KeződoldalEmberekMegtalálták a világ legnagyobb zafírját egy férfi udvarában - 22 milliárd...

Megtalálták a világ legnagyobb zafírját egy férfi udvarában – 22 milliárd forintot ér a drágakő

-

Nem is olyan régen megtalálták a világ harmadik legnagyobb gyémántját, mely körülbelül akkora volt, mint egy baseball labda. Most nagyon úgy néz ki, hogy a világ legnagyobb zafírját találták meg, ami megint kolosszális felfedezésnek számít. A történet érdekessége, hogy a 22 milliárd forintnyi drágakövet egy férfi hátsó udvarában találták meg, mikor a munkások kutat akartak ásni.

Miután kitudódott a hír, özönleni kezdtek az ajánlatok az 510 kilogrammos kő iránt. Olyannyira nagy volt az érdeklődés, hogy katonai őrizettel kellett elvinni egy Colombo-i banki széfbe. Írta meg a hírt egy sri lankai lap. A hatóságok megerősítették a hírt, miszerint a drágakövet pusztán véletlenül találták meg Ratnapura környékén.

A földet ásó munkások, megbotlottak a halványkék, 2,5 millió karátos drágakőben, melyet “Serendipity Sapphirenek” neveztek el.

Mr. Gamage a zafír szerencsés tulajdonosa, aki személyi jogok miatt valódi neve elhallgatását kérte azt mondta: “A kutat ásó munkások hívtak, hogy találtak valamit, ami nagyon hasonlít egy drágakőre.” Kezdetben nem hitte el, de mikor már közelebbről is megvizsgálta, világossá vált számára, hogy bizony jó nagy példányra bukkantak.

Egy harmadik generációs drágakő kereskedő titokban tájékoztatta a hatóságokat az elképesztő felfedezésről, de a valódi bejelentést hónapokig húzták. Áll a Nation LK jelentésében.

A tulajdonos fogta, megtisztította a portól, sártól, egyéb szennyeződésektől a követ, hogy egy drágakőszakértő elemezhesse annak minőségét és alátámaszthassa, hogy ez valóban nagyon drága felfedezés.

“Ezt a drágakövet Kahawatteban közelében fedezték fel, de biztonsági okok miatt a pontos helyét nem hozhatjuk nyilvánosságra.” – mondta a hatóság elnöke, Thilak Weerasinghe.

Hozzátette: “Ez egy különleges zafírpéldány, valószínűleg a legnagyobb a világon. Tekintettel a méretére és az értékére, úgy gondoljuk, hogy vagy magángyűjtőket vagy múzeumokat fog leginkább érdekelni. A kő 100 cm hosszú, 72 cm széles és 50 cm magas.”

Weerasinghe úr megerősítette, hogy a kő Mr. Gamage tulajdonát képezi, ugyanis saját földbirtokán találta. A törvények szerint pedig, amit valaki magánterületen felfedez az az övé. Annak érdekében, hogy senki se lophassa el, illetve ne essen bántódása úgy döntött, hogy elszállíttatja egy Ceylon-banki széfbe.

Mr. Gamage elmondta a BBC-nek, hogy a tisztítás során néhány kő kihullott a klaszterből, melyet megvizsgáltak és kiderült, hogy kiváló minőségű csillagzafírról van szó.

“Még soha nem láttam ilyen nagy példányt. Ez valószínűleg nagyjából 400 millió évvel ezelőtt alakulhatott ki” – mondta Dr. Gamini Zoysa gemmológus.

Srí Lankát egyébként a “zafír fővárosának” is nevezik. Rengeteg kék zafírt találtak már ezen a vidéken, melyek egyedülállók voltak. Pontosan emiatt lett a zafír a szigetország nemzeti drágaköve, melyek tisztaságukról, színükről és minőségükről, egyediségükről híresek.

Az Egyesült Királyságban a Cambridge hercegné lenyűgöző zafír eljegyzési gyűrűje az egyik legismertebb darab. Becslések szerint a gyűrű közel 127 millió forintnak megfelelő fontot érhet. Az is kiderült, hogy ez a drága gyűrű Vilmos herceg édesanyjáé, Diana hercegnéé volt.

Tuti most te is azt gondolod, ezt bárcsak nálad találták volna meg.

Ezt is olvasd el