KeződoldalEgyébMagyar Orvosi Kamara titkára: "Nem bánnám, ha a lakosság most egy kicsit...

Magyar Orvosi Kamara titkára: “Nem bánnám, ha a lakosság most egy kicsit riadtabb lenne”

-

“Ha bennünket is „telibe kap” a járvány, és idehaza is előáll az olaszországihoz akár csak hasonló helyzet, amit nem sikerül – és ennek megvan az esélye – megfelelően kezelni, az végletesen demoralizálhatja az egészségügyet” – mondta Dr. Svéd Tamás, aneszteziológus.

Az orvos szerint két lehetőségünk van. Vagy szembenézünk a kihívásokkal és megküzdünk a veszélyhelyzettel, ami után hősök lehetünk vagy éppen ellenkezőleg:

“azt élhetjük meg, hogy mindennemű háttértámogatás nélkül, a frontvonalba előretolt balek bakákként küzdünk valamivel, ami átcsap a fejünk felett.”

Az aneszteziológus úgy gondolja, ha a járvány véget ér, azok, akik végig harcolják “kizsigerelt katonákként kerülnek ki a csatából”. Azok pedig, akik az ország elhagyásán gondolkoznak, el is fogják hagyni hazánkat. Dr. Svéd szerint pedig nagyon sokan lesznek így ezzel.

A MOK titkára azt is elmondta, hogy a háziorvosoknak naprakésznek kellene lennie, abban azonban egyáltalán nem biztos, hogy a létfontosságú információk eljutnak hozzájuk. Azt állítja nemcsak a védőfelszerelés fontos, hanem az, hogy pontosan tisztában legyenek azzak, mit várnak el tőlük.

“Sokáig az sem volt világos, hogy ha valaki köpenyben, sebészmaszkban és védőszemüvegben vizsgál egy később koronavírus-pozitívnak bizonyuló beteget, azzal mi a teendő. Kontaktnak számít, vagy sem, vizsgálandó, vagy sem, karanténba kell-e vonulnia a kórházban, vagy elegendő, ha otthon marad két hétig. A legutóbbi rendelkezések már azt mondják, ha az illető nem a beteg légútjaival dolgozott, akkor elegendő a fent említett védelem, és továbbra is részt vehet a gyógyításban, mert feltehetően védett volt a vírussal szemben.”

Az orvos így fogalmaz: “eléggé pesszimista és kétségbeesett vagyok abban a tekintetben, hogy mennyire fogjuk tudni elkerülni azt a meredeken emelkedő betegszámot, amely egy adott pillanatban már meghaladja az egészségügy potenciális teljesítőképességét”.

Szerinte a járvány megfékezhető lenne, ha mindenki otthon maradna, akár önszántából, hatósági eszközökkel, vagyis kijárási tilalommal, amit egyre többen vetnek fel a közösségi oldalakon.

“Én ugyan nem bánnám, ha a lakosság most egy kicsit riadtabb lenne. Sokkal nagyobb baj az, ha indokolatlan kincstári optimizmussal futunk neki valaminek, ami potenciálisan katasztrófával fenyegethet. Én most ijesztgetés-párti vagyok. Kiálts farkast… mert jön” – mondta a MOK titkára.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...