KeződoldalÉrdekességekMi történne a világgal, ha az összes rovar eltűnne a bolygóról?

Mi történne a világgal, ha az összes rovar eltűnne a bolygóról?

-

A rovarok száma sajnálatos módon ijesztő ütemben csökken. Egy tanulmány szerint a következő évtizedekben a fajok 40%-a fog elpusztulni, ami a kihalás szélére fogja őket lökni. Lehet, hogy jelen esetben úgy gondolod, hogy jó lenne, ha az összes rovar eltűnne a világról, de ez nem jó. Nagyon sok hasznos dolgot csinálnak, ami nélkülözhetetlen a mindennapi életünk során. Hatalmas környezeti és táplálkozási káoszt idézne elő, ha végleg eltűnnének. A mai cikkünkben sorra veszünk néhány példányt, és elmondjuk mi lenne, ha ők nem élnének.

1, Méhek nélkül a virágok és az élelmiszer eltűnnek

Az Earthwatch Institute szerint a világ legfontosabb élőlényei a méhek. A méztermelés mellett ők az állatvilág fő beporzói, így ők a mezőgazdaság kulcsfontosságú élőlényei is. Lehetővé teszik a vetőmagok és magvak előállítását, a gyümölcsök termését…stb. Ha nem lennének, akkor a világ mezőgazdasági termelékenysége 30%-kal esne vissza, sőt a növények 90%-a eltűnne a bolygóról.

Annak ellenére, hogy ily fontos szerepük van, számuk mégis egyre inkább csökken, sőt már közel állnak a kihaláshoz. A fajokat fenyegető fő tényezők közé tartozik az éghajlatváltozás és az agrokémiai anyagok használata.

2, A csótányok kulcsszerepet játszanak a nitrogén körforgásban

Több oka is van annak, hogy miért tartoznak a csótányok a leggyűlöltebb állatok közé. Visszataszító látványukon kívül rengeteg baktériumot hordoznak, allergiát idéznek elő, valamint ürüléküket mindenhol otthagyják. Becslések szerint 3500 olyan csótány van, ami bosszantja az embereket.

Városoktól távol azonban táplálékforrásként szolgálnak a kis emlősök, madarak, és hüllők számára. Ezen felül lebomló anyagokat fogyasztanak, illetve az általuk hagyott ürülék tele van nitrogénnel, ami egy nélkülözhetetlen elem a növények növekedésében. Eme rovarok nélkül, felborul az ökoszisztéma egyensúlya, ami nagy mértékben befolyásolja, mind az állatokat mind a növényeket.

3, A hangyák diszpergálják a magokat és fokozzák a biodiverzitást

Nem valószínű, hogy a hangyák el fognak tűnni a földről, ugyanis 1000 és 10 000 milliárd között van a számuk. Az Antarktisz kivételével mindenhol megtalálhatók, viszont ha valamilyen oknál fogva mégis eltűnnének, azzal óriási problémát idéznének elő, hiszen több hasznos ökológiai funkciót is ellátnak. Például kiirtják a kártevőket illetve levegőztetik a talajt.

Habár több mint 14 000 hangyafaj van, nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyesek, segítenek széthinteni a földre eső magokat, mások szerepet játszanak a beporzásban. Számos fajnak ők a táplálékforrás, ilyen például a hangyászsün. A hangyák lebomló anyagokkal táplálkoznak, tehát elősegítik a szerves hulladékok eltakarítását is.

4, Legyek nélkül nem lenne csokoládé

A legyek rossz hírnévvel rendelkező rovarok. Kizárólag a szennyeződéshez, a betegség terjesztéshez és az idegesítő zajos hangok kiadásához kapcsolódnak, mely egy idő után már nagyon bosszantó tud lenni. Ezek a jellemzők igazak, viszont van pozitív hatásuk is, amelyről szinte soha nem beszélnek, ám megkönnyítik az emberek életét a Földön.

Ha nem lennének legyek akkor, az állati tetemek eltüntetése csak a baktériumok és gombák hatásköre alá tartozna, viszont ez a a folyamat sokkal hosszabb ideig tart. Néhányuk igen fontos szerepet játszik a székletanyagok újrahasznosításában, sőt néhány faj aktív beporzó is. A törpeszúnyogok például a trópusi növények, például a kakaó fontos beporzói, amelyek lehetővé teszik a csokoládé előállítását.

5, A bogarak a természet újrahasznosítói

Körülbelül 375 000 bogárfaj él a földön, melyből sokat kártevőnek gondolnak, hiszen nagy termésveszteséget idézhetnek elő. A kéregbogarak Mexikó és Közép-Amerika fenyveseiben találhatók, és az erdők legpusztítóbb bogarai közé tartoznak.

Más fajoknak azonban van pozitív hatása. Például a katicabogár levéltetvekkel táplálkozik és segít megóvni a növényeket. A koprofágok szintén fontos szerepet játszanak, ugyanis ők a legnagyobb trágya újrahasznosítók. Eltemetik magukat a talajba addig, míg meg nem termékenyítik. Ezen intézkedés nélkül az akkumuláció és a szag elviselhetetlen lenne az ökoszisztéma számára.

6, A tücskök a talaj egészségét jelzik

Sajnálatos módon egyre nagyobb veszélyben vannak a tücskök. Egy 150 nemzetközi szakemberből álló csoport kiderítette, hogy a szöcskékkel együtt a faj 25,7%-a pusztult el Európában. Ennek fő oka az eredeti élőhelyükön történő termesztés valamint a peszticidek használata.

Ha eltűnnének akkor számos madár és hüllő maradna élelemforrás nélkül. A sáskák a mexikói konyha szerves részét képezi, mivel nagy mennyiségű fehérjét és alacsony zsírt tartalmaznak. Másrészt ezek a fajok a legelőkkel borított területek egészségét is jelzik.

7, A pókok a növényi kártevők hatékony ragadozói

Annak ellenére, hogy Pókembert egy népszerű szuperhős, sokan nem szeretnének igazi pókkal találkozni az otthonukban. Csak akkor tartják normálisnak a pókhálókat, ha a Halloweeni dekoráció részét képezi.

A legtöbb ember közelében élő faj nem veszélyes vagy agresszív. Olyan helyen élnek, ahol van élet és fontosak az ökoszisztéma szempontjából. Ha ők eltűnnének a földről, akkor a betegséget hordozó legyek és szúnyogok szabadon garázdálkodhatnának, és egyre több ember betegedne meg.

Bónusz: Ha a szúnyogok tűnnének el

Ezek a rovarok a világ legveszélyesebb élőlényei, mivel évente millió ember haláláért felelősek, valamint fertőző betegségeket is terjesztenek, úgymint malária, sárga-, dengue-, és chikungunya láz, illetve Zika vírus. Pontosan ezért utálja őket nagyon sok ember.

A tudósok körében nincs egységes vélemény arról, hogy mi történne, ha a létező 3500 szúnyogfaj eltűnne. Igaz, hogy problémát okozna azoknak a rovaroknak, pókoknak, szalamandráknak, gyíkoknak és békáknak, amik eszik őket, ám tanulmányok szerint találhatnak más élelmiszerforrást. Viszont úgy gondolják, hogy más állatok nem tudnának alkalmazkodni az új étrendhez, és kihalnának, ilyen például a szúnyogirtó fogasponty, ami egyébként nagy hatást gyakorolna az egész táplálékláncra.

Gondoltad volna?

Ezt is olvasd el