KeződoldalÉrdekességekMár a közelben van a "keleti fenevad" - Szibériai hidegre számíthatunk

Már a közelben van a “keleti fenevad” – Szibériai hidegre számíthatunk

-

Január közepén rendkívüli hideg érkezik, ami egész Európára kiterjed. A “keleti fenevad” szibériai hőmérsékletet hoz.

Az időjárásra ma már nyugodtan mondhatjuk, hogy kiszámíthatatlan. Sajnos nincsenek évszakok, a tél pedig nem is létezik, legalábbis hazánkban. Évek óta nem volt fehér a karácsonyunk, néha mínuszba megy a hőmérő higanyszála, máskor pedig decemberben is 25 fokot mérünk. Az évszakok megőrültek, már semmi sem a régi.

Abban azonban mindannyian egyet értünk, hogy a télnek hidegnek és havasnak, a nyárnak pedig melegnek kellene lennie. Már csak álmodozunk arról, hogy szánkózhassunk vagy hógolyózhassunk egy jót, hiszen havat maximum képen látunk. A meteorológusok azonban most sokkoló híreket közöltek. Európa fölé szibériai levegő húzódik, ami korábban már elnyerte a “keleti fenevad” elnevezést.

A kifejezés onnan származik, hogy a szibériai hőmérséklet rendkívül alacsony levegőt hoz, ami azt jelenti, hogy a hőmérők higanyszála mínusz 30 fokig süllyedhet. A szakemberek január közepére jósolják a “vadállat” érkezését. Január 16-17-én Európa fölé érkezik, ami nagyon alacsony hőmérsékletet és havazást eredményez majd.

Akár 20-40 centiméternyi hó hullhat, ami megnehezíti majd a közlekedést. Európa lakossága megtapasztalhatja a szibériai telet, mivel a szibériai fagy átveszi a hatalmat egész Európában. A skandináv országokban mínusz ötven fokot is mérhetnek, illetve az európai országok többségében nagy mennyiségű havazás várható. Ugyanakkor Franciaországban, sőt, még Spanyolországban is lehet havazásra számítani.

Hosszú évek óta először van esélyünk az igazi télre. Az elkövetkezendő napokban folyamatosan csökken a hőmérséklet, ezzel egyidejűleg pedig esőre, ónos esőre, havazásra számíthatunk. Európa északi országaiban közel fél méteres hótakaró várható, a déli részeken ugyan kevesebb lesz a csapadék, de a meteorológusok jegesedésre figyelmeztetnek.

A következő két-három napban még nem kell drámai különbségre számítani, az ég felhős lesz, de még a szibériai tél hatótávolságán kívül leszünk. A hőmérséklet nulla fok körül alakul, így ónos eső, havas eső és havazás is várható.

Január 10-11-én azonban már akár mínusz tíz fokra is ébredhetünk Magyarországon és napközben is csak alig megy nulla fok fölé a hőmérséklet. A csapadék havas eső és hó formájában érkezik majd. A jövő hét elején a havazást helyenként felváltja az eső, de a hegyekben még akkor is hó fog esni. Kedden előbukkanhat a nap is, de a hőmérséklet továbbra is rendkívül alacsony marad.

Január tizenhatodika körül azonban az egész országot eléri a “szibériai fenevad vagy bestia”, ami megmutatja, milyen is az igazi tél. Szibériában egyébként általában mínusz 50 Celsius fok alatt tombol a tél.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...