KeződoldalÉrdekességekLétezik: 64 napon át alszik az igazi Csipkerózsika

Létezik: 64 napon át alszik az igazi Csipkerózsika

-

Nicole egy 20 éves brit lány, aki egy rendkívül ritka kórban, az úgynevezett Kleine-Levine szindrómában (KLS), vagy ahogy a köznyelvben emlegetik: Csipkerózsika szindrómában szenved. Ez egy olyan neurológiai betegség, aminek következtében Nicole napokat alszik át.

A lánynál először 6 éves korában jelentkeztek a tünetek, amikor is édesanyja azt vette észre, hogy Nicole napi 18-20 órákat alszik. Eleinte influenzára, vagy valami hasonlóra gyanakodtak, azonban ezt hamar kizárták. A betegség ritkaságát az is jól érzékelteti, hogy az orvosoknak 25 hónapba telt a pontos diagnózis felállítása.

Később csak súlyosbodott a helyzet, ugyanis a napi 18-20 órából több nap (22-64) lett. A szülők elmondták, hogy az egyik legrosszabb az, hogy Nicole állandó, 24 órás felügyeletet igényel, ugyanis néha-néha felkel enni-inni, vagy elvégezni a dolgát. Ilyenkor olyan, mintha alvajáró lenne, vagy ahogy a szülők fogalmaztak: mintha vegetatív állapotban lenne.

Nicole leghosszabb alvása 64 napig tartott: a 14. születésnapja előtt – ami hálaadáskor van – lefeküdt aludni és csak a következő évben ébredt fel.

Az édesanyja elmondta, hogy mindig, amikor Nicole elalszik, nagyon tartanak attól, hogy többet nem ébred fel, ám az orvosok szerint ettől nem kell félni.

A betegség olyan ritka, hogy a világon mindössze körülbelül 1000 embert érint, emiatt pedig sajnos egyelőre nincs rá gyógymód.

Ezt is olvasd el