Mindenkinek ismernie kell ezt a gesztust – Ezzel több millió ember életét lehet megmenteni!

Sajnálatos módon az utóbbi időben egyre több olyan esetről hallani, mikor családon belüli erőszak tört ki. Ez egy nagyon kényes téma, ugyanis rengeteg nő nem beszél arról, ha a férje, barátja elkezdi verni őt, vagy indokolatlanul bántani. A félelem illetve a bosszú elkerülése miatt nem tudnak egyedül kilépni ebből a mérgező kapcsolatból, s nem igazán látják a megoldást, hogyan is lehetne megszabadulni indulatokkal túlfűtött partnerüktől. Persze nem csak a nőket bántalmazzák, hanem olykor a gyerekeket is, akiknél különböző mentális problémák alakulnak ki. Viszont hallottunk már olyan esetről is mikor a nő tartja terror alatt a párját. Mindegy, hogy ki a bántalmazott fél soha nem szabad engedni, hogy ez sűrűn előforduljon.

Mindenki részéről az lenne a legbölcsebb, ha az első ilyen esetnél elhagynák bántalmazójukat és feljelentenék őt a rendőrségen. Mivel ez a probléma egyre nagyobb testet ölt, ezért különböző speciális segélyhívó vonalakat hoztak létre. Ezek a szervezetek ki tudják emelni a félelemben élő áldozatokat a családból. Ám egy félelemben tartott ember nem igazán találja meg a megfelelő alkalmat arra, hogy ilyen szerveknek telefonálgasson. Viszont egy kézjellel lehet jelezni egy barátnak, hogy mi a probléma.

Krysia Paszko, egy 17 éves középiskolás tanuló, TV-riportot nézett a családon belüli erőszak európai fellendülésről. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 60% -kal nőtt az efféle esetek száma 2019 óta. Kiderült, hogy Franciaország gyógyszertáraiban a „Mask 19” kód felhasználásával, jelezhetik az ottani alkalmazottaknak a családon belüli erőszakot. Ezt követően létrehozott egy egy fiktív kozmetikai céget és oldalt a Facebookon, majd saját profiljára a következőt írta:

“Ha karanténban és elszigeteltségben vagy vagy mérgező kapcsolatban, erőszakos emberrel élsz küldj üzenetet”. – a bejegyzésébe odatette a kozmetikai oldal linkjét is a könnyebb elérés érdekében. Ha a kérdések sokasága után azt a szót írja valaki, hogy “STOP” akkor a bántalmazott személy nevében felhívják a rendőrséget.

Egyes országokban arról számoltak be, hogy a családon belüli erőszak a kétszeresére emelkedett azóta, hogy kitört a koronavírus járvány és mindenki karanténba kényszerült. A lezárások miatt egyre ingerültebbé válnak az emberek, főleg ha még anyagi problémák is felmerülnek. Minden évben egy több családon belül erőszakkal kapcsolatos merénylet történik.

A kérdés már csak az, lehet-e tenni a tragédia elkerülése érdekében?!

2020-ban a “Kanadai Női Alapítvány” elindított egy kezdeményezést, mely révén az áldozatok jelezhetik, hogy segítségre van szükségük. Egyetlen egyszerű gesztus elegendő ahhoz, hogy egy barát, rokon, ismerős, vagy egy idegen személy segítsen.

A jel egy nagyon egyszerű kézmozdulatból áll. Ezt le lehet adni akár videóchatelés közben, de akár akkor is, ha valaki csomagot vesz át a futártól, postástól. Ez azért fontos, mert a családon belüli erőszak áldozatai rendszerint hallgatnak, mert félnek.

A jel három egyszerű lépésből áll

1, emeld fel a kezed, a tenyered pedig nézzen a kamera irányába
2, hajlítsd be a hüvelykujjad a tenyered felé
3, Csukd rá az ujjaidat, hogy a kezed ökölben legyen

Itt egy videó, mely be is mutatja a mozdulatsort:

Hogyan reagáljunk, ha látjuk, hogy valaki ezt a gesztust teszi?

A legjobb, ha hívjuk a rendőrséget, de az is jó, ha felvesszük a kapcsolatot a családon belüli erőszak áldozatainak Országos Sürgősségi Szolgálatával. Magyarországon a “NANE – Nők A Nőkért Együtt Az Erőszak Ellen Egyesület” nyújthat segítséget. Ha bántalmazás áldozata vagy jogod van segítséget kérni a 06 80 505 101-es telefonszámon.

Te ismerted ezt a jelet?