényt azonban még mindig nem látjuk az alagút végén. A vírus folyamatosan mutálódik, mostanáig többek között azonosították a brit, a dél-afrikai és a brazil variánst is. Most pedig Lengyelországban mutálódott a COVID-19.

A Bialystoki Orvostudományi Egyetem (UMB) Akadémiai Patomorfológiai és Genetikai-Molekuláris Diagnosztikai Központjának tudósai azonosították a Podlasie-változatot.

A tudományos világ hónapról hónapra beszámol egy-egy mutációról, vagyis a koronavírus törzsek száma folyamatosan növekszik. A szakemberek feltételezik, hogy ehhez köze van a koronavírus elleni vakcinák alkalmazásának. Bár az oltóanyagok védelmet nyújtanak az eredeti törzs ellen, de a mutációkkal szemben már nem olyan hatékonyak. A tudósok egyre többször nyilatkoznak arról, hogy az oltások új, veszélyes mutációkhoz vezetnek.

Lengyelországban eddig a SARS-CoV-2 vírus tizenkét különböző változatát azonosították. A brit, a dél-afrikai és az ír variáns a leggyakoribb, de jelen van a belga és az orosz mutáció is. Emellett tudunk a norvég és a cseh változatról is. Most pedig kiderült, hogy létezik az úgynevezett Podlasie, azaz a lengyel variáns is.

Dr. hab. Joanna Reszeć, a Pathomorphological and Genetic-Molecular Diagnostics Akadémiai Központ vezetője elmondta, hogy a mutációk között nincs nagy különbség. Minden variáns a koronavírus geolokációjához kapcsolódik. Így tehát a kiindulási vírusváltozattól nem térnek el drasztikusan. A lengyel variánst gúnyosan Podlaskinak nevezték el. Eddig öt esetet azonosítottak, ami alig különbözik az európai régiókban tapasztaltaktól, ezért a doktornő úgy véli, hasonlóan viselkedik majd, mint a már ismert mutációk.

A tudósok folyamatosan kutatnak és hamarosan új betegek csatlakoznak majd a kísérletekhez. “Bővíteni szeretnénk a vizsgált betegek körét is, megnézzük, megismétlődik-e ez a változat vagy véletlenszerű-e, és természetesen fel akarjuk mérni ezen betegek epidemiológiai helyzetét és klinikai képét.”

Dr hab. Joanna úgy véli, hogy a mutáns koronavírus gyorsabban terjedhet. Ez pedig azt jelenti, hogy nagyobb a megfertőződés veszélye és komolyabb lefolyású lehet, akárcsak a dél-afrikai mutáció esetében. Különösen igaz ez az idősekre és a krónikus betegségekben szenvedőkre.

Joanna Reszeć szerint nem lehet megjósolni, mi fog történni, “csak annyit tehetünk, hogy gondoskodunk a higiéniáról. Más új változatok is meglephetnek majd minket, amikre nem lehetünk felkészülve, mivel nem tudjuk, hogy viselkednek.” A doktornő kéri a lengyel lakosságot, hogy továbbra is vigyázzanak egymásra és tartsák be a szabályokat.

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...