Levegőnélküli, defektmentes abroncsot tervezett a Michelin és a General Motors

Csak Magyarországon közel negyvenötezer tonna gumiabroncs hulladék keletkezik minden évben. Annak ellenére, hogy a gumiabroncsok újrahasznosítása egyre jobban megoldott, ez a szám akkor is hatalmas. A természetbe kerülve ez a típusú hulladék hatalmas károkat okoz. Rendkívül ellenálló anyag. Élettartama során mindössze 10%-ot veszít tömegéből. Szerencsére manapság egyre több helyen visszaveszik az elhasznált autógumikat, illetve számos területen megoldott az újrahasznosításuk.

Na de vajon mit tehetnek a gyártók ennek érdekében? Nagyon is sokat!

Itt van például a Michelin, aki a General Motors-szal együttműködve egy levegő nélküli gumiabroncsot próbál az utakra bevezetni. Ez évente 200 millió kilyukadt autógumi megtakarítását eredményezné. A prototípus már tesztelés alatt és rendkívül ígéretes.

A két vállalat közös célja, hogy a Michelin UPTIS-ét (egyedülálló ütésálló gumiabroncs rendszer) továbbfejlessze, amely megoldhatná a gumiabroncs-hulladék kérdését illetve a defektekből eredő baleseteket is.

Az új abroncsok bonyolult felépítésűek. Gondosan megtervezett anyagokból készítik. Lényege, hogy ne kelljen levegővel felfújni őket. Az anyaghasználatra annyira gondosan odafigyeltek, hogy a gyártó szerint közel nulla a karbantartási igénye. A prototípus kompozit gumi, üvegszál és nagy szilárdságú műgyanta házasításából készül. A cég közel 200 millióra becsüli a defektes gumik számát évente. Az új technológia ezt a számot jelentősen lecsökkentené.

A következő lépés a GM Chevrolet Bolt elektromos autóinak tesztelése. Ezek az autók már az új típusú abroncsokkal lennének szerelve. A tesztelés még tart, de reményeink szerint már 2024-ben forgalomba állhatnak az új gumikkal rendelkező flották.

A Michelin nem az egyetlen olyan vállalat, aki ilyen téren kezdett fejleszteni. A Goodyear egy Aero és Oxygene nevű koncepciót mutatott be.

Az nagyon fontos dolog, hogy mindenki egyénileg figyeljen oda a környezetére. Gondoljunk csak a szelektív hulladékgyűjtésre. Ezt mi magunk a saját házunk táján is elvégezhetjük. Ez persze még önmagában kevés. A nagy multiknak is muszáj energiát és pénzt fektetni abba, hogy egy egészségesebb, biztonságosabb világban élhessünk. Ez az innováció egy a sok közül.. Bízzunk benne, hogy egy nap valóra válik.

Ti mit gondoltok erről? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Add Comment