KeződoldalÉrdekességekMiért alakul ki testünkön a libabőr? - Íme a részletek

Miért alakul ki testünkön a libabőr? – Íme a részletek

-

A libabőrt őseink reakciójának vélték, ám mára a tudósok kiderítették, hogy mi is profitálhatunk belőle. Biztosan téged is rázott már ki a hideg és állt fel a szőröd a karodon, a lábadon. A tudósok kíváncsiságát nem lehet kielégíteni, ennek köszönhetően pedig, végre mi is megtudhatjuk, hogy tulajdonképpen milyen szerepe van az emberi testen kialakuló libabőrnek. Testünk számtalan meglepetést rejteget, ez is egy volt közülük.

A múltban életet mentett.

A környezet hőmérsékletének csökkenésével fázni kezdünk, ekkor kialakul a libabőr. Az előemberek sokkal több szőrrel rendelkeztek, mint a jelen embere, vagyis mi, ezáltal szőrük meleget biztosított számukra. Ez azonban, még nem minden. Amikor veszélybe kerültek, például szembe találták magukat egy vadállattal, az adrenalin szint növekedése miatt szőrük felállt, ez pedig félelmetessé tette őket és elriasztotta a vadat. Ugyanakkor a sok szőr a ruházkodással feleslegessé vált, ezért a bőr parányi szőrtüsző emelő izmai elvesztették a funkciójukat.

A libabőr nélkülözhetetlen a haj regenerálódásához.

A tudósok megerősítették, hogy az idegek az őssejteket és az idegrendszert célozzák meg, amelyet általában alacsony hőmérsékleten aktiválnak a test funkcióinak szabályozása érdekében. Vagyis, a sejtek folyamatosan olyan állapotban vannak, hogy készen álljanak a regenerációra. Ha hosszabb ideig hidegnek vagyunk kitéve, az idegek magasabb szinten aktiválódnak.

Az alacsony hőmérséklet miatt hajunk gyorsabban regenerálódik, vagyis új hajszálak nőnek. A hajnövekedés rövid ideig tart, de hosszú távon aktív marad.

Ugyanazok a sejtek felelősek a sebek gyógyulásáért.

Szerveink többsége három különféle szövetből áll. Ezek a szövetek más-más felépítéssel rendelkeznek. Az idegekhez csatlakoznak a sima, apró izmok, amik segítenek a test kémiai és fizikai funkcióinak egyensúlyának szabályozásában. Továbbá, a környezeti stimulációra is reagálnak. Az izom összekapcsolja az őssejteket, aminek köszönhetően sebeink begyógyulnak. Minél több sejt van, a gyógyulás annál gyorsabb. Mivel a fejbőr regenerációja a leggyorsabb, az orvosi műtétekhez is onnan vesznek bőrt, ha szükség van rá.

Az izmok úgy működnek, mint egy híd.

A bőrben lévő kis simaizmok (musculus arrector pili) a szőrtüsző alsó részéhez tapadnak, ezért amikor összehúzódnak, a szőrtüsző kiemelkedik a bőr felszínéről, a szőrszálak függőlegesen felállnak. A libabőr kialakulhat hideg hatására, emellett más hatások, intenzív érzések is kiválthatják, így például a félelem, zaj, de akár boldogság vagy gyönyörérzet is. Adrenalininjekció beadását is követheti. Érdekesség, hogy a halál beállta után is előfordul, hogy test libabőrös lesz.

Végül a kutatók megpróbálták eltávolítani az izomzatot, hogy megnézhessék, libabőr nélkül is növekedne-e a hajunk és gyógyulnának-e sebeink. Azonban, amikor elvágták az izom és a szőrtüsző közötti kapcsolatot, az ideg visszaesett és a hajjal való kapcsolat megszűnt. Ez megerősítette, hogy az izom valójában fontos híd az idegek és a haj között.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...