KeződoldalÉrdekességekMiért olyan alacsony az oroszországi koronavírus-fertőzöttek száma?

Miért olyan alacsony az oroszországi koronavírus-fertőzöttek száma?

-

Vlagyimir Putyin, orosz elnök egy héttel ezelőtt tett bejelentésében arról számolt be, hogy sikeresen megállították az új típusú koronavírus tömeges terjedését, illetve továbbra is kontroll alatt tartják a járványt.

A Johns Hopkins Egyetem március 23-i adatai alapján Oroszországban 440 igazolt fertőzött jut 146 millió lakosra, tehát, az új koronavírusos megbetegedések száma rendkívül alacsony az országban.

Összehasonlításképpen, jelenleg annyi betegről van szó, amennyit Romániában regisztráltak, ahol 19,5 millióan élnek.

Ez azért is meglepő adat, mert Oroszország határos Kínával, méghozzá 4200 kilométer hosszan. Mint tudjuk, a járvány először Kínában jelent meg, az oroszok és kínaiak között pedig folyamatos és jelentős volt az áru-és személyforgalom is.

A szakemberek szerint Oroszország titka nem más, mint a korai és rendkívül agresszív járványügyi reakció. Január 30-án a közös határt lezárták, a rendezvényeket felfüggesztették és a karanténzónák kialakításának is azonnal nekiláttak. Melita Vujnovics, az Egészségügyi Világszervezet orosz képviselője azt is elmondta, hogy a tömeges tesztelést már január végén elkezdték, valamint nagy hangsúlyt fektettek a távolságtartásra és az izolációra is. Oroszországban eddig 156 ezer tesztet végeztek el.

Azonban, nemcsak az oroszoknál kevés a fertőzöttek száma. Kína környékén aránylag kevés megbetegedést regisztráltak, sőt, Laoszban, amely szomszédos Kínával, meg sem jelent a kór.

Az Oroszországba az Európai Unióból érkezőket sokáig nem is szűrték kellően, tehát, az orosz egészségügyi hatóságok véleménye szerint az esetek többsége valószínűleg olaszországi eredetű lehet.

Rengeteg a kétkedő

A hatóságok által bejelentett megbetegedések számát sokan kétkedve fogadták. Több példa is ismert még a szovjet időkből, amikor az adatok átláthatatlanok voltak. Március elején megjelent egy poszt, miszerint Oroszországban húszezer fertőzött lehet.

Híroldalak arról írtak, hogy a védőszerelés nem elegendő a koronavírus ellen, sőt a tesztmódszert is kritizálták, ugyanis csak egy laboratóriumban vizsgálták a mintákat. Mások azt állították, hogy a tesztek alacsony érzékenységűek, ezáltal pedig nagy a valószínűsége a hamis negatív teszteredményeknek.

Egy moszkvai beteg közösségi oldalán tette közzé, hogy az első és a harmadik tesztje pozitív, míg a második negatív eredményt mutatott.

Oroszországban sem kizárható, hogy sok eset azonosítatlan marad, ennek oka pedig az enyhe tünetek, amelyek semmilyen panaszt nem okoznak. A szakemberek azt is hozzátették, hogy a fertőzöttek száma a közeljövőben még emelkedhet, ugyanis január vége és március eleje között mindössze három esetben diagnosztizálták a koronavírust, míg március másodika óta 440 megbetegedésről számoltak be.

Más források szerint pedig, az oroszok torzítják a vírusra vonatkozó információkat.

Ezt is olvasd el

12 éve vesztette el a világ Michael Jacksont – Ő pótolhatatlan...

0
Michael Jackson élete mindig is érdekes volt az emberek és a paparazzik számára. Gyakorlatilag minden lépését figyelték és egyetlen lehetőséget sem szalasztottak el, hogy...