KeződoldalTechMagyar lányok találmánya mentheti meg a világot a műanyagtól - Nobel-díjat is...

Magyar lányok találmánya mentheti meg a világot a műanyagtól – Nobel-díjat is kaphatnak érte

-

Magyar találmányokkal nem szűkölködik a világ, hiszen nemzetünk nagyjai több olyan fontos eszközt találtak fel, ami megváltoztatta az emberek életét. Ezúttal pedig két fiatal lányon van az ország és a világ szeme. A magyarok előállítottak egy, a világon egyedülálló baktériumkoktélt, ami mindössze 6-8 hét alatt képes lebontani az egyszer használatos műanyagokat. Az ipari tesztek már folynak, ugyanis a Poliloop nevű biotech startupba a budapesti Vespucci Partners és a világ egyik legelismertebb nemzetközi akcelerátora, az amerikai Techstars is befektetett a projektbe.

Madaras Liz és Lévay Krisztina alapította a Poliloop-ot, akik a Budapesti Műszaki Egyetem gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzésen találkoztak egymással. Az egyetem falain kívül összefogtak és laboratóriumi kutatásokba kezdetek. A saját erőforrásokból indult kutatás során azt vizsgálták, hogyan segíthetnék elő a környezet, a természet védelmét.

A kutatás két éve zajlik és most sikerült előállítani egy olyan baktériumkoktélt, ami legfőképp az élelmiszeriparban használt, csomagolási műanyagok bontja le, pusztán néhány hét alatt. A folyamat végére a műanyagokból természetazonos anyag lesz. A lebontás során iszap és komposzt keletkezik, amiből bioműanyag állítható elő.

Ez a megoldás lehetőséget teremt arra, hogy a műanyag csomagolás újra felhasználható legyen. A Poliloop eljárása során a műanyagok nem kapnak kémiai kezelést, ugyanis komolyabb tisztítás nélkül bomlanak fel, így káros anyag sem keletkezik.

A Poliloop tavaly év elején már az amerikai Techstars akcelerátor három hónapos abi-dhabi programjának része volt. Ott üzleti és termékfejlesztési tanácsok hangzottak el, azóta pedig Liz az ügyvezető, Krisztina a technológiai fejlesztésért felelős. Már most több Fortune 500-as cég érdeklődött és jelezte, hogy szívesen együttműködne a céggel.

A befektetések ellenére a többségi tulajdon még mindig az alapítók kezében van. Amennyiben a kutatás sikerrel zárul, a fő-teszt nagy eredményeket hoz, akkor a magyar lányok nagy eséllyel indulnak a Nobel-díjért is.

Ezt is olvasd el

Ő az élő Maugli – Éveken át élt a dzsungelben, hogy...

0
A világon élnek olyan emberek, akik nem olyannak születtek mint az átlag. Ők valamilyen veleszületett rendellenességgel, betegséggel, egyedi megjelenéssel látták meg a napvilágot. Egy...