KeződoldalEmberekMindenkinek ismernie kell ezt a gesztust - Ezzel több millió ember életét...

Mindenkinek ismernie kell ezt a gesztust – Ezzel több millió ember életét lehet megmenteni!

-

Sajnálatos módon az utóbbi időben egyre több olyan esetről hallani, mikor családon belüli erőszak tört ki. Ez egy nagyon kényes téma, ugyanis rengeteg nő nem beszél arról, ha a férje, barátja elkezdi verni őt, vagy indokolatlanul bántani. A félelem illetve a bosszú elkerülése miatt nem tudnak egyedül kilépni ebből a mérgező kapcsolatból, s nem igazán látják a megoldást, hogyan is lehetne megszabadulni indulatokkal túlfűtött partnerüktől. Persze nem csak a nőket bántalmazzák, hanem olykor a gyerekeket is, akiknél különböző mentális problémák alakulnak ki. Viszont hallottunk már olyan esetről is mikor a nő tartja terror alatt a párját. Mindegy, hogy ki a bántalmazott fél soha nem szabad engedni, hogy ez sűrűn előforduljon.

Mindenki részéről az lenne a legbölcsebb, ha az első ilyen esetnél elhagynák bántalmazójukat és feljelentenék őt a rendőrségen. Mivel ez a probléma egyre nagyobb testet ölt, ezért különböző speciális segélyhívó vonalakat hoztak létre. Ezek a szervezetek ki tudják emelni a félelemben élő áldozatokat a családból. Ám egy félelemben tartott ember nem igazán találja meg a megfelelő alkalmat arra, hogy ilyen szerveknek telefonálgasson. Viszont egy kézjellel lehet jelezni egy barátnak, hogy mi a probléma.

Krysia Paszko, egy 17 éves középiskolás tanuló, TV-riportot nézett a családon belüli erőszak európai fellendülésről. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 60% -kal nőtt az efféle esetek száma 2019 óta. Kiderült, hogy Franciaország gyógyszertáraiban a „Mask 19” kód felhasználásával, jelezhetik az ottani alkalmazottaknak a családon belüli erőszakot. Ezt követően létrehozott egy egy fiktív kozmetikai céget és oldalt a Facebookon, majd saját profiljára a következőt írta:

“Ha karanténban és elszigeteltségben vagy vagy mérgező kapcsolatban, erőszakos emberrel élsz küldj üzenetet”. – a bejegyzésébe odatette a kozmetikai oldal linkjét is a könnyebb elérés érdekében. Ha a kérdések sokasága után azt a szót írja valaki, hogy “STOP” akkor a bántalmazott személy nevében felhívják a rendőrséget.

Egyes országokban arról számoltak be, hogy a családon belüli erőszak a kétszeresére emelkedett azóta, hogy kitört a koronavírus járvány és mindenki karanténba kényszerült. A lezárások miatt egyre ingerültebbé válnak az emberek, főleg ha még anyagi problémák is felmerülnek. Minden évben egy több családon belül erőszakkal kapcsolatos merénylet történik.

A kérdés már csak az, lehet-e tenni a tragédia elkerülése érdekében?!

2020-ban a “Kanadai Női Alapítvány” elindított egy kezdeményezést, mely révén az áldozatok jelezhetik, hogy segítségre van szükségük. Egyetlen egyszerű gesztus elegendő ahhoz, hogy egy barát, rokon, ismerős, vagy egy idegen személy segítsen.

A jel egy nagyon egyszerű kézmozdulatból áll. Ezt le lehet adni akár videóchatelés közben, de akár akkor is, ha valaki csomagot vesz át a futártól, postástól. Ez azért fontos, mert a családon belüli erőszak áldozatai rendszerint hallgatnak, mert félnek.

A jel három egyszerű lépésből áll

1, emeld fel a kezed, a tenyered pedig nézzen a kamera irányába
2, hajlítsd be a hüvelykujjad a tenyered felé
3, Csukd rá az ujjaidat, hogy a kezed ökölben legyen

Itt egy videó, mely be is mutatja a mozdulatsort:

Hogyan reagáljunk, ha látjuk, hogy valaki ezt a gesztust teszi?

A legjobb, ha hívjuk a rendőrséget, de az is jó, ha felvesszük a kapcsolatot a családon belüli erőszak áldozatainak Országos Sürgősségi Szolgálatával. Magyarországon a “NANE – Nők A Nőkért Együtt Az Erőszak Ellen Egyesület” nyújthat segítséget. Ha bántalmazás áldozata vagy jogod van segítséget kérni a 06 80 505 101-es telefonszámon.

Te ismerted ezt a jelet?

Ezt is olvasd el