KeződoldalEmberekMedvecukor okozta egy férfi halálát

Medvecukor okozta egy férfi halálát

-

Ki szereti a medvecukrot? Nálunk bocskorszíj néven ismert. Alapanyaga egy édesgyökér-kivonat, valamint sok esetben ánizsolaj. Sokféle ízben és színben elérhető a világon. Ez attól függ, hogy milyen adalékokat adnak hozzá.

A fogyasztása sajnos nem veszélytelen. A medvecukorban található édesgyökér hatóanyag a glicirrhizin felborítja bizonyos ásványok és eletrolitek egyensúlyát a szervezetünkbe. Ez elsősorban magas vérnyomást és különböző szívproblémákat idézhet elő. Az amerikai gyógyszerhatóság kimutatásai szerint elég 10-14 napig rendszeresen, napi 56 gramm medvecukrot fogyasztani ahhoz, hogy problémákat okozzon a keringési rendszerünkbe. A 40 év felettieknél ez különösen veszélyes.

“Természetesen ez gond nem csak a medvecukor esetében állhat fenn. Létezik ugyebár édesgyökértea, gumicukor és még pár belga sörben is benne van ez az összetevő. ” – Állítja Robert Eckel, aki az Amerikai Szív szövetség egy korábbi elnöke és a Colorádói Egyetem munkatársa.

Tavaly is történt egy haláleset. Egy 54 éves massachusettsi építőmunkás rosszul lett egy gyorsétteremben. Sikerült újraéleszteni, de másnap sajnos végleg elhunyt. Az orvosok kivizsgálták és megállapították, hogy a szervezetében rendkívül kevés volt a kálium. Ez okozta a szívritmuszavart. Kiderült, hogy a férfi nagy rajongója volt a Twizzlers medvecukornak és meglehetősen sokat is fogyasztott belőle. Egyértelműen ez állt a baleset hátterében. Napi másfél zacskóval fogyasztott belőle.

Megkérdezték a Twizzlers gyártóját, Jeff Beckman-t. Ő azt állítja, hogy a termékeik fogyasztása teljesen biztonságos. Az élelmiszerfelügyelet előírásait teljességgel betartva gyártják őket. Hozzátette, hogy szerinte az édességek mértékkel fogyasztandóak.

Az Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet szerint 3,1 százalék engedélyezett a glicirrizinből egy adott élelmiszer összetevői között. Sajnos sok élelmiszergyártó ennek mértékét nem tünteti fel a csomagoláson.

Természetesen nem azt akarjuk mondani, hogy mostantól tilos ilyen édességet fogyasztani. Ahogy minden élelmiszerből, ebből is a mértékletes fogyasztás semmilyen problémához nem vezethet. Az ideális mennyiség természetesen emberenként változó. Érdemes megkérdezni a háziorvosunk véleményét.

Ti szeretitek a medvecukrot?

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...