KeződoldalEmberekMennyit fejlődtek az emberek mindössze 150 év alatt? - Íme 7 szembetűnő...

Mennyit fejlődtek az emberek mindössze 150 év alatt? – Íme 7 szembetűnő változás

-

Az emberi faj eredetét és fejlődését tanítják nekünk az iskolában. Ezt azonban, nem biológiai kérdésként, hanem a történelemhez tartozva jelenik meg a tankönyvekben. Testünk nemcsak évszázadokkal ezelőtt változott, hanem a mai, modern korban is folyamatos átalakulásokon megy keresztül.

Cikkünkben bemutatjuk a kortárs emberi test fejlődését.

A magasság növekedése

Bizonyított tény, hogy a ma embere magasabb, mint őseink. Az elmúlt kétszáz évben az emberi magasság növekedett, mind a férfiak, mind a nők körében. A férfiak 20,2 centiméterrel, míg a gyengébbik nem képviselői pedig 16,5 centiméterrel lettek magasabbak.

Testhőmérséklet

Földünk hőmérséklete növekszik, ezzel szemben az emberi testhőmérséklet csökken. A Stanford Egyetem kutatói megerősítették, hogy a 19. századi adatokhoz képest, testünk hőmérséklete alacsonyabb.

Korai pubertás

A fiúk és a lányok korábban érik el a serdülőkort, mint egy évszázaddal ezelőtt. Ennek oka a megfelelő táplálkozás és az egészség. A kaliforniai egyetemen végzett tanulmány szerint a lányok tizenöt százaléka már hétéves korában megkezdi a pubertást. Ez egy-két évvel megelőzi a 20. század eleji rekordot.

Hosszú élettartam

A higiéniai, táplálkozási és egyéb tényezők miatt az emberek várható élettartama megnőtt. A 21. század végére akár 120 év is lehet a várható élettartam.

Az emberi test új részei és szervei

A tudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően a legújabb tanulmányok korábban ismeretlen testrészekről számoltak be, köztük az interstitiumról. Ez a szerv az összes testszövetben kollagénből és elasztinból készült üregek hálója. 2013-ban a szem hatodik rétegét is felfedezték, az úgynevezett Dua réteget.

Az eltűnt vagy eltűnő testrészek

Az emberi test bizonyos részei néhány év múlva el fognak tűnni. Lesznek, akik bölcsességfogak nélkül élnek majd. Ennek oka az állkapocs méretének csökkenése, amit az étrend megváltoztatása okoz. Egy másik példa a palmaris longus izom, ami a könyöktől a csuklóig fut. Már számos ember született nélküle, ezt az izmot ugyanis, alapvetően a hegymászáshoz használták.

Elhízás

Napjainkban rengeteg egészségtelen étel van, 1975 óta pedig megháromszorozódott az elhízás. Erről az Egészségügyi Világszervezet számolt be. A 2016. évi adatok alapján, több mint 1,9 milliárd felnőtt túlsúlyos, köztük 650 millió ember elhízott. A szakértők rámutattak, hogy az étkezési szokások és a fizikai aktivitás változásai az egészség, az oktatás, a várostervezés, a környezet, a közlekedés és más területeken tapasztalt támogatás és érték hiányának következményei.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...